kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۱۴۸۱
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۲
وال‌استریت ژورنال خبر داد

رقابت سخت چین و آمریکا در حوزه هوش مصنوعی برای مصارف جنگی

«آمریکا و چین به تحقیقات خود درباره چگونگی به کارگیری هوش مصنوعی در ادوات نظامی سرعت بخشیده‌اند.» این بخشی از گزارش وال استریت ژورنال است.

 


سرویس خارجی-

افزایش ظرفیت‌های فناورانه چین به مایه نگرانی کاخ سفید و یکی از چالش‌های اصلی در روابط دوجانبه واشنگتن با پکن تبدیل شده است؛ آمریکا در این جنگِ
شبه سرد از همه ظرفیت‌های غرب استفاده می‌کند و چین نیز همین مسیر را می‌رود. دامنه تنش میان این دو کشور نیز هر روز گسترده‌تر از قبل می‌شود. هراس از رشد نقش و جایگاه چین در سیاست و اقتصاد جهانی و سنگین شدن وزن آن در تحولات بین‌المللی هراس را در غرب به ویژه آمریکا افزایش داده است، زیرا به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران جمهوری خلق چین مهم‌ترین رقیب برای تهدید و نابودی هژمونی واشنگتن (به عنوان رهبر رویکرد لیبرال غرب‌محور) در جهان است.
تقویت پیمان‌های اقتصادی و امنیتی با کشورهای شرق آسیا، نزدیکی بیشتر با ژاپن، کره جنوبی و استرالیا و تلاش برای رقیب‌تراشی از طریق تقویتِ دهلی‌نو در مقابل پکن و خارج کردن شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران غربی از چین مهم‌ترین اقدامات کاخ سفید در این جنگِ شبه سرد بود. در این زمینه تحریم حوزه‌های فناوری به ویژه مباحث مربوط به تراشه و نیمه‌هادی‌ها هم که گفته می‌شود نقش مهمی در آینده اقتصاد و صنعت جهان دارند از جمله مهم‌ترین اقدامات آمریکا برای مهار چین بوده‌اند. اما فناوری و هوش مصنوعی همچنان در این کشور میلیاردی در حال توسعه، آن ‌هم با سرعتی بسیار بالا است.
در همین مورد، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشته است، موجی در جهان به راه افتاده که در آن کشورها برای توسعه هرچه سریع‌تر فناوری هوش مصنوعی رقابت می‌کنند و واشنگتن و پکن نیز از این جریان جدا نیستند. دو قابلیت در صدر فهرست اهداف آمریکا و چین قرار دارد: تسلیحاتی که بدون کمک انسان راهی برای رسیدن به هدف خود بیابند؛ و ابزارهای هوش مصنوعی که با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای، اهداف خود را شناسایی کنند.
آن‌طور که ایسنا از این روزنامه نقل کرده است، اخیراً در آزمایشی که در دانشگاه ملی فناوری دفاعی چین برگزار شد، ده‌ها پهپاد توانستند با کمک به یکدیگر، بر پارازیت‌ها غلبه کنند. آنها سپس بدون نیاز به دخالت انسانی، هدف خود را شناسایی کرده و با استفاده از مهمات پرسه‌زن، آن را نابود کردند. آمریکا، انگلیس و استرالیا هم در یک رزمایش مشترک در ماه‌آوریل، از پهپادهای مجهز به هوش مصنوعی استفاده کردند تا حمله پهپادی گروهی به ادوات زمینی مانند‌تانک، توپخانه‌های خودکششی و خودروهای زرهی را تمرین کنند. در اوایل سال میلادی جاری هم نهادی که تحقیقات درباره فناوری‌های نوظهور را در ارتش آمریکا مدیریت می‌کند، پیشنهاد قراردادی برای پروژه «گروهِ گروهان» را مطرح کرد، پروژه‌ای که گروه عظیمی از پهپادهای بلندشده از زمین، هوا و دریا را تحت هوش مصنوعی هماهنگ می‌کند. یک مطالعه اخیر روی صدها پرونده تدارکات نظامی مرتبط با هوش مصنوعی که توسط مرکز امنیت و فناوری‌های نوظهور در دانشگاه جورج تاون در واشنگتن انجام شد، نشان داد که حدود یک‌سوم از تمام قراردادهای اعلام‌شده در ایالات متحده و چین در یک دوره هشت ماهه در سال ۲۰۲۰، برای وسایل نقلیه هوشمند و خودران بود که بیشترین سهم را در هر دو کشور داشت. اسنادی که ارتش چین در ۲۰۲۱ منتشر کرد نشان داد که این کشور در حال استفاده از کلان‌داده‌ها و هوش مصنوعی است تا نقاط ضعف و مناطق نفوذپذیر آمریکا را پیدا کند. پکن سپس با استفاده از این اطلاعات، تمامی شاخه‌های ارتش خود را به خدمت ‌می‌گیرد تا با حملات دقیق، به این نقاط حمله کند. «شی جین‌پینگ»، رئیس‌جمهور چین در سخنرانی خود در حزب کمونیست چین در سال گذشته گفت که پکن «توسعه قابلیت‌های رزمی هوشمند و بدون دخالت انسان» را تسریع خواهد کرد. گفتنی است، چشم‌انداز توسعه سلاح‌های هوشمند که به دخالت انسان نیازی ندارند، باعث بروز نگرانی درباره احتمال تشدید ناخواسته تنش‌ها شده است. در فوریه نشستی به میزبانی هلند و با حضور ۵۰ کشور برگزار شد که در آن به مسئله استفاده مسئولانه از فناوری هوش مصنوعی در حوزه نظامی پرداخته شد. شرکت‌کنندگان در انتها بر «اطمینان از تضمین‌های مناسب و نظارت انسانی بر سامانه‌های هوش مصنوعی» تاکید کردند.