اخبار ویژه
بازگشت ایران به جمع بزرگان نفتی بدون برجام
آخرین گزارش ماهانه اوپک، از بازگشت ایران به جمع بزرگان تولیدکننده نفت حکایت میکند.
روزنامه اصلاحطلب دنیای اقتصاد در این باره نوشت: نکته قابلتامل، افزایش عرضه اوپک در ماه ژوئن برخلاف سیاست کاهش تولیدی این سازمان است که از افزایش تولید بیش از ۹۰۰هزار بشکهای حکایت دارد، رشدی که به ترتیب ایران و عراق بیشترین سهم را در آن داشتند. اوپک در این گزارش پیشبینی کرده در سال۲۰۲۴ بیش از ۲۸میلیون بشکه در روز از تقاضای بازار جهانی را پاسخ دهد. این درحالی است که براساس گزارش اوپک، ایران بیشترین رشد تولید نفتخام در بین اعضای این سازمان را داشته است و مقامات وزارت نفت ایران خبر از رساندن تولید روزانه نفتخام به بیش از ۳میلیون بشکه تا پایان شهریورماه میدهند.
براساس گزارش ماهانه اوپک، رشد تولید ناخالص جهانی برای سال۲۰۲۴ درحالی 2/5درصد پیشبینیشده که این عدد برای سالجاری میلادی 2/6درصد ثبتشده بود. رشد تولید ناخالص کشورهای کلیدی مصرفکننده نفت ازجمله چین و هند هم روند افزایشی خواهد داشت بهگونهای که پیشبینی میشود نیمی از رشد تولید ناخالص سال۲۰۲۴ را این کشورها تشکیل بدهند.
اوپک تخمینزده تقاضای جهانی نفت در سال۲۰۲۴ روزانه ۲میلیون و ۲۰۰هزار بشکه نسبت به سالجاری میلادی رشد کند و به میانگین روزانه ۱۰۴میلیون و ۲۵۰هزار بشکه برسد.
بنا بر پیشبینی اوپک میزان رشد تقاضا برای کشورهای عضو OECD اروپا و آسیا-اقیانوسیه ۷۹۰هزار بشکه در روز خواهد بود که ۴۶۰هزار بشکه کمتر از عدد پیش از همهگیری کرونا است. تخمین اوپک از رشد تقاضای کشورهای غیرعضو OECD، ۲میلیون بشکه در روز برای سالآینده میلادی است. رشدی که توسط کشورهای هند و چین هدایت میشود و محصولاتی همچون سوخت جت، بنزین و سوخت صنایع (مانند خوراک پتروشیمی) بخش عمده آن را تشکیل میدهد. چشمانداز اقتصادی کشورهای خاورمیانه نیز درگزارش اوپک مثبت ارزیابی شدهاست بهگونهای که پیشبینیشده رشد تقاضای سوخت در این کشورها یکی از شاخصهای رشد تقاضای نفتخام در ۲۰۲۴ خواهد بود.
همچنین گزارش اوپک نشان میدهد تولید نفتخام ۱۳کشور عضو این سازمان در ماه ژوئن (حدود ۲ماهقبل) در بازه ماهانه با افزایش ۹۱هزار بشکهای در روز به میانگین ۲۸میلیون و ۱۹هزار بشکهای رسیده است. نفتخام در ژوئن با افزایش روزانه ۶۰۰هزار بشکهای نسبت به ماه قبل بهطور میانگین روزانه ۱۰۱میلیون و ۲۰۰هزار بشکه به بازار جهانی عرضه شدهاست. اوپک تخمین میزند تقاضای جهانی نفتخام در سال۲۰۲۴ با رشد روزانه ۲میلیون و ۲۰۰هزار بشکهای به میانگین ۱۰۴میلیون و ۲۵۰هزار بشکه در روز برسد.
