kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۴۸۴
تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۹
غضنفری مطرح کرد

سرمایه‌گذاری غیرمداخله‌ای راهکار صندوق توسعه ملی برای دریافت مطالبات از دولت

 

سرویس اقتصادی-
رئیس‌ صندوق توسعه ملی گفت: حدود ۱۰۰ میلیارد دلار طلب صندوق از دولت‌ها انباشته شده که پیشنهاد دادیم از طریق سرمایه‌گذاری غیرمداخله‌ای در پروژه‌های مختلف آن را دریافت کنیم.
به گزارش کیهان، مهدی غضنفری دیروز در نشست خبری اظهار کرد: صندوق توسعه ملی هدف‌گذاری کرده تا حدود دو درصد از رشد اقتصادی هشت درصدی کشور را برعهده بگیرد. صندوق توسعه ملی ۱۰۰ میلیارد دلار از دولت طلب دارد که صرفاً مربوط به دولت سیزدهم نیست و در طول دولت‌های گذشته تاکنون ایجاد شده است. اینکه برخی از تسهیلات ما با عدم بازگشت مواجه شده است تصمیمات فراصندوقی بوده و در اختیار مدیران صندوق نبوده است.
او با بیان اینکه پنج میلیارد دلار از مطالبات صندوق توسعه ملی وصول شده که بیش از چهار میلیارد دلار آن در دولت سیزدهم بوده، افزود: الان دولت تلاش می‌کند تا منابع بلوکه شده کشور را آزاد کند که بزرگ‌ترین رقم آن شش میلیارد دلار بوده است. عدم بازپرداخت منابع صندوق به معنی ناترازی در برق، آب، سوخت و گاز است و اگر این منابع برمی‌گشت ما می‌توانستیم آنها را برای طرح‌های بعدی اختصاص دهیم و از این طریق برای کشور تولید ثروت می‌شد.
رئیس‌ صندوق توسعه ملی ادامه داد: چون دولت‌ها به دلائل مختلف توان بازپرداخت همه بدهی خود را نداشته‌اند و ندارند پیشنهاد دادیم تا طلب خود را از طریق سرمایه‌گذاری در میادین نفت و گاز بگیریم و از مجلس تشکر می‌کنیم که مصوب کرد در برنامه هفتم توسعه ۱۰۰ میلیارد دلار طلب صندوق توسعه ملی از دولت‌ها را از طریق میادین نفت و گاز بازپس بگیریم.
غضنفری با بیان اینکه پول صادرات نفت باید به سرمایه تبدیل شده و کشور با سود حاصل از آن اداره شود، افزود: مدل پیشنهادی ما، سرمایه‌گذاری غیرمداخله‌ای صندوق توسعه ملی تحت عنوان (I-Hope) است. در قالب این طرح ما قرار نیست مثل بانک‌ها، صندوق‌های بازنشستگی و شستا، بنگاه‌داری کنیم و هزاران نفر نیرو به خدمت بگیریم بلکه با همین ساختمان و امکانات و کارکنان فعلی؛ کار را پیش می‌بریم و سرمایه‌گذاری را از طریق بخش خصوصی انجام می‌دهیم تا مطمئن باشیم پولمان برمی‌گردد.
او خاطرنشان کرد: در گذشته صندوق توسعه ملی تسهیلات می‌داد اما پولش برنمی‌گشت. تصمیم گرفتیم این شیوه را به سرمایه‌گذاری غیرمداخله‌ای تغییر دهیم تا ضمانتی باشد برای بازگشت پول صندوق. این سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه‌های پتروشیمی، نیروگاهی و انتقال آب خلیج‌فارس و از این قبیل صورت خواهد گرفت.
فهرست مطالبات معوق صندوق
رئیس‌ صندوق توسعه ملی افزود: در ۱۰ سال گذشته ۴۶ طرح نیروگاهی با ظرفیت شش هزار مگاوات از طریق تامین مالی صندوق توسعه ملی به میزان سه میلیارد و 700 میلیون دلار به شبکه برقی کشور اتصال پیدا کرد اما تنها ۱۰۰ میلیون دلار از این مبلغ برگشت خورده و تاکنون ۱.۱ میلیارد دلار معوق شده و الباقی هنوز سررسید نشده است. این عدم بازگشت منابع ما باعث می‌شود نتوانیم به طرح‌ها و پروژه‌های آینده وام بدهیم و طرح‌های توسعه‌ای در کشور دچار مشکل می‌شود.
