وزیر اقتصاد خبر داد
جزئیات توافق ایران و چین برای سرمایهگذاری مشترک از انرژی تا بهداشت
وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: تعدادی پروژه سرمایهگذاری با اولویت به طرف چینی در کمیسیون مشترک توسعه اقتصادی ایران و چین معرفی شد که در چند زمینه از جمله انرژی و بهداشت، توافق صورت گرفت.
به گزارش خبرگزاری فارس، سید احسان خاندوزی که بهتازگی در کمیسیون مشترک توسعه اقتصادی ایران و چین، بهعنوان رئیس طرف ایرانی شرکت کرده بود، اظهار داشت: توافقنامه ایران و چین برای اجرا نیاز به پیگیری جداگانه داشت. در این زمینه اولین کمیسیون مشترک بین ایران و چین در پکن برگزار شد و بنده بهعنوان رئیس طرف ایرانی در این کمیسیون شرکت کردم.
او افزود: در جلسه کمیسیون مشترک ایران و چین که با حضور نمایندگان وزارت اقتصاد بهعنوان رئیس ایرانی این کمیسیون، وزارت نفت، وزارت کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی، سازمان توسعه تجارت و وزارت صمت، بانک مرکزی، گمرک و سازمان امور مالیاتی و وزارت امور خارجه برگزار شد طرحهای مورد علاقه ایرانیها برای اجرای مشارکتی با طرف چینی مطرح شد. چین، بزرگترین شریک تجاری و مقصد کالاهای تجاری ایران است و سهم این کشور از تجارت ایران اعم از واردات و صادرات، 24 درصد است.
وزیر اقتصاد ادامه داد: بعد از توافق دو رئیسجمهور ایران و چین قرار شد موارد این توافقنامه و آنچه در کمیسیون مورد توافق قرار میگیرد از ماه آینده اجرایی و عملیاتی شود. ظرفیت مناسبی در تجارت با چین وجود دارد اما برخی مشکلات اجرایی بر سر راه تجار ایرانی قرار داشت که نیازمند مجوز طرف چینی بود. در این نشست موافقت شد این مجوزها با سهولت صادر شود. همچنین سرمایهگذاری خارجی در این کمیسیون مورد توافق دو کشور قرار گرفت.
به گفته خاندوزی، اتاقهای بازرگانی ایران و چین جلسه مشترکی در پکن برگزار کردند و شرکتهای مهم چینی طرف قرارداد با ایران در این جلسه حضور داشتند. موانعی بر سر راه تجارت ایرانیان قرار داشت که طرف چینی قول برطرف کردن این موانع را داد.
او در مورد سرمایهگذاریهای دوجانبه، اظهار داشت: وزارتخانههای مختلف ما درخواستهای متفاوت در سرمایهگذاری خارجی دارند، اما دولت اصرار دارد که این درخواستها اولویتبندی شود. فهرست طولانی از سرمایهگذاریها وجود داشت اما تعداد معدودی از این سرمایهگذاریها با اولویت به طرف چینی معرفی شد و مورد توافق قرار گرفت که در زمینه انرژی، صنعت، معدن، صنایع معدنی، کشاورزی، بهداشت و درمان است.
وزیر اقتصاد اضافه کرد: در کنار کمیسیون مشترک ایران و چین دیداری با رئیس چینی این کمیسیون برگزار شد و برخی از موانع بر سر راه تجار ایرانی بهصورت مصداقی مطرح و برطرف شد. فضای سازندهای در این گفتوگو ایجاد شد و در ماههای آینده نتایج ملموستری از سفر هیئت تجاری ایران به چین و نتایج سفر رئیسجمهور به این کشور شاهد خواهیم بود.
تبدیل توافقات به پروژه مشخص
همچنین به گزارش ایرنا، سید احسان خاندوزی در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: کمیسیون همکاریهای مشترک ایران و چین را پس از چهار سال و نیم برگزار کردیم. توافقات سفر آقای رئیسجمهور به پروژههای کاملاً مشخص تبدیل شد. با فضای سازنده کمیسیون، بهزودی شاهد اتفاقات خوبی در حوزههای تجاری و سرمایهگذاری خواهیم بود.
بر اساس این گزارش، آیتالله رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان بهمنماه سال گذشته به چین سفر کرده بود که در این سفر ۲۰سند همکاری میان مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و چین به امضا رسید. همکاری در زمینه مدیریت بحران، گردشگری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست، تجارت بینالمللی، مالکیت معنوی، کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، رسانه، ورزش و میراث فرهنگی از جمله اسناد امضا شده میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و چین است.
پیشبینی صندوق بینالمللی پول
از روابط ایران و چین
جدیدترین آمار منتشر شده از سوی گمرک چین نشان میدهد مبادلات تجاری این کشور با ایران در پنجماهه نخست 2023 به شش میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده که البته در پنجماه نخست سال گذشته نیز رقم مشابهی بهثبت رسیده بود.
در همین حال صندوق بینالمللی پول، چین را با تولید ناخالص داخلی بر اساس قدرت خرید 30 هزار و 216 میلیارد دلاری بهعنوان بزرگترین اقتصاد دنیا در سال 2022 معرفی کرده است. آمریکا با اقتصاد 25 هزار و 464 میلیارد دلاری در رتبه دوم و هند با 11 هزار و 855 میلیارد دلار در رتبه سوم از این نظر قرار گرفتهاند.