محدود کردن مسیرهای ترانزیتی در منطقه را برنمیتابیم
وزیر امور خارجه در نشست خبری با وزیر امورخارجه ترکیه که به تهران سفر کرده است تصریح کرد: هرگونه تغییر ژئوپلیتیک در منطقه و محدود کردن مسیرهای تاریخی ترانزیتی موجود در منطقه را هرگز برنخواهیم تافت.
هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه که برای نخستین بار بعد از تصدی این سمت و در پی انتخابات اخیر ریاست جمهوری ترکیه به تهران سفر کرده، ظهر یکشنبه ۱۲ شهریور ماه در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مورد استقبال رسمی حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی خود قرار گرفت. وی عصر دیروز هم با علیاکبر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار کرد.
وزرای خارجه پس از آن بر سر یک میز به گفتوگو نشستند، در نشست خبری مشترک به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداختند.
امیرعبداللهیان بیان کرد: امروز درخصوص همه ابعاد همکاریهای دوجانبه گفتوگوهایی مفصل اما نتیجهبخش بین ما و هیئت همراه دو کشور انجام شد.
وی عنوان کرد: هدفگذاری حجم تبادل تجاری دو کشور ۳۰ میلیارد یورو است و اکنون در میانه راه هستیم. اخیرا آقای صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه سفری به آنکارا داشت و برای ارتقای حجم تبادل تجاری، توافقات خوبی در زمینه اقتصادی بین دو کشور حاصل شد. امروز آن توافقات را مورد تأکید قرار دادیم.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اتفاق نظر داریم که نسبت به توسعه منطقه آزاد در مرز مشترک و اتصال آن به اوراسیا اقدام کنیم. این از جمله موضوعات مهمی است که به افزایش حجم تبادل تجاری و دستیابی هر چه نزدیکتر به هدفگذاری حجم تبادل تجاری ۳۰ میلیارد دلاری مورد توجه آقایان رئیسی و اردوغان خواهد شد.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: معتقدیم علاوهبر موضوعات دوجانبه متنوعی که در دستورکار دو کشور قرار دارد، باید در موضوعات کنسولی به دلیل تردد فراوان اتباع دو کشور بتوانیم همکاریهای کنسولی نیرومندتری را داشته باشیم.
وی گفت: درخصوص افتتاح گذرگاههای مرزی جدید، از سال گذشته با همکاران خودمان در ترکیه گفتوگو کردیم که علاوهبر بازارچه مرزی ساری سو، بازارچههای کوزه رش، پیراحمد کندی و... در دستورکار قرار بگیرد. پیشنهاداتی از ترکیه دریافت کردیم که همکاران ما در وزارت کشور این موضوع را در دستورکار جدی قرار دادهاند.
وزیر خارجه افزود: در مذاکرات امروز بر مسئله آب و مشکلات کم آبی و حساسیتهای ایجاد شده تأکید کردیم. اتفاق نظر داریم کمیته فنی مشترک تشکیل شده از سال گذشته در آینده نزدیک به تهران سفر و دور جدید گفتوگوها بین کمیتههای فنی مورد توجه جدی ما قرار دارد. استفاده منصفانه از آب رودخانه ارس با در نظر گرفتن حقآبه تاریخی، عرفی و زیست محیطی به منابع پایین دست ارس باید به صورت کامل صورت بگیرد. آقای فیدان در مسیر گفتوگوها و مذاکرات و رفع نگرانی هموطنان ایرانی دستورات لازم را صادر
خواهد کرد.
امیرعبداللهیان در بحث قفقاز اضافه کرد: قویا معتقدیم زمان عبور از دوره تنش و درگیری به دوره صلح و همکاری در قفقاز فرارسیده است. در گفتوگوهایی که اخیرا با الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان داشتیم، توافقات خوبی بین ما صورت گرفت. از توافقات و گفتوگوهای ارمنستان و آذربایجان در این زمینه استقبال میکنیم و بار دیگر تأکید میکنیم هرگونه تغییر ژئوپلیتیک در منطقه و هرگونه اقدام برای محدود کردن مسیرهای تاریخی ترانزیتی موجود در منطقه را هرگز برنخواهیم تافت.