غضنفری ادامه داد: صندوق توسعه ملی با تضمین شرکت نفت در بخش نفت و گاز به ۵۶ پروژه تسهیلات پرداخت کرده که حدود ۱۶ میلیارد و 500 میلیون دلار تسهیلات مربوط به این طرح‌ها بوده اما فقط یک میلیون و 200 هزار دلار آن بازپرداخت شده و ۱۰ میلیارد دلار تا امروز از این محل معوق شده است.
او افزود: صندوق توسعه ملی به طور کلی از ۳۶۴ طرح پشتیبانی مالی کرده که ۳۶ میلیارد دلار از منابع به بخش‌های خصوصی و عمومی غیردولتی اختصاص یافته و ۱۳ میلیارد و 300 میلیون دلار معوق شده است و عدم بازپرداخت منابع صندوق یعنی ناترازی در همه بخش‌های برق گاز پتروشیمی نفت و دیگر پروژه‌های کشور. البته همان‌طور که گفتم ما قرار نیست تسهیلات‌دهی را متوقف کنیم و هم‌چنان به طرح‌های زیر ۱۰۰ میلیون دلار تسهیلات می‌دهیم. اما برای طرح‌های بزرگ‌تر به صورت سرمایه‌گذاری غیرمداخله‌ای عمل خواهیم کرد.
سرمایه‌گذاری‌های آینده
رئیس ‌صندوق توسعه ملی تاکید کرد: صندوق توسعه ملی با این وجود، پرداخت تسهیلات را تعطیل نمی‌کند. اخیراً با حضور آقای مخبر؛ معاون اول رئیس‌جمهور تعهد دادیم که دو میلیارد دلار در دو سال برای نیروگاه‌های تجدیدپذیر با ظرفیت تولید 4500 مگاوات برق تسهیلات بدهیم و می‌توانیم تا پنج میلیارد دلار هم بدهیم که 15 هزار مگاوات تولید کنند. ضمن اینکه این نیروگاه‌ها در بازپرداخت تسهیلات نسبت به نیروگاه‌های فسیلی بازپرداخت خیلی بهتری داشتند.
غضنفری درباره سرمایه‌گذاری غیرمداخله‌ای تحت عنوان (I-Hope) گفت: این طرح‌ها عموماً توسط بخش خصوصی اجرا می‌شود. ۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای این پروژه‌ها در نظر گرفته شده که ۲۳ میلیارد دلار آن توسط صندوق تامین مالی می‌شود.
وی ادامه داد: صندوق توسعه ملی، سه میلیارد دلار در پتروشیمی و 18 میلیارد دلار در حوزه نفت و گاز سرمایه‌گذاری می‌کند. همچنین صندوق در پالایشگاه قشم با 300 میلیون دلار و پروژه آهن اسفنجی با 75 میلیون دلار برنامه سرمایه‌گذاری دارد.
جزئیات کمک صندوق به مسکن ‌سازی
رئیس ‌صندوق توسعه ملی درباره تخصیص دو میلیارد دلار از صندوق به طرح نهضت ملی مسکن گفت: صندوق توسعه قرار است تا سقف دو میلیارد دلار حواله‌های نفتی را پیش خرید کند و این مبلغ را در اختیار وزارت مسکن قرار دهد تا طرح نهضت ملی مسکن جلو رود که البته نیاز به مجوز‌های بالادستی است که رایزنی‌های آن در حال انجام است.
غضنفری افزود: همچنین یکی دیگر از روش‌ها به این صورت است که صندوق توسعه در برخی بانک‌ها به صورت ارزی و با نرخ بهره بسیار پایین سپرده گذاری کند و بانک‌ها بتوانند تامین مالی طرح‌ها را انجام دهند و مابه التفاوت آن نیز به طرح‌های مسکن اختصاص یابد.
وی ادامه داد: بنابراین به هیچ‌وجه قرار نیست که صندوق وارد پروژه مسکن‌‌سازی شود یا خودش مستقیم سرمایه‌گذاری کند بلکه قرار است تا حواله‌های نفتی که وزارت مسکن در اختیار دارد را کمی زودتر برای راه افتادن پروژه نهضت ملی پیش‌خرید کند.
همچنین علیرضا میرمحمد صادقی در پاسخ به خبرنگار ما مبنی بر اینکه مطالبات صندوق توسعه ملی از دولت و بخش خصوصی بر مبنای کدام نرخ ارز وصول شده است، گفت: دریافت تمام مطالبات صندوق با نرخ ‌ای‌تی‌اس یعنی حدود 38 هزار تومان بوده است و خواهد بود.