kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۱۸۸۲
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۷
کیهان بررسی می‌کند

چین و ژاپن در مسیر تقابل /تنش‌ها بین دو کشور دوباره اوج گرفت

 


سرویس خارجی-
در پی تشدید تنش‌ها بین پکن و توکیو، وزارت دفاع ژاپن اعلام کرده است که جنگنده‌هایی را برای رهگیری بمب‌افکن‌ها و پهپادهای چین به امتداد اوکیناوا و تایوان اعزام کرده است.
فرهنگ و تاریخ ژاپنی تأثیر بسیاری بر چین گذاشته است، و همین‌طور برعکس. می‌توان گفت این 2 کشور در دوره‌های مختلف به نوعی رقیب هم بوده‌اند، بعضی اوقات دشمن خونین هم بودند و بعضی اوقات نیز روابط کمابیش دوستانه‌ای داشته‌اند. این 2 کشور در سال‌های قرن گذشته مدتی طولانی در جنگ بودند و حتی بخش‌هایی از چین به اشغال ژاپن درآمد تا پس از جنگ دوم جهانی و روی کار آمدن کمونیست‌ها در چین روابط این 2 همچنان بد بود تا ژاپن در سال ١٩٧٢ بالاخره جمهوری خلق چین را به رسمیت شناخت. از آن زمان تاکنون نیز روابط این 2 کشور به دلایل مختلف از جمله عوامل تاریخی همواره دستخوش فراز و نشیب بوده است.
اگرچه دهه 80 را می‌توان دوران طلایی بهبود روابط این دو کشور خواند چرا که هر دو طرف به‌صورت علنی نشان دادند که خواستار ارتباط با یکدیگر هستند و درک کردند که همکاری با یکدیگر بهترین راه پیشرفت است؛ چین در این دوران اصلاحات اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای راه انداخته بود که به «سیاست درهای باز» مشهور شدند و شاید یکی از اولین درهایی که باید باز می‌شد در روابط با توکیو بود؛ اما باید توجه داشت که اختلافات بین این دو کشور آن‌قدر زیاد بوده است که روابط هیچ‌گاه عمیق نشود.
به هر حال اوضاع روابط پکن- توکیو در این زمان کمابیش تیره است. خبر می‌رسد، در پی تداوم تنش‌ها بین پکن و تایوان، خبرگزاری کیودو ژاپن به نقل از وزارت دفاع این کشور گزارش کرد که توکیو جنگنده‌هایی را برای رهگیری بمب‌افکن‌ها و پهپادهای چین در امتداد اوکیناوا و تایوان اعزام کرده است. بنا به گفته وزارت دفاع ژاپن، دو بمب‌افکن اچ-6 چین در حال پرواز در امتداد تنگه بین جزایر اوکیناوا و میاکو شناسایی شد. اوکیناوا محل قرارگیری پایگاه هوایی «کادنا»، بزرگ‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه آسیا- اقیانوسیه است. ارتش ژاپن همچنین اعلام کرده است جنگنده‌ این کشور برای نظارت بر پهپاد شناسایی بی‌‌زِدکِی-005 چین و یک پهپاد دیگر که احتمالاً‌ چینی بوده است و بین جزیره «یوناگونی» در غربی‌ترین نقطه ژاپن و تایوان پرواز می‌کرده، به منطقه اعزام شده است.
از طرف دیگر، وزارت دفاع تایوان، صبح روز شنبه
(4 شهریور؛ 26 اوت) گزارش کرد که ۳۲ جنگنده چین و ۹ کشتی جنگی چین را در اطراف جزیره تایوان مشاهده کرده است. آن‌طور که فارس نوشته، وزارت دفاع تایوان همچنین گفته است که ۲۰ هواپیمای چین از جمله هشت جنگنده جی-۱۰ و دو جنگنده سوخو-۳۰ از خط میانی تنگه تایوان عبور کرده یا وارد منطقه شناسایی پدافند هوایی جزیره تایوان شده است. وزارت دفاع تایوان گزارش کرد که هواپیمای تایوان به همراه ناو و سامانه موشک سطح به هوای این کشور برای نظارت بر اوضاع فعال شده است.
روز دوشنبه هفته گذشته نیز چین واردات انبه از تایوان را به‌دلیل مسائل ایمنی تغذیه‌ای ممنوع کرد و در عین حال پکن در واکنش به تصمیم توکیو مبنی بر تخلیه فاضلاب نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما، محل فاجعه سونامیِ ۲۰۱۱، به اقیانوس آرام، واردات غذاهای دریایی از ژاپن را به‌طور کامل ممنوع کرد، تا روابط این کشورها بیش از پیش سرد شود.
گفتنی است، چین و ژاپن ادعا می‌‌‌کنند که حاکمیت جزایر دریای چین شرقی برای آنها است. ژاپن آنها را جزایر «سنکاکو» می‌‌‌نامد و چین از جزایر «دیا یو» می‌‌‌خواند. تنش‌ها بر سر جزایر از سال 2012 افزایش یافت، زمانی که دولت ژاپن سه جزیره در این آب‌ها را از یک مالک خصوصی خریداری کرد که این اقدام منجر به تظاهرات گسترده ضد ژاپنی در چین شد؛ تنش‌ها به قدری بالا گرفت که ژنرال «ژو کیهو»، معاون ریاست کمیته نظامی ‌‌مرکزی ژاپن، به ارتش چین گفت که «برای هرگونه جنگ نظامی ‌‌احتمالی آماده است.» در نیمه دوم سال 2012، روابط تجاری این 2 کشور سقوط کرد و هواپیمای نظامی ‌‌چین برای اولین‌بار از سال 1958 به فضای هوایی ژاپن نفوذ کرد.
همچنین در این سال‌ها، این انتقاد همواره مطرح بوده است که ژاپن صادقانه در مورد جنایاتش در جنگ جهانی دوم صحبت نمی‌کند البته این مسئله از موضوعات مورد بحث در سایر کشور‌های آسیایی مثل ویتنام، سنگاپور و کره‌جنوبی نیز هست. چین، ژاپن را متهم می‌کند که در کتاب‌های درسی خود حاضر نشده حجم واقعی جنایات ژاپن در جنگ را به تصویر بکشد.