وی ادامه داد: در جریان گفتوگوها به موضوع سوریه و نگرانی ترکیه از وضعیت امنیتی مرزهای مشترک ترکیه و سوریه پرداختیم. با تأکید بر حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها، معتقد هستیم باید از مسیر دیپلماسی و گفتوگو نگرانیهای هر دو طرف ترکیه و سوریه از موضوعات مرتبط با تروریسم، امنیت مشترک مرز و آوارگان، به همکاری دو کشور منجر شود.
وزیر خارجه گفت: درباره وضعیت در اوکراین، افغانستان و فرمتهای سه جانبهای که در پی عادی شدن روابط ایران و عربستان، میتواند شکل بگیرد، با آقای هاکان فیدان گفتوگو کردیم. دو طرف اتفاق نظر داریم که با توجه به ابراز تمایل عربستان، در آینده نسبت به تشکیل نشست سه جانبه ایران، عربستان و ترکیه با هدف تمرکز بر همکاریهای هر چه بیشتر اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری اقدام کنیم.
امیرعبداللهیان افزود: وزیر خارجه ترکیه بیان کرد که هیچ برنامهای در ترکیه برای محروم کردن و یا کاهش استانهای واقع در شمال غربی ما از دسترسی به آبهای مناطق بالادستی در ترکیه وجود نخواهد داشت.
فیدان: در روزهای آتی پذیرای رئیسی
در ترکیه خواهیم بود
وزیر خارجه ترکیه نیز ضمن ابراز خرسندی از حضور در تهران اظهار داشت: پیش از این به ایران سفر کرده بودم و این نخستین سفرم در این سمت است.
وزیر خارجه ترکیه افزود: در روزهای آتی پذیرای رئیسی رئیسجمهور ایران در ترکیه خواهیم بود.
فیدان بیان کرد: ایران و ترکیه دو کشور قدرتمند منطقه هستند و مسئولیت ما این است که صلح و ثبات را در منطقه حاکم کنیم.
فیدان بیان کرد: درباره عراق و مبارزه عراق با تروریسم و اسلام هراسی با امیرعبداللهیان صحبت کردم. به عنوان ترکیه از حصول تفاهم بین ایران و عربستان بسیار خوشنود هستیم. عربستان، ایران و ترکیه کشورهای بزرگ و مسئولیتپذیر منطقه هستند و اینکه اینها با هم رابطه صلحآمیز داشته باشند مهم است.
وزیر خارجه ترکیه درباره تنش در کرکوک اظهار داشت: کرکوک از نظر قومی و مذهبی یک مدل کوچک عراق است و آرامش و ثبات در این جا به منزله آرامش و ثبات در عراق است و بر آن تاثیر میگذارد. کرکوک را به عنوان سمبل همزیستی مسالمتآمیز میدانیم. حکومت در عراق به نخستوزیری سودانی باعث ثبات در کشور شده است. اینکه در کرکوک که وطن هم نژادان ترک ما است در این شهر این حوادث رخ داده باعث نگرانی ماست. نظرات خود را در مخالفت با این تنشها مطرح کردیم هم با نخستوزیر عراق و در سطوح مختلف گفتوگوهایی داشتیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران،
۱۴ خرداد ماه سال جاری در تماس تلفنی با فیدان پس از تصدی او به این سمت، ضمن تبریک انتصاب وی، ابراز امیدواری کرده بود که همکاریهای نزدیک بین دو کشور در دوره جدید تداوم و ارتقاء یابد.
امیرعبداللهیان همچنین روز ۱۴ خرداد ماه در پیامی توئیتری ضمن تبریک به هاکان فیدان عنوان کرد: ما بارها از نزدیک دیدار و گفتوگو کردهایم. او دیپلماتی حرفهای و فهیم است.
هاکان فیدان پیش از این رئیس دستگاه امنیتی ترکیه بود و به عنوان وزیر خارجه و جایگزین مولود چاووش اوغلو شد. او اخیرا به مسکو و هفته پیش هم به عراق سفر کرد.
امیرعبداللهیان: مسیر درخشان رئیسعلی دلواری
با صلابت و استحکام دنبال خواهد شد
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین روز یکشنبه ۱۲ شهریور ماه به مناسبت سالروز شهادت رئیسعلی دلواری و روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس پیامی صادر کرد.
