خبر بد ناتو برای زلنسکی
دبیرکل ناتو در مصاحبهای گفت: «غرب باید برای این واقعیت آماده شود که
موقعیت اوکراین در درگیری علیه روسیه بهزودی بهشدت بدتر خواهد شد.»
خبرهای بد برای زلنسکی پشتسر هم ردیف شدهاند. طی هفتههای اخیر اخبار و گزارشهای زیادی منتشر شده است که اروپا و آمریکا به دنبال جایگزینی فردی به جای زلنسکی هستند تا شهامت پیشبرد مذاکرات صلح با روسیه را داشته باشد. برخی حتی از احتمال ترور وی خبر میدهند. از سوی دیگر غربیها دیگر در ارسال تسلیحات به اوکراین جدی نیستند برخی اروپاییها رسماً خود را در این زمینه کنار کشیدهاند در آمریکا نیز بودجه کمک به اوکراین در حال اتمام است. گفته میشود شکست سنگین کییف در ضدحمله تابستان اخیر، ناامیدی غربیها از پیروزی اوکراین، فشار افکار عمومی و همچنین شروع جنگ غزه دلیل اصرار غربیها به پایان جنگ بوده است. در جدیدترین گزارشها درباره پشتپرده مذاکرات روسیه و اوکراین «سیمور هرش» روزنامهنگار تحقیقی برجسته آمریکایی و برنده جایزه «پولیتزر» نیز مدعی شده است که فرماندهان ارشد اوکراینی و روس در حال گفتوگو در مورد حلوفصل اختلافات دو کشور بوده و آمریکا از این موضوع بسیار ناخرسند است.
همزمان با انتشار اخبار و گزارشها درباره مذاکرات بین مقامات نظامی دو طرف و کمتر از یک روز بعد از اذعان رئیسجمهور اوکراین به شکست این کشور در انجام ضدحملات به روسیه، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) در مصاحبه با تلویزیون «اِیآردی» آلمان به غرب درباره وضع اوکراین هشدار داد. دبیرکل ناتو ینس استولتنبرگ هشدار داد که کشورهای عضو این بلوک نظامی باید منتظر دریافت خبرهای بدی از جنگ اوکراین باشند. به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری «تاس»، ینس استولتنبرگ در پاسخ به سؤال مجری این شبکه تلویزیونی آلمانی درخصوص اینکه آیا نگران است که وضعیت اوکراین در آینده بدتر شود، گفت: «ما باید برای (دریافت)
اخبار بد آماده باشیم». به گفته دبیرکل ناتو، «جنگها به صورت مرحلهای توسعه مییابند اما ما باید از اوکراین در شرایط خوب و بد حمایت کنیم». مقام ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بر لزوم افزایش تولید تسلیحات توسط کشورهای عضو به منظور ارائه کمکهای نظامی به اوکراین تاکید کرد و افزایش تولید سلاح را موضوعی حیاتی خواند. وی گفت که اوکراین هماکنون در یک «وضعیت حساس» قرار دارد اما درباره اینکه اوکراین برای رهایی از وضعیت جاری خود چه کاری باید بکند، توضیحی نداد و توصیهای نکرد. «استولتنبرگ» به گفتن این جمله بسنده کرد: «من این تصمیمات عملیاتی دشوار را به اوکراینیها و فرماندهان نظامی آنها واگذار میکنم.»
ضرورت پایان سیاسی جنگ
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا هم بر این باور است که جنگ بین روسیه و اوکراین صرفا با راهحل نظامی به پایان نخواهد رسید و دو طرف باید از طریق مذاکره جنگ را پایان دهند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، «چارلز براون جونیور»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در پاسخ به نتیجه احتمالی جنگ اوکراین، گفت که جنگ جاری بین مسکو و کییف صرفا با راهحل نظامی حلوفصل نخواهد شد. «براون» در جریان حضور در مجمع دفاع ملی ریگان در کالیفرنیا، با پرسشی با این مضمون مواجه شد که آیا جنگ اوکراین به موفقیت کییف در پسگرفتن آنچه به آن تمایل دارد، میانجامد یا نوعی توافق آتشبس با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه حاصل خواهد شد؟ وی در پاسخ گفت: هیچ رویارویی نظامی را نمیتوان صرفا و کاملا با ابزار نظامی حلوفصل کرد بلکه جنگها به راهحل دیپلماتیک ختم میشوند. میدانید، نمیتوانم پیشبینی کنم که چطور ختم میشود اما فکر میکنم آمریکا با ادامه حمایت از اوکراین و تامین کمک و تجهیزات برای آنها، میتواند به شکلگیری پایان جنگ کمک کند. براون که اول اکتبر(9 مهر) به عنوان بالاترین درجهدار نظامی آمریکا بدل و جایگزین مارک میلی شد، گفته که با والری زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین «تقریبا دائما در تماس» است.
افزایش محبوبیت زالوژنی
از سوی دیگر با طولانی شدن جنگ اخبار و گزارشها از کاهش محبوبیت زلنسکی در بین مردم اوکراین حکایت دارد. نشریه اوکراینی «استرانا» گزارش داد، نتایج یک مطالعه جدید حاکی از آن است که درصد اوکراینیهایی که به «والری زالوژنی»، فرمانده کل ارتش این کشور اعتماد دارند از درصد اوکراینیهایی که به «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین اعتماد میکنند بیشتر است. بر اساس دادههایی که این نشریه منتشر کرد، زالوژنی هماکنون محبوبیت 82درصدی در میان اوکراینیها داشته در حالی که زلنسکی 72درصد محبوبیت دارد. طبق این نظرسنجی 63درصد از شهروندان اوکراینی گفتند که به فرمانده کل ارتش کشورشان اعتماد کامل دارند و 19درصد نیز گفتند که مایل به اعتماد بیشتر به او هستند در حالی که زلنسکی در این زمینه به ترتیب 39درصد و 33درصد رای به دست آورد.