نتایج نظرسنجی از مردم اوکراین نشان داد
زلنسکی مسئول مستقیم فساد در ارتش و دولت اوکراین است
نتایج تازهترین نظرسنجی انجامشده در اوکراین حکایت از آن دارد که بسیاری از شهروندان این کشور «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور را مسئول فساد در دولت و نهادهای نظامی میدانند.
موضوع فساد در اوکراین به یک اژدهای هفتسر تبدیل شده است. پیش از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته میلادی (5 اسفند 1401) این کشور بهصورت مداوم در میان بدترین و فاسدترین کشورهای جهان بود اما بعد از شروع جنگ و طی 18 ماه گذشته مسئله فساد در اوکراین وارد مرحله جدیدی شد. در اوکراین کمتر روزی است که از بروز فسادهای گسترده مالی و غیرمالی در ساختار سیاسی و نظامی این کشور، خبری منتشر نشود. طی هفتههای گذشته نیز گزارشهای متعددی از گموگور شدن میلیاردها دلار کمکهای نظامی و غیرنظامی غرب در این کشور منتشر شده است.
وضعیت جنگی و ارسال گسترده میلیاردها دلار اسلحه و کمک مالی به این کشور از سوی غرب نیز بر تشدید فساد و رسوخ آن در بالاترین مقامات سیاسی و نظامی این کشور موثر بوده طوری که چندی پیش وزیر دفاع این کشور برکنار شد. تاکنون چندین پرونده جنجالی مرتبط با فساد باعث موجی از استعفاهای اجباری در وزارتخانهها، مناطق و سیستم قضائی این کشور شده است. اخیراً نیز «زلنسکی» تمامی رؤسای سربازگیری این کشور را بهدلیل فساد برکنار کرد. اما مردم اوکراین معتقدند، مسئول این فسادها خود زلنسکی است.
زلنسکی وعده داده است که مقامهای فاسد (مالی) را مجازات خواهد کرد و از دیگران خواسته که اگر میخواهند «شرافت خود را ثابت کنند»، به جبهه بروند با این وجود اسناد به دست آمده توسط انجمن بینالمللی خبرنگاران تحقیقی در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد که زلنسکی و شرکای تجاریاش کمپانیهای فرامرزی را برای خرید املاک لوکس در مرکز لندن به راه انداختهاند و خود وی نیز تا گلو درگیر فساد است. چندی قبل نیز «سرگئی کریونوس» از ژنرالهای ارتش اوکراین فاش کرد که تصمیمات اخیر زلنسکی درباره تقویت خطوط دفاعی در «خارکیف»، با هدف پولشویی و نه نجات ارتش اوکراین صورت میگیرد. از سوی دیگر نظرسنجیهای جدید نشان میدهد که اکثریت اوکراینیها بر این باورند که زلنسکی مسئول فساد گسترده در دولت و ارتش این کشور است.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری تاس، براساس این نظرسنجی مشخص شد که ۷۸ درصد از بزرگسالان اوکراینی، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری این کشور را بهصورت مستقیم مسئول مشکل فساد کییف میدانند. این نظرسنجی توسط بنیاد خیریه «ابتکارعملهای دموکراتیک ایلکو کوچریف» و «موسسه جامعهشناسی بینالمللی کییف» انجام شده است. نظرسنجی مذکور از سوم تا ۱۷ ژوئیه (12 تیر تا 26 تیر) سال جاری میلادی و در مصاحبهای با هزاران شهروند اوکراینی در سراسر این کشور انجام شد. شرکتکنندگان ۶۰ سال به بالا بودند و ۸۱ درصد گفتند که زلنسکی مسئول فساد دولت است. این میزان در بین شرکتکنندگان ۱۷ تا ۲۹ سال، ۷۰ درصد بود و تنها ۱۸ درصد از بزرگسالان اوکراینی گفتند که با مسئول دانستن مستقیم رئیسجمهوری این کشور در فساد دولت مخالفند.
