قالیباف در دیدار با رئیس مجلس مصر:
چشمانداز روشنی در ارتقای روابط ایران و مصر وجود دارد
رئیسمجلس شورای اسلامی در سخنرانی خود در مجمع مجالس بریکس، تلاش برای دلارزدایی از تجارت جهانی را خدمتی بزرگ به رفاه ملتهای در حال توسعه دانست.
سرویس سیاسی ـ
رئیسمجلس شورای اسلامی که شامگاه گذشته به منظور شرکت در نهمین مجمع پارلمانی کشورهای عضو بریکس وارد ژوهانسبورگ پایتخت اقتصادی آفریقای جنوبی شده بود، عصر چهارشنبه، ۵ مهر ماه در این اجلاس حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداخت.
محمدباقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی صبح چهارشنبه ۵ مهرماه با استقبال مقامات مجلس ملی آفریقای جنوبی برای شرکت در مراسم افتتاحیه نهمین مجمع پارلمانی گروه بریکس وارد سالن اصلی این مجمع بینالمللی در ژوهانسبورگ، پایتخت اقتصادی آفریقای جنوبی شد.
در این دوره مجمع پارلمانی که محمدباقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی در رأس هیئت پارلمانی کشورمان در آن حاضر شده است، 15 هیئت عالیرتبه پارلمانی حضور دارند.
در جریان برگزاری این مجمع پارلمانی، علیرضا سلیمی، علی کریمی فیروزجایی، مهرداد گودرزوند چگینی و محمد آشوری تازیانی نمایندگان مجلس و مهدی صفری دیپلمات ایرانی و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه همزمان در کمیسیونهای مختلفی که پیرامون این مجمع بینالمللی برگزار میشود، شرکت میکنند.
محمدباقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی که ظهر سهشنبه ۴ مهر ماه تهران را به مقصد کشور آفریقای جنوبی ترک کرده بود، شامگاه دیشب وارد فرودگاه واترکلوف در پرتوریا آفریقای جنوبی شد و مورد استقبال رسمی مقامات پارلمانی این کشور قرار گرفت.
هیئت پارلمانی ایران پس از مراسم استقبال، پرتوریا را به مقصد ژوهانسبورگ پایتخت اقتصادی آفریقای جنوبی و محل برگزاری نهمین مجمع پارلمانی گروه بریکس ترک کردند.
هدف رئیسمجلس از این سفر سه روزه حضور در نهمین مجمع پارلمانی گروه بریکس است که با موضوع «بهره مندی از چند جانبهگرایی و دیپلماسی پارلمانی برای تعمیق بریکس و مشارکت در تسریع اجرای توافقنامه تجارت آزاد آفریقا» برگزار میشود.
هیئت عالی رتبه پارلمانی ایران با حضور در این مجمع پارلمانی به دنبال تقویت روابط پارلمانی قوی بین اعضای بریکس برای رفع چالشهای مهم منطقهای و جهانی از طریق دیپلماسی پارلمانی و تأثیرگذاری مثبت بر بحرانهای سیاسی یا اقتصادی مهم جهان هستند.
از تلاشهای دولت آفریقای جنوبی
برای عضویت جمهوری اسلامی ایران در گروه بریکس قدردانی میکنیم
قالیباف در ابتدای سخنان خود ضمن ابراز خرسندی از حضور در نهمین مجمع پارلمانی بریکس، در شهر زیبای ژوهانسبورگ و تشکر از پارلمان آفریقای جنوبی برای میزبانی و اقدامات شایسته در برگزاری این رویداد مهم، گفت: همچنین از تلاشها و پیگیریهای دولت آفریقای جنوبی برای عضویت جمهوری اسلامی ایران در گروه بریکس، قدردانی کرده و امیدوارم نتایج این نشست گامی مؤثر در جهت تقویت هرچه بیشتر همفکری و همکاری میان پارلمانهای عضو مجمع باشد.
رئیسمجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: بدون شک برگزاری این مجمع با موضوع «بهرهگیری از چندجانبهگرایی دیپلماسی پارلمانی برای تعمیق مشارکت آفریقا و تسریع در اجرای توافقنامه تجارت آزاد» و حضور پارلمانهای کشورهای عضو، فرصت مغتنمی برای رایزنی، تبادل نظر و حرکتی پویا در راستای تبیین نقش دیپلماسی پارلمانی و تقویت چندجانبه گرایی است.
بریکس؛ مهمترین نماد تلاش
برای برقراری عدل و انصاف بیشتر در نظم جهانی است
قالیباف در این بخش از سخنان خود با تأکید بر اینکه نظم بینالمللی نیازمند بازنگری عمیق است و بریکس، امروز مهمترین نماد تلاش برای عادلانهتر و منصفانهتر کردن این نظم در سراسر جهان محسوب میشود، ابراز داشت: تمایل فزاینده کشورها برای پیوستن به بریکس، نشانه بسیار مهمی از علاقه آنها به سرعت بخشیدن به تولد یک جهان جدید، مبتنی بر چندجانبه گرایی عمیق و توجه به حوزههای اجتماعی است.
