سخنگوی صنعت آب خبر داد
اجرای طرحهای اضطراری تأمین آب تهران و ۴ نقطه دیگر کشور
سخنگوی صنعت آب از تعریف و اجرای طرحهای اضطراری تأمین آب در تهران، مشهد، فسا و استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عیسی بزرگزاده؛ سخنگوی صنعت آب در نشستی خبری اظهار داشت: بحث جیرهبندی آب در تهران در دستور کار نیست و اگر 15 درصد از مصرف آب هر شهروند تهرانی کم شود، میتوانیم شرایط را به صورت پایدار مدیریت کنیم اما طرحهای اضطراری تأمین آب در شهرهای تهران، مشهد و فسا(استان فارس) و استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان، تعریف و در حال اجراست.
وی افزود: وزارت نیرو تأمین آب سیستانوبلوچستان را به اراده همسایه بدعهد خود گره نزده و پروژههای اضطراری این منطقه به خوبی پیش رفته است. در سال آبی جاری هیچ مقدار از حقآبه ایران در هیرمند دریافت نشده و با وجود آنکه پیگیر آن هستیم اما با انتقال آب از دریا، حفر چاههای جدید و همچنین استفاده از دستگاههای آب شیرین کن، تأمین آب شرب سیستانوبلوچستان انجام میشود.
وضعیت آب کشور
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: البته طرحهای اضطراری تأمین آب به معنای بحرانی بودن شرایط تأمین آب نیست بلکه وزارت نیرو ارزیابیهای لازم را برای پروژهها و طرحهای قابل اجرا آغاز کرده، گزارشهای لازم را به مراجع ذیربط داده، تأمین مالی پروژههای اضطراری انجام شده و این طرحها در دست انجام است.
بزرگزاده با بیان اینکه 26 استان کشور با کمبود بارش در سال آبی جاری مواجهاند، ادامه داد: در سال آبی جاری در مجموع 48 میلیمتر بارش در کشور ثبت شده، درحالی که میبایست نسبت به یک سال نرمال، میزان بارشها تا این زمان از سال به 80 میلیمتر میرسید که نسبت به شرایط نرمال 40 درصد کاهش بارش داریم. سال آبی جاری در بین 55 سال گذشته درخصوص میزان بارشها رتبه 45 را دارد.
او با بیان اینکه تهران 56 درصد کاهش بارش نسبت به شرایط نرمال داشته است، افزود: سدهای تهران در مجموع 14 درصد پرشدگی دارند. سدهای شرق تهران نسبت به سال قبل، 22 میلیون مترمکعب کمتر و سدهای غرب تهران 32 میلیون مترمکعب بیشتر ذخیره آبی دارند.
سخنگوی صنعت آب با اشاره به پیشبینی سازمان هواشناسی درخصوص زمستان گفت: زمستان امسال بر اساس پیشبینی سازمان هواشناسی بارشهایی نرمال و زیر نرمال در نقاط مختلف کشور خواهیم داشت که بر همین اساس خودمان را آماده کردهایم. وزارت نیرو به سراغ تأمین آب از چاههایی میرود که در اختیار شهرداریها و نهادهای عمومی است تا حتیالمقدور چاه جدید برای برداشت آب اضافه نشود.
وجود امکان بارورسازی ابرها
بزرگزاده درخصوص اخبار مربوط به پدیده ابردزدی گفت: در فضای کارشناسی، موضوعی به اسم ابردزدی مطرح نشده است. ضمن اینکه از دهه 70 موضوع بارورسازی ابرها در ایران مطرح بوده و مرکز ویژهای برای بحث بارورسازی ابرها تشکیل شده و مطالعاتی در این زمینه درحال انجام است.
وی افزود: بالغ بر پنج هزار پروژه ریز و درشت در بخش مدیریت تنش آبی در کشور در دست اجرا داریم که برای تأمین مالی پروژههای مدیریت خشکسالی در سال جاری، به جز منابع مالی در بودجه سنواتی، درخواست 10 هزار و 500 میلیارد تومان بودجه ویژه به سازمان برنامه و بودجه، ارائه کردهایم.
سحر تاجبخش؛ رئیسسازمان هواشناسی هم با پیشبینی بارشهای زیر نرمال برای زمستان و اوایل بهار سال آینده، افزود: وزارت نیرو روی بارورسازی ابرها در حال فعالیت است.
احتمال وقوع یک عمل غیراخلاقی
محمد درویش؛ کارشناس آب و محیط زیست در گفتوگو با ایلنا گفت: تغییر اقلیم ۱۵ درصد در کاهش بارندگی و تبدیل برف به باران و همچنین افزایش دما نقش داشته ولی اغلب بحرانهایی که در ایران داریم ریشه در ناکارآمدیهای مدیریتی و ناتدبیری [سالهای گذشته] است و باید مسئولیت آن را به عهده بگیریم و فرار به جلو نداشته
باشیم.
او با بیان اینکه تاکنون دستاورد تکنولوژیکی برای بارانزایی ثبت نشده است، افزود: تلاشهایی در این راستا داشتهاند اما چون بخار آب موجود در کره زمین تغییر نخواهد کرد اگر حتی بتوانیم به صورت مصنوعی در یک منطقهای باران بیشتری را داشته باشیم در منطقه دیگر خشکسالی را تشدید کردهایم. به همین دلیل هم است که اصولا سازمان ملل تلاش برای مهندسی اقلیم را کار غیراخلاقی معرفی کرد و یک بیانیه منتشر کرد و از همه اعضا خواست به این میثاقنامه متعهد باشند و به سمت مهندسی اقلیم حرکت نکنند چراکه این اقدام حتی میتواند تبعات جبرانناپذیر بیشتری بهوجود بیاورد.
گفتنی است، برپایه سخنان این کارشناس آب، احتمال عمل غیراخلاقی دستکاری ابرها در کشورهمسایه و چشم پوشی مراجع بینالمللی از این موضوع برای ضربه زدن به ایران وجود دارد؛ بخصوص اینکه اغلب مراجع بینالمللی، تحت کنترل آمریکا هستند. بنابراین، به دور از سیاسیکاری و هیاهوی رسانههای زرد، این موضوع باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.