همچنین براساس گزارش اوپک، مجموع تولید نفتخام کشورهای عضو اوپک در ژوئن امسال با افزایش ۹۱۰هزار بشکهای به روزانه ۲۸میلیون و ۱۹هزار بشکه رسید. افزایش تولیدی که کشورهای ایران و عراق طلایهدار آن بودند درحالیکه آنگولا با کاهش تولید مواجه بود. در عینحال مقامات وزارت نفت ایران بارها از برنامههای افزایش تولید خبر دادهاند. ایران در صدر افزایش تولید قرارگرفته است.
ثبتنام انتخاباتی تعداد زیادی از مدعیان اعتدال و اصلاحات
یک نماینده اصلاحطلب مجلس گفت: چهرههای زیادی از اعتدالیون در انتخابات مجلس ثبتنام میکنند.
غلامرضا نوریقزلجه، نماینده اصلاحطلب مجلس یازدهم که سابقه حضور در دوره نهم مجلس را نیز دارد، رئیس فراکسیون مستقلین مجلس شامل اصلاحطلبان و اعتدالیون است. او به روزنامه اصلاحطلب دنیای اقتصاد گفت: برداشت من این است که ارادهای برای یک انتخابات حداقلی مجدد وجود دارد و درست به همین خاطر اعتقاد دارم همه کسانی که احساس مسئولیت میکنند به خاطر نظام، ایران و مردم اگر میتوانند در انتخابات شرکت کنند. هر کسی که در خود قابلیتی میبیند حتما در انتخابات ثبتنام کند تا بتوان راهکار ناصوابی را که در پیش گرفتند، خنثی کرد. راه مقابله با این موضوع، ثبتنام گسترده افراد است.
وی افزود: در همه جریانهای سیاسی امکان دارد که افراد شایسته وجود داشته باشند. به نظر میرسد جریان اصلاحطلبی و اعتدال برای ثبتنام تمایلی ندارند. البته با توجه به آنچه من دریافت کردم نظرات متفاوت است. بخشی از این جریان میگویند ما برای خدا، مردم و ایران در انتخابات شرکت میکنیم تا کمک کنیم. اگر هم اجازه حضور در انتخابات را ندادند حداقل تکلیف از ما ساقط میشود و نمیگویند که نیامدند. چون زمانیکه جریانی در انتخابات شرکت نکند میگویند خود این جریان میدانست که اقبالی در میان مردم ندارد و هزار جور حرف درست میکنند. اما زمانیکه برای حضور در انتخابات ثبتنام کنند، اگر به مشکلی برخوردند حداقل میگویند ما تکلیفمان را عمل کردیم و مردم هم میدانند که ما احساس مسئولیت کردیم، اما اجازه ندادند، این موقع قضیه فرق میکند.
«با توجه به اطلاعاتی که شما از چهرههای سرشناس به ویژه جریان اعتدال دارید، به نظرتان چه کسانی در انتخابات پیشرو ثبتنام خواهند کرد؟». وی در پاسخ سؤال مذکور گفت: پیشبینی من این است که چهرههای زیادی ثبتنام میکنند، اما در مورد اسم بردن از اشخاص، این موضوع خیلی سلیقه من نیست. از کجا بدانم آقای روحانی قطعا میآید یا نمیآید؟ من میدانم و از افراد مختلف شنیدهام که آقای روحانی، آقای لاریجانی و آقای جهانگیری، افراد و اطرافیانشان را برای ثبتنام در انتخابات تشویق میکنند، اما از اینکه چه تعدادی ثبتنام میکنند و اینکه خودشان ثبتنام میکنند یا خیر اطلاع دقیقی ندارم. معتقدم زمان باقی مانده برای ثبتنام در انتخابات مجلس یک زمان طلایی است. اگر بخواهیم برای سرنوشت کشور نقش ایفا کنیم؛ هر کسی که احساس میکند که میتواند نقشی ایفا کند و شرایط لازم را دارد، باید برای انتخابات مجلس ثبتنام کند.