موشکهای دوربرد در راه اوکراین
همزمان رسانههای غربی گزارش کردند که آمریکا برای تأیید ارسال موشکهای دوربرد مجهز به مهمات خوشهای برای اوکراین آماده میشوند.خبرگزاری رویترز در این زمینه گزارش کرد که واشنگتن برای مدتها از پذیرش درخواستهای کییف برای ارسال چنین تسلیحاتی امتناع ورزیده است زیرا نگران است که این تسلیحات برای حملاتی درون خاک روسیه مورد استفاده قرار گیرد. براساس این گزارش چهار مقام ارشد آمریکایی روز دوشنبه در حالی که خواستند نام آنها فاش نشود به رویترز گفتند که کاخسفید به صدور مجوز انتقال سامانههای موشکی تاکتیکی ارتش (ATACMS) یا سامانههای موشک پرتاب چندگانه هدایتشونده (GMLRS) یا هر دو سامانه به اوکراین نزدیک شده است. هنوز مشخص نیست که چه زمانی تصمیم نهایی در این زمینه اتخاذ شود اما این منابع گفتهاند که موشکها احتمالاً در محموله تسلیحات بعدی به اوکراین که قرار است این هفته ارسال شود، قرار خواهد گرفت. این موشکها 306 کیلومتر برد دارند و دوربردترین سامانههای موشکی محسوب میشوند که آمریکا تاکنون در اختیار کییف قرار میدهد.
پیش از این، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا تصریح کرده بود که ارسال این سامانهها میتواند به «جنگ جهانی سوم ختم شود» و تأکید کرده بود که «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا «آماده فراهم کردن» این توانمندی برای اوکراین نیست اما به نظر میرسد که رئیسجمهور آمریکا در ماههای اخیر در این خصوص تغییر رویه داده است. براساس این گزارش، از فوریه ۲۰۲۲ (اسفند 1401) دولت بایدن حدود ۴۴ میلیارد دلار تسلیحات برای کییف به تصویب درآورده است و این علاوهبر میلیاردها دلار کمکی است که در قالب ابتکارعمل کمک امنیتی اوکراین که بودجه دولتی را به پیمانکاران خصوصی اسلحه تخصیص میدهد، در اختیار این کشور قرار داده است.
چراغ سبز آژانس
به استفاده از اورانیوم ضعیفشده
خبر دیگر اینکه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شد استفاده ارتش اوکراین از مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده که لندن برای کییف فراهم کرده است، پیامدهای رادیولوژیکی چندان قابلتوجهی ندارد!
«رافائل گروسی» در جریان نشستی مطبوعاتی مدعی شد: «از نظر ایمنی هستهای، استفاده از این مهمات، هیچ پیامد رادیولوژیکی قابلتوجهی ندارد... در برخی موارد خیلی خاص، مردم نزدیک به یک مکان که با چنین مهماتی هدف گرفته شده است، شاید در معرض آلودگی تشعشعی باشند. این مسئله بیشتر از آنکه بحران تشعشعی احتمالی باشد، یک مشکل بهداشتی معمولی است.»(!)
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به اظهارات مدیرکل آژانس نوشت که «البته حق با گروسی است که گفت از لحاظ «ایمنی هستهای» هیچ پیامد رادیولوژیکی چشمگیری وجود ندارد. با این حال، همانقدر که در اینباره حق با اوست، همانقدر هم این موضوع حقیقت دارد که گروسی تمام ماجرا را نمیگوید!» زاخارووا تاکید کرد که اورانیوم ضعیفشده پس از احتراق و تبخیر شدن، «مقادیر بهشدت سمی از ریزگرد در هوا پخش میکند.» وی در پایان چنین نتیجهگیری کرد: «شاید این مسئله در تخصص آقای گروسی بهعنوان مدیرکل آژانس نیست؛ شیمیدانها باید به این موضوع بپردازند؛ کسانی که درباره تاثیرات مضر انباشت فلز سنگین در محیط و سلامت انسان به ما آگاهی
خواهند داد.»