kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۱۵۰۹
تاریخ انتشار : ۲۷ دی ۱۴۰۲ - ۲۰:۰۱

صرفه‌جویی علامه طباطبايى در وقت (حکایت اهل راز)

 
 
بنده افتخار داشتم كه سال‌ها در خدمت علامه طباطبايى باشم. در مواقعى كه تابستان‌ها به اطراف تهران مى‌رفتند در خدمتشان بودم و اگر كارى از دستم برمى‌آمد براى نگارش الميزان يا امور ديگر از انجام آن مضايقه نمى‌كردم. سبك ايشان در نگارش و از جمله تأليف تفسيرالميزان اين بود كه چند دقيقه‌اى مطالعه مى کردند، در اين باره فكر مى‌كردند و اگر لازم بود درخصوص موضوع مورد نظر به كتاب‌هاى روايى مراجعه نمايند، آن منبع را هم از نظر دور نمى‌داشتند، بعد قلم برمى‌داشتند و به نوشتن مشغول مى‌شدند و همان دست‌نويس اوّل به چاپخانه مى‌رفت.
 اوّل تفسير را بى‌نقطه مى‌نوشتند و در هنگام مرور مطالب نقطه‌گذارى مى‌كردند. اين الميزان 20 جلدى را كه مشاهده مى‌كنيد، همان است كه يك بار بر روى كاغذ آمده و بعد براى طبع به چاپخانه فرستاده شده است. پرسيدم آقا چه سرّى دارد كه اول بدون نقطه مى‌نويسيد بعد نقطه‌گذارى مى‌كنيد؟ پاسخ دادند: حساب كردم اگر اين‌گونه عمل كنم در مجموع 20 صفحه، به اندازه يك صفحه صرفه‌جويى در وقت مى‌شود! 
اين‌قدر دقت داشتند كه اوقات را تلف نكنند و چنين قدر عمر را مى‌دانستند كه موفق شدند شهرت علمى و فكرى در جهان اسلام به‌دست آورند، شاگردان برجسته‌اى پرورش دهند و تأليفات مهمى از خويش برجاى نهند. در كنار اين كار، چندين درس را براى علاقه‌مندان مى‌گفتند و تحقيقات زيادى هم نموده‌اند، عبادات و نوافل و ساير كارهاى عبادى را انجام مى‌دادند و براى همه اين كارها برنامه‌ريزى داشتند.[1]
 * کتاب: تماشاي فرزانگی و فروزندگی‌، آیت‌الله مصباح یزدی 
ج: 1 ص.80