وی درباره «مجادله قالیباف و جبهه پایداری» هم گفته است: این دو جریان را به راحتی از هم جدا نکنید. اینها در میان خودشان به جنگهای زرگری دست میزنند. اگر تحرکی در جناح مقابل صورت بگیرد اینها بازهم با هم متحد میشوند چون مشترکات زیادی دارند. اینها با هم سیاستها را پیگیری میکنند.
طفره کارگزاران و اتحاد ملت از پذیرش مسئولیت شکست در انتخابات 1400
تحلیل یک نویسنده نزدیک به حزب کارگزاران با واکنش حزب اتحاد ملت روبه رو شد.
«امتداد» رسانه متعلق به حزب اتحاد ملت به قلم یکی از اعضای حزب، محمد قوچانی را به نعل وارونه زدن متهم کرد و نوشت: «قوچانی در نشریه آگاهی نو، مقاله بلندی را با عنوان «عبور از آیتالله سرخ» با موضوع بازخوانی انتقادی جنبش اصلاحات ایران منتشر نمود که بهانهسازی برای شکست است. در مقاله فوق به جریانی به نام «بلشویکهای اسلامی» و از دست دادن هژمونی آن در جبهه اصلاحات پرداخته میشود. مقاله فوق پس از شکست نامزد حزب کارگزاران در انتخابات دوره سیزدهم (عبدالناصر همتی) منتشر شد. قوچانی در پایان مقاله عبور، انگشت اشاره به سوی دیگری میگیرد و شکست نامزد حزب خود را برگردن دیگران میاندازد. نویسنده مدعی است اهریمنانی به نام «بلشویکهای اسلامی» ]اصلاحطلبان چپ[ هژمونی خود را از دست دادهاند ولی در پایان، شکست را برگردن همانهایی میاندازد که به زعم نویسنده فاقد هژمونی شدهاند. بدینترتیب مشخص نمیگردد که چگونه یک جریان فاقد هژمونی باعث شکست میشوند.
مهمترین خط مشی نشریه آگاهی نو معرفی جریانی به عنوان بلشویکهای اسلامی است که همیشه اشتباه میکنند و در برابر بازرگان لیبرال، هاشمی تکنوکرات و بهزاد نبوی واقعگرا قرار دارند. اگر در شماره سوم آگاهی نو تلاش میشود تا موسوی خوئینی به عنوان آیتالله سرخ و حامیان وی به عنوان بلشویکهای اسلامی صورتبندی شوند تا آثار زیانبار آنها در طول سالهای پس از انقلاب مورد نقد و تخطئه قرار گیرد، در شماره یازدهم انتخاب آذر منصوری با رأی اکثریت قاطع اعضا به ریاست جبهه اصلاحات به منزله تسخیر آن قلمداد میشود. هر دو مقاله در مشوش بودن اشتراک دارند و استدلالها و نامگذاریها سست و بیپایهاند. چرا نباید لقب آیتالله سرخ را به دلیل مواضع هاشمی رفسنجانی در دهه شصت به وی داد. چگونه تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان خط امام اقدامی نادرست معرفی میشود ولی به مواضع مرحوم هاشمی رفسنجانی و سایر حامیان امروز ایشان در آن روزگار پرداخته نمیشود. او در همان مقالات بارها آنها را چپ مدرن مینامد و نسبت بین بلشویک بودن و چپ مدرن بودن را مشخص نمیکند.