۱۲ شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری به نام روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. در روز ۱۲ شهریور سال ۱۲۹۴ رئیسعلی دلواری فرمانده نیروهای مقاومت تنگستان در مقابل نیروهای انگلیسی به شهادت رسید.
در این پیام آمده است: سالروز گرامیداشت مقام شهید رئیسعلی دلواری که در تقویم ملی ما روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده، فرصت مناسبی برای شناخت عمیقتر نسبت به خوی اشغالگری برخی قدرتهای استعمارگر طی حدود ۱۵۰ سال
گذشته است.
وزیر خارجه بااشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در تکریم شهید رئیسعلی دلواری که میفرمایند: رئیسعلی ملت ایران است؛ اگر چه متعلق به دلوار است. اگر رئیسعلیها در غربت به شهادت نمیرسیدند، امروز ملت ایران به این عظمت نمیرسید، میافزاید: تعمق در تعابیر و تشبیهاتی که معظمله پیرامون شخصیت والای شهید رئیسعلی دلواری در بیانات خود داشتهاند، گویای توجه ویژه نسبت به شهید رئیسعلی دلواری است. تعبیر گرانقدر و گرانسنگ «رئیسعلی دلواری قهرمان مبارزه با استعمار انگلیس» از سوی رهبر معظم در رثای ایشان، در واقع نوعی الگوسازی برای نسل کنونی کشور قلمداد میشود.
در پیام امیرعبداللهیان عنوان شده است: شاید بتوان شاخصترین الگوهای مبارزاتی این شهید را دشمنشناسی، بصیرت، استقامت و پایداری در مسیر حق دانست.
وی میافزاید: بیتردید با درک رفتارشناسی انگلیس در قبال ایران و جمهوری اسلامی ایران به راحتی میتوان دریافت که قیام دلیران تنگستان به رهبری رئیسعلی دلواری به عنوان یک قهرمان با بصیرت دینی و میهن دوست که بیرق مبارزه و جهاد ضداشغالگری علیه انگلیس متجاوز را در جنوب ایران زمین برافراشت، بسیار ستودنی است.
وزیر خارجه اضافه کرده است: یقین دارم این مجاهدت هرگز از ذهن و خاطره جمعی ملت ایران پاک نخواهد شد و البته مسیر درخشان این شهید بزرگ، با صلابت و استحکام دنبال خواهد شد.
وی عنوان کرده است: امیدوارم ذکر رشادتها و ارج نهادن ایثارها و جانفشانیهای قهرمانان ملی این مرز و بوم که وظیفه همگان است، عزم همه ما و آحاد ملت بزرگ ایران را در ادامه راه استقلال و اعتلای کشور، مصممتر از قبل کند.
امیرعبداللهیان همچنین به روح پر فتوح مجاهدان راه آزادی و استقلال، شهدای راه عزت، ارزشهای الهی و سربلندی و اعتلای ایران عزیز و به ویژه شهید عزیز قاسم سلیمانی ادای احترام کرده است.
تأکید وزیر خارجه
بر استفاده از همه امکانات برای ارائه خدمات
به زوار اربعین
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوی تلفنی جداگانه با سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق و سرکنسولهای ایران در نجفاشرف، کربلا و بصره از آخرین وضعیت خدمات ارائه شده به زوار اربعین حسینی از سوی نمایندگیهای کشورمان و نیروهای داوطلب اعزامی از وزارت امور خارجه به عراق کسب اطلاع کرد.
به گزارش فارس وزیر امور خارجه ایران ضمن قدردانی از تلاش همکاران و همه دستاندکاران مراسم اربعین حسینی(ع) و بااشاره به اقدامات موثر و درخور تحسین و حضور میدانی وزرای کشور و راه و شهرسازی و تمامی بخشهای ذیربط در ایران و عراق، بر ضرورت به کارگیری تمامی امکانات نمایندگیهای کشورمان در زمینه هماهنگیهای میدانی با طرفهای مسئول و ذیربط عراقی و همچنین ارائه هرگونه تسهیلات و خدمات در حوزههای کنسولی و دیگر امکانات در اختیار نمایندگیهای کشورمان، برای انجام شایسته زیارت اربعین از سوی زوار گرامی عتبات عالیات
تأکید کرد.