قرارداد ۲/۷ میلیارد دلاری با پتروشیمیها برای تولید بنزین
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1403 اعلام کرد: امسال دو میلیارد و 700 میلیون دلار با پتروشیمیها قرارداد بسته شده است که بتوانند بنزین تولید کنند.
به گزارش تسنیم، بررسیها نشان میدهد در محاسبات اولیه تبصره هدفمندی یارانهها کمبرآوردی صورت گرفته است. در زمان حاضر پیشبینی میشود در یک سناریو بدبینانه دولت حدود 300 هزار میلیارد تومان نیاز دارد که در طول سال منابع مربوط به تبصره هشت یا جدول 14 مرتبط با هدفمندی یارانهها را ترمیم کند.
با توجه به درآمدها و هزینههایی که وجود دارد اگر دولت این جبران هزینه را انجام ندهد ممکن است دچار کسری بشود. یکی از دلایل عمده آن هم این است که طبق اعلام نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال گذشته بهجای صادرات بنزین، حدود
دو میلیارد دلار بنزین وارد کردیم و در منابع و مصارف تبصره هدفمندی یارانهها ناترازی ایجاد شده است و امسال نیز ادامه خواهد یافت.
در همین خصوص «حمیدرضا حاجیبابایی» رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1403 با اشاره به اینکه، تبصره هدفمندی یارانهها مرتبط با منابع درآمدی ناشی از بنزین و گازوئیل و غیره است، گفت: چون 123تا 124 میلیون لیتر در داخل مصرف میکنیم آن میزانی که باید صادر میکردیم دیگر نمیتوانیم صادر بکنیم.
حاجیبابایی گفت: بر این اساس در بعضی از مصارف تعریفشده هدفمندی یارانهها دچار مشکل میشویم، سال گذشته دو میلیارد دلار بنزین وارد کردیم، امسال هم دو میلیارد دلار باید وارد کنیم.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1403 اعلام کرد: امسال دو میلیارد و 700 میلیون دلار با پتروشیمیها قرارداد بسته شده است که بتوانند بنزین تولید کنند. اینها یک سری موارد است که تبصره 14 هدفمندی یارانهها یا تبصره 8 قانون بودجه 1403 یا جدول شماره 14 را با مشکل جدی روبهرو کرد.
اقدام جدید دولت برای رفع مشکل ناترازی
به گزارش فارس، «تولید بنزین از متانول کلید خورد»، این خبری بود که وزیر نفت هفته گذشته در جمع خبرنگاران اعلام کرد. به گفته جواد اوجی، تفاهمنامههای خوبی با پتروشیمیهای متانولساز امضا شده تا بخشی از تولید متانول کشور به سمت تولید بنزین سوق داده شود؛ اتفاقی که میتواند به رفع ناترازی بنزین کمک کند.
يكي از فناوريهايی که میتواند در مقیاس بالا متانول را به محصولات ارزشمند تبدیل کند، فناوری تبدیل مستقیم متانول به بنزین است.
متانول یک محصول نیمهخام در صنعت پتروشیمی است که هماکنون ظرفیت تولید آن در ایران سالانه 14 میلیون تن است؛ محصولی که قیمت آن از قیمت خوراک گاز تحویلی ارزانتر بوده و به دلیل بازار محدود و شرایط تحریمی، در بازار چین با تخفیف فروخته میشود.
هماکنون ایران حدود 10 درصد از بازار متانول دنیا را در اختیار دارد و البته ناگریز، برنامه توسعه قارچگونه واحدهای متانولی برای رساندن ظرفیت تولید به 32 میلیون تن در سال 1406 و 40 میلیون تن در سال 1411 در حال اجراست؛ اتفاقی که در آیندهای نزدیک باعث سقوط آزاد قیمت جهانی متانول میشود.
طبق آمار شرکت ملی صنایع پتروشیمی هماکنون، سهم متانول در سبد پتروشیمی ایران 41 درصد است درحالیکه سهم این محصول نیمهخام در سبد پتروشیمی دنیا بیشتر از 15 درصد
نیست.
حال این توسعه نامتوازن و غیربهینه، فرصتی برای افزایش تولید بنزین ایجاد کرده است. طبق برآوردها هر واحد متانولی یک میلیون و 600 هزار تنی میتواند روزانه بیش از دو و نیم میلیون لیتر بنزین تولید کند.
کارشناسان معتقدند که با هدفگذاری ساخت سه واحد MTG و توليد روزانه هشت ميليون ليتر بنزين، ميتوان بخش زيادي از ناترازي بنزين كشور را رفع کرد. ناترازی که در سال گذشته سه میلیارد دلار از منابع کشور، معادل یک ماه درآمد فروش نفت را را صرف واردات بنزین کرد.