مهندس بازرگان یکی از مهمترین معبودهای فکری قوچانی است. او در مورد بازرگان رویکردی ابزارانگارانه دارد و بیتوجه به مبانی فکری و اندیشه بازرگان، از او در هرجا که به کار آید استفاده میکند. بر روی جلد آگاهی نو تصویر بازرگان، هاشمی رفسنجانی و لاریجانی نقش بسته بود. پیوند فوق آنچنان ناسازگار است که قوچانی مجبور میشود بازرگان را به دموکرات محافظهکار تقلیل و لاریجانی را به آزادیخواه دموکرات ارتقا دهد. در آخرین شماره آگاهی نو انتخاب رئیس جدید جبهه اصلاحات به تسخیر سفارت آمریکا تشبیه میشود و مهندس نبوی و سید حسین مرعشی در جایگاه بازرگان و دکتر یزدی قرار داده میشود. این نوشتن است یا بافتن؟
قوچانی پس از ثبتنام لاریجانی در انتخاب ریاست جمهوری 1400، سرمقالهای با عنوان (جابهجایی رقابت) در روزنامه سازندگی منتشر نمود و پیشبینی کرد که «حزب کارگزاران سازندگی» و بخشی از جریان راست میانه به رهبری علی لاریجانی اصلاحطلبان جدید را تشکیل میدهند و بخش چپ جریان اصلاحات (حزب اتحاد) از حاکمیت» خارج میشوند. وی در آگاهی نو نیز وعده داده که طرح خود برای شکلگیری یک جبهه اصلاحات استراتژیک را به زودی منتشر میسازد. چهرههای اصلی این جریان براساس تصویر روی جلد مجله بازرگان، هاشمی رفسنجانی، علی لاریجانی هستند. سه چهره فوق و به ویژه مهندس بازرگان با دو نفر دیگر ناهمسانی فکری و رفتاری دارند. در شماره اخیر آگاهی نو نیز کوشش شده مهندس بهزاد نبوی در برابر بال چپ جبهه اصلاحات قرار گیرد. به نظر میرسد قوچانی میان شکلگیری یک جریان جدید یا تحول در جریان اصلاحات در نوسان است. قوچانی در طول سالهای اخیر به اهریمنسازی از «هرچه چپ» و «تقدیس» هرچه راست» میپردازد تا گفتمان و روایتی نو را عرضه نماید».
ماجرای برکناری محترمانه بهزاد نبوی از ریاست جبهه اصلاحات که در تحلیل امتداد و آگاهی نو به آن اشاره شده، پیش از این از سوی برخی اصلاحطلبان روایت شده است. چنان که روزنامه آرمان فاش کرده بود، «بهزاد نبوی آبان سال گذشته اعلام کرد قطعا نمیتوانیم با معترضان کف خیابان که شعارهای براندازانه میدهند، همسو شویم. بحث محافظهکاری نیست؛ ما شعارهای آنان را قبول نداریم. ما میخواهیم در چارچوب نظام، اصلاح کنیم. نمیخواهیم دینامیت زیر ساختمان بگذاریم. این سخنان، انتقاداتی را درپی داشت».
همچنین حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران، اواخر اسفند پارسال گفته بود: «بعضی از دوستان اساساً معتقدند که ادامه ریاست آقای نبوی مناسب با فضای سیاسی پسامهسا نیست؛ در واقع فضا رادیکالتر شده. آقای نبوی همیشـه در شرایط اجمـاع آرا رئیس میشد. اگر اجماع نباشد، ایشان از پذیرش مجدد مسئولیت پرهیز میکند. جبهه اصلاحات چند عضو حقوقی دارد که به رغم اینکه اقلیت خیلی کوچکی هستند اما صدای خیلی بلندی دارند. آنها گاهی اوقات مطالبی را میگویند که شنیدن این نـوع پرخاشها خیلی شایسته نبوده است. از این جهت برای ایشان دلخوری به وجود آمده است».
این نکته هم گفتنی است که نوشته کانال امتداد درباره انتخابات ریاست جمهوری 1400 فرافکنی است چرا که اکثریت نهاد اجماعساز اصلاحطلبان (16 حزب) به علاوه خاتمی از نامزدی همتی حمایت کردند و همتی نامزد کل این احزاب بود و نه کارگزاران.
راز تبخیر میلیارد دلاری طلب ایران از کره جنوبی
علت کاهش طلب ایران از کره جنوبی از رقم 7 میلیارد دلار به 6 میلیارد دلار، محاسبه پول صادرات ایران به آن کشور در دولت روحانی با پول کره بوده که با افت ارزش در نسبت با دلار مواجه شده است.
