گزارش وزارت اقتصاد نشان داد
سرمایهگذاری خارجی در «نفت» بیش از کل دوره برجام بوده است
طبق گزارش وزارت اقتصاد، بخش نفت با سهم بیش از
40 درصدی از جذب سرمایهگذاری خارجی در دولت سیزدهم، در رتبه نخست قرار گرفته و روسیه و چین نیز بزرگترین سرمایهگذار در ایران بودهاند.
به گزارش فارس، سرمایهگذاری همچون خون در رگهای یک اقتصاد است و اقتصادی که در آن سرمایهگذاری صورت نگیرد، به توسعه نخواهد رسید. چالشی که در یک دهه گذشته ایرانِ تحتِ تحریم آن را تجربه میکند و به دنبال راهی برای تامین مالی پروژههاست.
طبق آمار وزارت اقتصاد، در دولت سیزدهم مجموعا حدود 12 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی مصوب و معتبر در کشور صورت گرفته که در سه سال گذشته روسیه در رتبه نخست بیشترین سرمایهگذاری در ایران قرار دارد و در سال 1402، چینیها بیشترین سرمایهگذاری در ایران را داشتهاند.
همچنین صنعت نفت ایران با جذب بیش از چهار میلیارد و 800 میلیون دلار سرمایهگذاری، بیشترین سهم را در بین بخشهای مختلف از آن خود کرده؛ این رقم بیش از کل سرمایهگذاری مصوب و معتبر در دوره اجرای برجام است. وزیر نفت جواد اوجی اخیرا اعلام کرده که با امضای قرارداد توسعه هشت میدان نفتی ایران با شرکتهای روس بیش از 200 هزار بشکه از افزایش تولید نفت خام ایران از محل این قراردادها افزایش یافته است.
محمدجواد ظریف وزیر سابق امور خارجه کشور در خردادماه سال گذشته در کلاب هاوس عنوان کرد که با اجرای برجام 85 میلیارد دلار درخواست سرمایهگذاری در ایران داشتیم که با 13 میلیارد دلار موافقت و «فقط دو میلیارد دلار جذب شد و ما در جذب سرمایه موفق نبودیم».
هر چند این ادعا مطرح میشد که بدون توافق با آمریکا نمیتوان اقدام به جذب سرمایهگذاری خارجی کرد اما طبق آمار سازمان سرمایهگذاری، در سه سال دولت رئیسی دو میلیارد و 300 میلیون دلار ارزش سرمایهگذاری معتبر بیش از هشت سال دولت روحانی است.
البته به اعتقاد کارشناسان روند فعلی جذب سرمایهگذاری باید سریعتر و با برنامه دقیقتری پیش برود.