توسعهطلبی ناتو و آمریکا
مهمترین عامل آغاز و ادامه جنگ اوکراین
رئیسمجلس شورای اسلامی در ادامه وضعیت در حوزه سیاسی و ژئوپلیتیکی را نیز بهتر از مواردی که به آن اشاره داشت، توصیف نکرد و افزود: جنگ اوکراین و تلاش برای ایجاد بیثباتی در کشورهای مستقل، دو نمونهای است که میتواند وضعیت ناگوار سیاست بینالمللی را به خوبی توضیح بدهد.
دلارزدایی توسط بریکس از تجارت جهانی
خدمتی بزرگ به رفاه ملتهای در حال توسعه
وی همچنین تلاش برای دلارزدایی از تجارت جهانی را خدمتی بزرگ به رفاه ملتهای در حال توسعه دانست و ادامه داد: اعضای بریکس نیازمند سرمایهگذاری مشترک روی کریدورهایی هستند که به عنوان شریانهای مبادله کالا، خدمات و انرژی، ایفای نقش کرده و مدیریت آنها در انحصار قدرتهای بزرگ غربی نباشد؛ ما همچنین نیازمند عزم ژئوپلیتیکی جدید هستیم که راهحلهای صلح آمیز برای بحرانهای بینالمللی و جنگها را پیشنهاد داده و مناقشات مرزی را با گفت وگو حل و فصل کند.
تشکیل گروههای پارلمانی بریکس
با دورنمای ایجاد یک گروه ۲۰ جدید
رئیسمجلس شورای اسلامی در پایان سخنان خود با تأکید بر نکته اساسی دیگری درباره بریکس، خاطرنشان کرد: بریکس باید علاوهبر مسائل اقتصادی، برنامه روشن سیاسی داشته باشد که در این راستا معتقدم این گروه باید دورنمای ایجاد یک گروه ۲۰ جدید را در دستور کار خود قرار داده و پارلمانهای کشورهای عضو میتوانند زیرساخت حقوقی لازم برای این تحول بزرگ را ایجاد کنند از این رو پیشنهاد میکنم برای تسهیل این امر گروههای پارلمانی بریکس در پارلمانها تشکیل شود تا بتوانند با یکدیگر درباره این مسائل مهم به گفتوگو و رایزنی مستمر بپردازد.
قالیباف در دیدار با رئیسمجلس مصر:
چشمانداز روشنی در ارتقای روابط ایران و مصر
وجود دارد
حنیف جبالی رئیسمجلس مصر با محمدباقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی چهارشنبه، ۵ مهر ماه در حاشیه برگزاری نهمین مجمع پارلمانی گروه بریکس در ژوهانسبورگ پایتخت اقتصادی آفریقای جنوبی دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسمجلس شورای اسلامی در این دیدار مهم پارلمانی گفت: از ملاقات با شما به عنوان رئیسمجلس مصر که یک کشور بزرگ اسلامی است خوشحالم، مصر همواره در تاریخ اسلام کشوری تاثیرگذار بوده و باید تلاش کنیم ارتباط کشورهای اسلامی را در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا را توسعه دهیم.
وی ادامه داد: مجمع پارلمانی گروه بریکس فرصت خوبی برای کشورهای اسلامی از جمله ایران و مصر به عنوان دو کشور بزرگ منطقه در جهت تقویت روابط دوجانبه و همکاریهای منطقهای است.
رئیسمجلس شورای اسلامی افزود: همکاریهای پارلمانی که نمایندگان دو ملت هستند، در توسعه پایدار روابط کشورهای شمال آفریقا و منطقه غرب آسیا و همکاری حل مسایل مختلف منطقه میتواند بسیار موثر باشد و اگر این همکاریها محقق شود، چشمانداز روشنی پیش روی آینده دو کشور در راستای ارتقا روابط وجود دارد.
رئیسمجلس مصر نیز در این دیدار با ابراز خوشحالی از دیدار با رئیسمجلس و هیئت عالی رتبه پارلمانی کشورمان گفت: خوشحالم از اینکه برادران عزیزم در جمهوری اسلامی ایران را در حاشیه مجمع پارلمانی بریکس ملاقات میکنم.
رئیسمجلس مصر اضافه کرد: شما در صحبتهای خود به تمامی موضوعاتی که بنده مد نظرم بود اشاره کردید و این نشاندهنده بینش عمیق شماست. بنده معتقدم با حضور در گروه بریکس در مسیر درستی برای توسعه دو کشور قرار گرفتهایم و باید تلاش کنیم تا روابط و همکاریهای دوکشور در موضوعات مختلف، افزایش یابد.
وی همچنین بااشاره به اشتراکات فرهنگی و سنی دو کشور اظهارکرد: مردم مصر دوستداران اهل بیت(ع) هستند و در مناسبات مختلف اهل بیت را گرامی میدارند و به صورت مشخص برای امام حسین(ع) و حضرت زینب (س) احترام زیادی قائل هستند و در روز میلادشان جشنی در مصر برگزار میشود.
در پایان این دیدار، رئیسمجلس مصر از رئیسمجلس شورای اسلامی برای حضور در قاهره در راستای توسعه روابط دو کشور دعوت کرد و قالیباف نیز از همتای مصری خود دعوت کرد تا برای ارتقای روابط پارلمانی دو کشور، به تهران سفر کند.