معضل بزرگ «قُلدری» در ارتش ژاپن /فرماندهان چگونه زیردستانشان را آزار میدهند؟
سرویس خارجی-
گزارشهای رسمی و تاییدشدهای از وضعیت مراکز نظامی ژاپن منتشر شده است که، با آنچه در ذهن ما ساختهاند، زمین تا آسمان متفاوت است! فرماندهان ارتش ژاپن زیردستانشان را بهشدت میآزارند و بعضا مرتکب آزارهای جنسی علیه زیردستانشان میشوند!
آنچه ما از فرهنگ ژاپن در ذهن داریم فرهنگِ احترام، تواضع و نظم است؛ اما برخلاف تصور رایج ما- و شاید حتی خیلیها در دنیا- از ژاپنیها، رفتارهای آزارنده و رنجآور در محیطهای اجتماعی مانند مدرسه و محیط کار یا زندگی (میان همسایهها) از مسائل اجتماعی همیشگی ژاپن بوده است که آداب، قوانین و ملاحظات اجتماعی تاکنون از پس آن برنیامده است، و با همه پیشرفتهای مادی این کشور این مسئله که در ژاپن «ایجیمه» خوانده میشود همچنان پابرجا است. اخیراً گزارشی به سفارش وزارت دفاع ژاپن و توسط هیئتی از کارشناسان شامل وکلا و پزشکان تهیه شده است که یافتههای آن درواقع بخشی از یک تحقیق بزرگتر در مورد ادعاهای آزار و اذیت در نیروهای دفاعی ژاپن(SDF) است. این گزارش که به تازگی منتشر شده است، ۱۳۲۵ مورد گزارش آزار و اذیت را بررسی کرده است. بیشتر موارد «آزار و اذیت مرتبط با قدرت»، به معنای «قلدری» در محل کار یا سایر موارد سوءاستفاده از قدرت بوده است، در حالی که حدود ۱۲ درصد هم مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتهاند. در بخش دیگری از این گزارش آمده است که بیش از ۶۴ درصد از قربانیان هرگز با مشاور ملاقات نکردهاند و بسیاری از آنها میگویند که فکر نمیکنند انجام این کار باعث بهبود وضعیت آنها شود. از بین کسانی که هرگز بهدنبال مشاوره نبودند، نزدیک به ۱۳ درصد گفتهاند که صحبت کردن درباره اتفاقات دشوار است و محیط برای کمک گرفتن مساعد نیست. همچنین ۱۰ درصد دیگر به ترس از تلافی یا مواجهه با دیگر سوءرفتارها در محل کارشان اشاره کردهاند. برخی هم گفتهاند که به خدمات مشاورهای موجود اعتمادی ندارند. آنطور که ایسنا به نقل از شبکه «اناچکی» ژاپن نوشته است، براساس این گزارش، حتی کسانی که بهدنبال مشاوره بودهاند، فایده چندانی ندیدهاند. بسیاری گفتهاند که احساس میکنند مشاوران و دفاتر SDF تمایلی به رسیدگی به پروندههای آنها ندارند، و محیط باعث میشود که آنها برای مشاوره بیشتر احساس ناراحتی کنند. این گزارش نشان میدهد که بسیاری گفتهاند که احساس کردند توسط مشاوران «دست به دست شدند» یا «در زبالهدانی انداخته شدند»، برخی نیز گفتهاند که پس از گزارش آزار و اذیت خود، حتی پس از ملاقات با مشاوران، هرگز پاسخی از نیروهای دفاع از خود دریافت نکردهاند. شبکه خبری «سیانان» آمریکا میگوید برای دریافت اطلاعاتی در همین مورد با ارتش ژاپن تماس گرفته است. «یاسوکازو هامادا»، وزیر دفاع ژاپن به این گزارش واکنش نشان داده و گفته است: «ما اذعان داریم که آزار و اذیت برای نیروهای دفاع از خود مخرب است. ما میخواهیم براساس توصیهها، برای ایجاد سازمانی که به هیچ وجه آزار و اذیت را تحمل نمیکند، اقدام قاطعانهای انجام دهیم. به فوریت نیاز است که اقدامات اساسی در نظر گرفته شود و در اسرع وقت اجرائی شود.» گفتنی است، ارتش ژاپن در یک سال گذشته تحت نظارت عمومی و ملی جدی بوده است و به نوعی یک کارزار به راه افتاده است و «رینا گونوی»، سرباز سابق ارتش ژاپن، رهبری این کارزار را برای ایجاد تغییر برعهده دارد. «گونوی» میگوید که او مدتی بیش از یک سال، در حین خدمت در ارتش ژاپن، بهطور روزانه مورد آزار جنسی، فیزیکی و کلامی قرار گرفته است. او میگوید در ژوئن ۲۰۲۲(خرداد 1401) وقتی از ارتش ژاپن جدا شد، با خود عهد کرد که شکنجهگران خود را به دست عدالت بسپارد.
نکته دیگری که شاید ذکر آن خالی از لطف نباشد آنکه معمولاً قلدری را به چهار دسته کلی تقسیمبندی میکنند: قلدری روانی یا احساسی؛ قلدری کلامی؛ قلدری فیزیکی و قلدری سایبری. ژاپن در بخش قلدری رایانهای یا سایبری هم سابقه تیرهای دارد؛ آمار خودکشی بر اثر این قلدریها افزایش قابلتوجهی در ژاپن داشته است، تا جایی که پس از خودکشی «هانا کیمورا»، زنی که کشتیگیری حرفهای بود، در سال ۲۰۲۰ مقامات ژاپن قوانین قلدری سایبری این کشور را بازبینی کردند. کیمورا در سال ۲۰۲۰، در سن ۲۲ سالگی خودکشی کرد. او اندکی قبل از مرگ، پستهایی مبنی بر آزار و اذیت سایبری در شبکههای اجتماعی دریافت کرده بود.