گام دیگری برای تبدیل ایران بههاب انرژی منطقه
ایران و ترکیه برای تبادل برق به توافق رسیدند
توافق ایران و ترکیه برای تبادل برق در کنار چند قرارداد گازی و برقی با همسایگان، گام دیگری برای تبدیل ایران بههاب انرژی در منطقه است.
به گزارش خبرگزاریها، علیاکبر محرابیان؛ وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران در دیدار با «آلبارسلان بایراکتار»؛ وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه که برای توافق در زمینه تبادل برق و تمدید قرارداد گاز بین دو کشور، به ایران سفر کرده است، اظهار داشت: پس از افتتاح زیرساخت تبادل برق میان ایران و ترکیه در جلسه با وزیر انرژی ترکیه، بر سر مناسبات صادرات و واردات برق توافق کردیم. یکی از مهمترین حوزههای اقتصادی که امکان توسعه همکاریها میان ایران و ترکیه در آن وجود دارد، حوزه انرژی به خصوص برق است که در دیدار اخیر رئیسجمهور کشورمان با رئیسجمهور ترکیه نیز بر آن تاکید شد.
او افزود: ترکیه اکنون یکی از مصرفکنندگان بزرگ برق در منطقه است و علاوهبر آن از امکان انتقال انرژی به اروپا نیز برخوردار است که این موضوع زمینه برای تبادل انرژی میان دو کشور را به لحاظ اقتصادی به شدت توجیهپذیر میکند.
وزیر نیرو درباره وضعیت برق ایران گفت: یکی از ویژگیهای مهم صنعت برق ایران تفاوت قابل توجه میان ظرفیت تولید و مصرف در دو فصل زمستان و تابستان است که همین موضوع زمینه را برای تبادل برق با کشور ترکیه به عنوان یکی از همسایههای راهبردی کشور توجیهپذیر میکند. در این دیدار مذاکرات بسیار خوبی پیرامون تبادل برق با ترکیه انجام شد و پیشبینی میکنیم در سریعترین زمان ممکن فرآیند عملیاتی کردن این مذاکرات محقق شود. ضمن اینکه همزمان با تکمیل زیرساخت تبادل برق میان ایران و ترکیه، ظرفیت تبادل برق کشور در دو سال گذشته به ۳۸۰۰ مگاوات رسید و ۳۰ درصد رشد کرد.
پیگیری توافقات ایران و ترکیه در زمینه انرژی
بایراکتار؛ وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه هم اظهار داشت: هدف اصلی من از این سفر و دیدار با وزیر نیروی ایران پیگیری توافق صورت گرفته میان رؤسای جمهور دو کشور در کشور ترکیه پیرامون ضرورت افزایش ظرفیت تعاملات اقتصادی به ویژه از طریق تبادل برق است.
او افزود: رؤسای جمهور دو کشور رقم ۳۰ میلیارد دلار را به عنوان هدف مبادلات اقتصادی در نظر گرفتهاند و همانطور که میدانیم یکی از راههای مهم تحقق این هدف توسعه همکاریهای دو کشور در حوزه انرژی است.
وزیر انرژی ترکیه افزود: اگرچه بر اساس تصور سنتی گاز و نفت مهمترین زمینه برای توسعه همکاریها در حوزه انرژی است اما با توجه به پیشرفتهای خوب ایران و ترکیه در صنعت برق، امروزه این حوزه نیز از ظرفیت بسیار بالایی برای افزایش همکاریهای دو جانبه برخوردار است. علاوهبر موضوع تبادل برق، ترکیه این آمادگی را دارد تا در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر و بورس انرژی نیز با ایران همکاری کند و ضمن استفاده از توانمندیهای ایران، تجربیات خود را در اختیار ایران قرار دهد.
تمایل ترکیه برای ادامه واردات گاز از ایران
بایراکتار ادامه داد: یکی از نمونههای بارز روابط تجاری دو کشور، واردات گاز از ایران است که ترکیه طی ۲۸ سال بیش از ۱۵۶ میلیارد مترمکعب گاز از ایران وارد کرده است. این قرارداد 30 ساله در ۲۰۲۶ به پایان میرسد و مقامات دو کشور به دنبال تمدید قرارداد آن هستند.
