kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۷۵۲۴
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۵

انتقاد اول به خودتان وارد است!

 
سعید رضایی
برنامه «جام‌جم» شبکه یک سیما در تاریخ 22 آبان، برگزار‌کننده میزگردی با موضوع نقد مدیریت صداوسیما بود. در این برنامه، بحث داغ و پرچالشی ایجاد شد، خصوصا از سوی یک منتقد سینما با رویکرد ژورنالیستی، انتقادات تندی علیه مدیران رسانه ملی مطرح شد. جدای از این انتقادات و اینکه چه میزان از آن‌ها درست یا غلط هستند، اما نکاتی گفتنی است:
اول اینکه، شاید این برای اولین‌بار بود که در یک برنامه صداوسیما انتقادات بسیار تندی به مدیران ارشد صداوسیما وارد شد. حتی اسامی این مدیران به میان آمد و آن‌ها هدف نقد و چالش و اتهام قرار گرفتند. حتما بسیاری از مخاطبان این نوشته، تصدیق می‌کنند که هیچ‌گاه این حد از سعه‌صدر از سوی مدیریت رسانه ملی، سابقه نداشته که منتقدی به‌راحتی و بدون اینکه مجری برنامه میان صحبت‌هایش مزاحمت ایجاد کند و بدون اینکه منتقد، احساس کند دچار عواقب یا محدودیت‌هایی خواهد شد، به‌راحتی هرآنچه خواسته را به مدیریت ارشد صداوسیما وارد کند. این یک اتفاق بی‌سابقه و البته قابل‌تحسین است. قطعا منتقد پیشکسوت حاضر در این برنامه نیز تأیید می‌کند در دوران مورد تحسین وی
- همان دورانی که مجری هفت بود- هیچ‌گاه چنین امکانی به کارشناسان داده نمی‌شد که در برنامه‌ای متعلق به صداوسیما، انتقادات شدیداللحنی علیه مدیران صداوسیما، مطرح شود. 
اما نکته دیگر، طرح یک انتقاد غیرحرفه‌ای در این میزگرد چالشی بود. آن‌هم جایی که منتقد پیشکسوت حاضر در برنامه، ماجرای مجری‌گری‌اش در برنامه «هفت» و برکناری‌اش از این برنامه را به میان آورد. این باعث شد تا فضای نقد از جنبه جدی و حرفه‌ای خارج شود و سمت و سوی تسویه حساب شخصی بیابد. آنجا که منتقد محترم مدعی شد که به واسطه یک گروه سیاسی و نیروهای جبهه فرهنگی انقلاب، برنامه‌اش در سال 1394 تعطیل شد و این کار را به انحصارطلبی و به اصطلاح خالص‌سازی در صداوسیما تشبیه نمود. جالب این است که خود جناب منتقد مذکور، در اثر برکناری شبانه مجری قبلی برنامه «هفت» روی کار آمده بود. یعنی دقیقا از روندی انتقاد شده که فرد منتقد، حاصل همان روند است! ضمن اینکه اساسا در برنامه «هفت» طی سالیان و ادوار مختلف، بارها مجریان با رویکردهای مختلف حضور داشته‌اند؛ از فریدون جیرانی گرفته تا بهروز افخمی و محمدحسین لطیفی و... همچنان‌که در هر برنامه‌ای، در طول زمان، ممکن است مجریان و عوامل تغییر کنند، چون برنامه‌هایی چون «هفت» قائم به فرد و ملک شخصی افراد نیستند اما منتقد- مجری محترم، به‌گونه‌ای سخن گفت که گویی برنامه هفت توسط وی بنیانگذاری شده و متعلق به وی بوده است! از این گذشته، این منتقد خودش به واسطه سال‌ها فعالیت در رسانه‌های انقلابی و اصولگرا و انتسابش به جبهه فرهنگی انقلاب، به مسئولیت‌هایی رسید و کار اجرا در تلویزیون پیدا کرد و مجری نشست‌های جشنواره فیلم فجر شد و....
بی‌تعارف و صریح باید گفت که اصلا این منتقد محترم که امروز رویکردی متفاوت یافته و دغدغه محدودیت نام بردن از اصغر فرهادی دارد، خودش به‌خاطر روابط نزدیک با برخی مدیران ارشد صداوسیما به اجرای برنامه «هفت» دست یافت؛ آن‌هم در شرایطی که نه یک منتقد سینمایی نخبه محسوب می‌شد و نه حتی کار اجرا و مجری‌گری را به خوبی آموخته بود! طوری که اجرای برنامه «هفت» در آن مقطع را باید یکی از ضعیف‌ترین کارهای اجرا در این برنامه و همچنین درمیان همه برنامه‌های صداوسیما قلمداد کرد. در واقع تمام نقدهایی که در برنامه مذکور از سوی این منتقد سینما و مجری اسبق برنامه «هفت» مطرح شد، ابتدا به خودش وارد است!