به گزارش خبرگزاری تسنیم، اللهوردی دهقانی درباره مزیتهای واردات خودرو تاکید کرد: در صورتی که واردات خودرو به درستی انجام نشود خودروسازان به بازی افزایش قیمت ادامه میدهند اما واردات خودرو میتواند جلوی زیاده خواهی خودروسازان و درخواستهای مکرر آنها برای افزایش قیمت را بگیرد.
او درباره عدم تعیین تکلیف قیمت خودروهایی مانند شاهین اتوماتیک و اطلس که در دومین طرح سامانه یکپارچه فروش خودرو به فروش رفته است، گفت: هرچند این موضوع را پیگیری میکنیم اما سیاستها باید به سمتی برود که خودروسازان نه تنها به دنبال افزایش قیمت نباشند بلکه ناچار شوند برای جذب مشتری به سراغ کاهش قیمت نیز بروند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه، خودروسازان در سال چندین بار خواستار افزایش قیمت هستند، افزود: مجلس با تصویب قانون واردات خودروهای کارکرده و نو، بستر افزایش عرضه خودرو را فراهم کرد. در صورتی که این قوانین به درستی اجرایی شود خودروسازان ناچار میشوند که در وهله نخست خودروهای باکیفیت تولید کنند تا توان رقابت با خودروهای وارداتی را داشته باشند و در گام بعدی با کاهش هزینه تولید، قیمت خودروها را کاهش دهند.
دهقانی اضافه کرد: اگر دولت ارادهای برای اجرای درست این قوانین نداشته باشد و هر روز با مسائلی مثل کمبود ارز، مسائل زیست محیطی و... مانع واردات شود روش فعلی خودروسازان برای افزایش قیمت همواره ادامه خواهد داشت. امیدواریم وزیر صمت، واردات خودرو را عملیاتی کند تا شاهد کاهش قیمتها باشیم.
افزایش تولید خودرو
به گزارش خبرگزاری فارس، بازار خودروی کشور از سال 1397 تا سال 1400 بسیار متلاطم بود و در سال 1401 نیز این تلاطمات هنوز رفع نشده بود و تا اواخر سال همین روند ادامه داشت. قرعهکشی خودرو و حضور واسطهها در بازار خودرو، امکان دسترسی متقاضیان واقعی به خودروها را سلب کرده بود لذا در اسفند ماه 1400 رئیسجمهور با توجه به نابسامانیهای بازار خودرو دستور هشت مادهای برای ساماندهی وضعیت تولید و بازار خودرو صادر کرد و وزارت صمت مکلف شد تا هر چه زودتر نسبت به رفع مشکلات بازار خودرو اقدام کند.
بر این اساس وزارت صمت در راستای تحقق دستورات رئیسجمهور، سه گام برای سالهای 1401 تا 1404 در راستای تحول صنعت خودروی ایران تعریف کرد. گام اول در فاصله سال 1401 تا 1402 با عنوان «تثبیت جریان تولید»، گام دوم در فاصله سالهای 1402 تا 1403 با عنوان «طراحی و توسعه بن سازههای بومی متنوع همراه با اصلاحات ساختاری در معماری خودروسازی و قطعهسازی» و گام سوم در فاصله سالهای 1403 تا 1404 «رسوخ به بازارهای جهانی» بود.
بنابراین با توجه به اقدامات انجام شده و براساس آمار وزارت صمت در سال 1401 در مجموع یک میلیون و 347 هزار و 394 دستگاه انواع خودرو تولید شد که در مقایسه با تولید 964 هزار و 281 دستگاه انواع خودرو در سال 1400 در مجموع 40 درصد افزایش یافت. افزایش رشد تولید خودرو امسال نیز ادامه داشت به طوری که در پنج ماهه ابتدای سال جاری تولید انواع خودرو نسبت به مشابه سال گذشته 27 درصد رشد داشته است. بنابراین، تولید خودرو از 422 هزار و 275 دستگاه در پنج ماهه 1401 با رشد 27 درصدی به 536 هزار و 903 دستگاه در پنج ماهه امسال افزایش یافته است.
عبدالله توکلی؛ مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت اعلام کرد که برنامه امسال ما، تولید یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو است. بنابراین کاهش قیمت خودرو که با عرضه در بورس کالا از پاییز پارسال شروع شده بود با افزایش تولید، آزاد شدن واردات خودرو و تعادل بازار ارز؛ سرعت گرفت و اغلب خودروهای مونتاژی و تولید داخل در بازار کاهش قیمت داشتهاند.
خروج دلالان از بازار
سعید مؤتمنی؛ رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران با بیان اینکه اختلاف قیمت خودروهای مونتاژی از کارخانه تا بازار بسیار کم شده است، افزود: در خودروهای تولید ایرانخودرو و سایپا هم فاصله قیمتی بازار و کارخانه کم شده است؛ به عنوان مثال قیمت عرضه کوییک اتومات در کارخانه 327 میلیون تومان و قیمت همین خودرو در بازار به 400 میلیون تومان رسیده است. همچنین قیمت کوییک آر که در کارخانه 256 میلیون تومان فاکتور میشود در بازار 341 میلیون تومان است.
او ادامه داد: در این شرایط تقاضای کاذب و دلالی و تقاضای سرمایهگذاری در بخش خودرو وجود ندارد و دلالان نمیتوانند وارد این بازار شود زیرا میدانند که در صورت ورود به این بازار طی چند روز حداقل پنج تا 10 درصد از سرمایه خود را از دست میدهند. مردم منتظرند تا خودروهای وارداتی به بازار وارد شود و برای خرید این خودروها اقدام کنند.