وی با تاکید بر تمایل ترکیه برای افزایش واردات گاز از ایران و تمدید این قرارداد، اظهار کرد: مدیران شرکتهای بوتاش ترکیه و ملی گاز ایران در این زمینه نخستین نشست رسمی فنی خود را برای تمدید قرارداد صادرات گاز و افزایش حجم آن برگزار کردند.
وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه در پاسخ به اینکه آیا ترکیه به دنبال سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران است و آیا پروژه خاصی را مد نظر دارند، گفت: یکی از حوزههایی که مشخصا درباره آن گفتوگو کردیم بحث سرمایهگذاری و توسعه میادین گازی و همچنین نوسازی زیرساختهای تولید گاز در ایران است که شرکتهای خصوصی ترکیه هم میل و اشتیاق بالایی برای حضور در این پروژهها دارند و مذاکرات در این زمینه بیشک ادامه خواهد داشت.
جواد اوجی؛ وزیر نفت ایران هم در دیدار وزیر انرژی ترکیه با بیان اینکه مذاکرات و توافقهای سازندهای در دیدار اخیر رؤسای جمهوری ایران و ترکیه در آنکارا طی بهمنماه ۱۴۰۲ انجام شد، افزود: ایران، آمادگی ۱۰۰ درصدی برای توسعه روابط در بخش بالادستی و پاییندستی صنعت نفت با ترکیه را دارد.
ایران؛ هاب انرژی منطقه
گفتنی است، قرارداد تبادل برق در کنار تمدید قرارداد صادرات گاز با ترکیه، تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق و مبادلات انرژی با ترکمنستان، پاکستان و چند کشور دیگر منطقه، گام دیگری در تبدیل ایران بههاب انرژی منطقه است.
به عنوان مثال، روز 13 فروردینماه سال جاری اعلام شد که برخلاف تلاشهای آمریکا برای قطع روابط اقتصادی ایران و عراق در حوزه انرژی، قرارداد صادرات گاز ایران به عراق به مدت پنج سال با در نظر گرفتن سبدی از انواع پرداخت صورتحساب تمدید شده است.
به گزارش شانا، تمدید قرارداد صادرات گاز ایران به عراق به مدت پنج سال با در نظر گرفتن سبدی از انواع پرداخت صورتحساب، هشتم فروردینماه بین «مجید چگنی»؛ مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و وزیر برق عراق در بغداد امضا شد.
«زیادعلی فاضل»؛ وزیر برق عراق با بیان اینکه بر اساس این قرارداد تا پنج سال آینده نیز از ایران گاز خریداری میکنیم، گفت: نیروگاههای ما برای تولید برق نیاز مبرمی به گاز ایران دارند. تجربه سالهای گذشته نشان داده که ایران شریک اقتصادی خوبی برای عراق است و در سختترین شرایط نیازهای ما را فراهم کرده است.
تبادل انرژی ایران با 6 همسایه
پرویز محمدنژاد؛ عضو کمیسیون انرژی مجلس هم در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه قرار است ایران هاب انرژی منطقه باشد، تاکید کرد: ایران با شش کشور همسایه تبادل انرژی دارد؛ یعنی در ایامی که تولید مازاد بر مصرف داریم اقدام به صادرات انرژی میکنیم و در زمان مورد نیاز، آن را وارد میکنیم. در واقع، انرژی از کشورهای منطقه به ایران میآید و از اینجا بین کشورها تقسیم میشود؛ البته تفاهمنامه لازم تدوین شده و به زودی موافقتنامه و قرارداد هم امضا میشود.
او با بیان اینکه سالانه یک میلیارد و ۵۰ میلیون مترمکعب گاز به صورت ناخالص تولید میشود، افزود: آن چیزی که وارد شبکه میشود معادل ۸۰۰ میلیون مترمکعب است که حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب آن صرف مصارف خانگی میشود؛ همچنین کمتر از ۱۰۰ میلیون مترمکعب را به سایر مصارف تخصیص میدهیم.