بیبیسی: شاید ارتش اسرائیل زمینگیر شود(خبر ویژه)
اسرائیل در اینکه به واکنش نیاز است متحد به نظر میرسد، اما در حالی که آنها منتظر دستور شروع جنگ هستند، زمان در حال سپری شدن است. هرچه نیروها بیشتر منتظر بمانند، حفظ آمادگی و روحیه دشوارتر خواهد بود. اسرائیل قبلاً حملات هوایی شدیدی را به اهداف مقامات نظامی و زیرساختهای حماس انجام داده است. در شش روز گذشته نیروی هوایی این کشور بیش از ۶۰۰۰ بمب بر روی غزه فرو ریخته است. از جهت مقایسه، متحدان ناتو در طول کل جنگ لیبی در سال ۲۰۱۱، تعداد ۷۷۰۰ بمب انداخته بودند.
اسرائیل در حال آموزش نیروهای نظامی در یک مرکز جنگ شهری چند میلیون دلاری در جنوب بوده که غزه کوچک نامیده میشود. نیروهای اسرائیل در آنجا یاد گرفتهاند که چگونه در میان پیچوخم ساختمانها و تونلهای فشرده بجنگند. گمان میرود حماس بیش از ۱۰۰۰ تونل ساخته است.
سرلشکر یاکوف آمیدرور- فرمانده سابق ارتش اسرائیل و مشاور امنیت ملی- تصدیق میکند که مبارزه با حماس سخت خواهد بود. او میگوید که حماس، تلههای انفجاری و مواد منفجره دستساز را در نقاط ورودی و در امتداد خیابانهای باریک گذاشته است. اسرائیل معتقد است حماس حدود ۳۰ هزار نیرو دارد. سلاحهای آنها شامل مسلسل، آرپیجی و موشکهای ضدتانک است که برخی از آنها مانند کورنت و فاگوت روسی هستند. حماس همچنین هنوز شمار زیادی راکت در اختیار دارد که آنها را به سمت اسرائیل شلیک میکند. یاکوف کاتز میگوید که حماس پهپادهای کوچک خود را نیز تولید کرده است- از جمله پهپادهای انتحاری. او میگوید حماس همچنین ممکن است ذخیرهای از موشکهای زمین به هوای کوتاهبرد داشته باشد.
اما چالش پیش روی اسرائیل، نبرد نزدیک در مناطق شهری پرجمعیت خواهد بود. آقای کاتز میگوید که سربازان اسرائیلی از رفتن به داخل تونلها اجتناب میکنند مگر اینکه مجبور شوند، بهویژه به این دلیل که افراد حماس با آنها بهتر آشنا هستند.
سرنوشت گروگانهایی که از اسرائیل برده شدهاند، هرگونه حمله زمینی را پیچیده میکند. سرلشکر گیلاد در مذاکراتی شرکت داشت که در نهایت منجر به آزادی یک سرباز اسرائیلی به نام گیلعاد شالیت شد که به مدت پنج سال از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ در بازداشت حماس بود. او در نهایت با بیش از ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی مبادله شد.
سرلشکر گیلاد میگوید در حالی که ارتش باید سرنوشت گروگانها را در نظر بگیرد، اگر کاری اساسی انجام ندهیم، ممکن است با مشکلات چالشبرانگیزتری مواجه شویم.
آقای کاتز میگوید اسرائیل نمیخواهد غزه را دوباره اشغال کند و باید مراقب دو میلیون نفری که با آن دشمن هستند، باشد. اما، تاریخ اخیر نشان میدهد که تهاجمات به ندرت طبق برنامه پیش میروند. حتی پیشرفتهترین ارتشهای جهان نیز به زودی زمینگیر میشوند- به آنچه برای ایالات متحده در عراق و افغانستان و اخیراً روسیه در اوکراین رخ داد، نگاه کنید.
ژنرال سر تام بکت از مؤسسه مطالعات استراتژیک میگوید: عملیات نظامی در داخل غزه، که تنها ۴۰ کیلومتر طول دارد، در آن مقیاس نیست، اما نتیجه چندان روشن نیست. در حقیقت، هیچ گزینه خوبی برای حمله زمینی اسرائیل به غزه وجود ندارد. در هر صورت، ضرورت سیاسی حماس و حمایت مردم از این مقاومت ادامه خواهد داشت. اسرائیل یا غزه را دوباره اشغال میکند تا آن را کنترل کند یا با عقبنشینی پس از یک حمله، میدان را به افرادی واگذار میکند که مقاومت، هستی آنهاست.