قانون «مأموران خارجی» چیست و چگونه گرجستان را بههم ریخته است؟
در شرایطی که معترضان به قانون «ماموران خارجی» روز جمعه خیابان منتهی به پارلمان در مرکز شهر تفلیس را مسدود کردند، رئیس شورای اروپا از نخستوزیر و رئیسجمهور گرجستان خواست فرصت تاریخی عضویت در اتحادیه اروپا را از دست ندهند.
این روزها فضای سیاسی کشور گرجستان به شدت ملتهب است. برخی از کارشناسان هشدار میدهند که این کشور واقع در منطقه قفقاز جنوبی ممکن است بار دیگر مثل سال 2003 شاهد کودتای رنگی باشد. موضوع به لایحه موسوم به «عوامل خارجی» برمیگردد. پارلمان گرجستان جلسه روز پنجشنبه خود را نیز پس از اعتراضات گسترده علیه این لایحه بحثبرانگیز که کلیات آن پیشتر به تصویب رسیده است، لغو کرد. به گزارش یورونیوز لایحه جنجالی موسوم به «عوامل خارجی» که معترضان میگویند از «قوانین استبدادی روسیه»، کشور همسایه گرجستان الهام گرفته شده، نگرانیها نسبت به «محدود شدن آزادی رسانهها» در این کشور را افزایش داده است. طبق این لایحه، نهادهایی که از بودجه خارجی استفاده میکنند نیز باید عملکردشان شفاف باشد. معترضان گرجی همچنین بیم آن دارند که تصویب جزئیات این لایحه و تبدیل شدن آن به قانون تلاش کشورشان برای عضویت در اتحادیه اروپا را به خطر اندازد. روز جمعه نیز معترضان به قانون «عوامل خارجی» خیابان روستاولی در مرکز تفلیس را مسدود کردند. آنها همچنین از ساختمان پارلمان به سمت هتل پاراگراف، محل برگزاری نشست سالانه «بانک توسعه آسیایی» حرکت کردند تا توجه میهمانان خارجی را به اقدامات خود جلب کنند.
هشدار پارلمان اروپا
این اعتراضها مورد حمایت گسترده اروپا و آمریکا قرار گرفته است و همین مسئله ظن وقوع یک «کودتای رنگی» در این کشور را تقویت میکند. «شارل میشل»، رئیس شورای اروپا نیز در حمایت از معترضان در گفتوگوی تلفنی با نخستوزیر گرجستان به وی هشدار داد که مقامات گرجستان نباید شانس عضویت در اتحادیه اروپا را از دست بدهند. «میشل»، در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس یادآور شد: «در گفتوگوی تلفنی با نخستوزیر گرجستان، آخرین تحولات گرجستان را مورد بررسی قرار دادم و حمایت کامل اتحادیه اروپا از همه شهروندان گرجستانی که آینده اروپایی کشور خود را در اولویت قرار میدهند، را تکرار کردم. آینده گرجستان به اتحادیه اروپا گره خورده و این شانس تاریخی را نباید از دست بدهند.» همچنین رئیس شورای اروپا در گفتوگوی تلفنی با «سالومه زورابیشویلی»، رئیسجمهور گرجستان نیز به وی هشدار داد که این لایحه «مانع از همگرایی گرجستان با اتحادیه اروپا» میشود. «متیو میلر»، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز جمعه اعلام کرد که کشورش لایحه «نفوذ خارجی» ارائهشده توسط پارلمان گرجستان را محکوم میکند. وی گفت: «اظهارات و اقدامات دولت گرجستان با ارزشهای دموکراتیک زیربنای عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو ناسازگار است و در نتیجه مسیر گرجستان به سمت همگرایی یورو- آتلانتیک را به خطر میاندازد.»