در این زمینه روزنامه همشهری نوشت: یکی از ابهامات و سؤالات مطرح بر سر آزادی پولهای بلوکهشده ایران در کره این است که مقدار این پول که ۷ میلیارد دلار اعلام شده بود، چرا به ۶ میلیارد دلار کاهش یافته است؟ در جواب باید گفت که: بله ۷ میلیارد دلار پول نفت ایران به واسطه بدعهدی آمریکا و خروج او از برجام، در کره ماند و آنها این پول را در ۲ بانک خودشان مسدود کردند، اما به وون، یعنی به واحد پول کرهجنوبی. اما در آن سال، یعنی در سال ۲۰۱۸ وون در برابر دلار ارزش بیشتری داشت و نرخ تبدیل وون به دلار ۱.۱۲۰ بود؛ یعنی پول ما نزد بانکهای کره به ارزش ۷.۸۴۰ میلیارد وون مسدود شد، اما امروز واحد پول کره در مقابل دلار ریزش دارد و هر دلار معادل ۱.۳۲۴ وون است؛ یعنی همان ۷.۸۴۰ میلیارد وون به ۵.۹۲۱ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است.
روزنامه دنیای اقتصاد هم درباره «راز تبخیر میلیارد دلاری» مینویسد: کاهش ارزش این اموال بهجز تغییر نرخ اسعار بهدلیل استفاده برای خرید دارو و پرداخت بدهیهای ایران به کره و سازمانهای بینالمللی بوده است. بهدلیل کاهش ارزش برابری وون به دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار این اموال با کاهش ارزش مواجه شد.
به گفته یک منبع آگاه، نگهداری این اموال به پول ملی کره و نوسانات این ارز در مقابل دلار یکی از دلایل کاهش ارزش آن است. همچنین طی سالهای گذشته بخشی از این منابع برای پرداخت بدهیهای ایران به کشور کره، خرید دارو از این کشور و همچنین پرداخت حق عضویت و بدهی ایران به سازمانهای بینالمللی استفاده شده است.
نکتهای که در این بین به آن اشاره شد این بود که در حالی رقم 6 میلیارد دلار بهعنوان اموال بلوکهشده ایران در کشور کره مطرح میشود که پیش از این رقم داراییهای ایران در کره 7 میلیارد دلار اعلام شده بود. در همین رابطه یک منبع آگاه به «دنیای اقتصاد» درباره علل کاهش داراییهای ایران در کره خاطرنشان کرد: چون این داراییها به وون کره در این کشور نگهداری میشد، با کاهش ارزش پول ملی کره در مقابل دلار آمریکا، اندکی از ارزش این داراییها کاسته شده است. موضوعی که رئیس کل بانک مرکزی نیز در اظهارات خود درباره این آزادسازی به آن اشاره کرد. همچنین به گفته این منبع آگاه، طی سالهای گذشته استفادههایی نیز از این منابع صورت گرفته است؛ از جمله اینکه مقداری برای پرداخت بدهیهای ایران به کره، بخشی برای دریافت دارو از این کشور و بخشی نیز برای پرداخت حق عضویت و بدهیهای ایران به سازمانهای بینالمللی پرداخت شده است. همچنین گفته میشود کره هزینه نگهداری نیز برای این اموال دریافت کرده است.
در همین حال «ایران اقتصادی» در تحلیلی خاطرنشان کرد: اهمال بانک مرکزی در دوره ریاست همتی برای تبدیل پولهای ایران در کره جنوبی به ارزهای معتبر، سبب کاهش یک میلیارد دلاری ارزش آن طی چند سال اخیر شد. همتی در حالی از جزئیات آزادسازی ارزهای بلوکهشده در کره جنوبی انتقاد کرده که مقصر اصلی این موضوع سوءمدیریت خود او بوده است.
از سال ۱۳۹۷ بانک مرکزی با اهمال عجیب، تلاشی برای تبدیل پول ایران به یورو نکرد و ارزهای ایران بهصورت واحد پول وون در بانکهای کره باقی ماند.