صادرات غیر نفتی 100 میلیارد دلاری با گسترش روابط ایران و کشورهای آفریقایی
گسترش روابط خارجی ایران با همسایگان و کشورهای اسلامی و آسیایی و دیگر ممالک دوست، میتواند به تحقق صادرات ۱۰۰ میلیارد دلاری غیر نفتی برای کشور منجر شود.
رئیسجمهور کشورمان روزهای پایانی این هفته میهمان سران سه کشور آفریقایی اوگاندا، کنیا و زیمبابوه است؛ به گفته کارشناسان سفری که پس از 11 سال از آخرین سفر آفریقایی هیئت ایرانی در سطح رئیسجمهور صورت میگیرد، میتواند روابط ایران و کشورهای آفریقایی را احیا کند و دستاوردهای بسیاری برای کشورمان به همراه داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری فارس، کشورهای آفریقایی در تحریم همیشگی فناوری از سوی دنیای غرب بودهاند. اولین خواسته دولتهای آفریقایی از ایران، همواره فناوری به خصوص در عرصه صنعت بوده است. واردات فناوری خودروسازی و دیگر صنایع همواره خواسته کشورهای آفریقایی است که بازار خوبی برای کشورمان ایجاد میکند. اوگاندا دارای صنعت لبنیات بزرگ و تولیدات غذایی رو به رشد و با پتانسیل صادراتی بالا است. با این حال، مقدار قابل توجهی از محصولات غذایی در این کشور به دلیل نبود امکانات فرآوری و نگهداری مورد استفاده قرار نمیگیرد. در نتیجه، برای سرمایهگذاری در این بخش، به ویژه در احداث کارخانههای فرآوری شیر، سردخانه و کارخانه، فرصت قابل توجهی وجود دارد. از طرف دیگر، اوگاندا ظرفیتهای قابل توجهی در تولید انواع مختلف محصولات زراعی، انواع میوهها، سبزیجات و محصولات پرسودی نظیر قهوه و چای دارد.
اوگاندا به دلیل زمینهای حاصلخیز بلااستفاده و ارزان قیمت، منابع آبی فراوان و نیروی کار ارزان دارای موقعیت مناسبی برای انجام کشت فراسرزمینی و صادرات فناوریهای کشت، اعزام مروجان کشاورزی و صادرات تراکتور و حتی راهاندازی خط تولید ماشینآلات کشاورزی است. صادرات دارو و تجهیزات پزشکی با استفاده از ظرفیت فعالیت بیمارستان ایران و اوگاندا هم فرصت دیگری است.
فرصتهای اقتصادی کنیا
کنیا به دلیل وجود جمعیت جوان و دسترسی به مواد اولیه تولید، میتواند اولین کشور خارجی باشد که ایران در آن شهرک صنعتی تأسیس میکند. ایجاد شهرک صنعتی توسط ایران علاوهبر تأمین نیاز کشورهای منطقه شرق آفریقا میتواند با توجه به امضای توافقنامه تجارت آزاد بین کشورهای آفریقایی در سال 2021، زمینه صادرات این کالاها به کل آفریقا را تأمین کند.
کنیا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان چای و قهوه در دنیا است اما به دلیل عدم دسترسی به ماشین آلات و توان فرآوری این محصولات، مجبور به صادرات بخش زیادی از چای و قهوه خود به صورت فله است. بنابراین فرصت مناسبی است که فعالان اقتصادی ایران هم به صادرات ماشین آلات صنعتی به این کشور بپردازند و هم نسبت به راهاندازی خط تولید اقدام کنند. همچنین یکی از حوزههای مورد توجه جهت همکاری حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است که شرکتهای متعدد ایرانی در این بخش فعالیت میکنند.
فرصتهای همکاری با زیمبابوه
زیمبابوه بهدلیل تحریمهای بینالمللی نیازمند سرمایهگذاری خارجی در پروژههای عمرانی است. جمهوری اسلامی ایران با عنایت به ظرفیتهای اقتصادی خود میتواند در پروژههایی از جمله صنایع تراکتورسازی، صنایع دارویی، انتقال فنآوری (انرژیهای تجدیدپذیر و غیره) کشت فراسرزمینی، صادرات دارو، ساخت بیمارستان و اعزام پزشکان متخصص نیز در این کشور فعالیت کند. زیمبابوه در بُعد صنایع نفت و گاز نیز نیازمند واردات انواع فراوردههای نفتی است. ضمن آنکه احداث پالایشگاه در این کشور از دیگر زمینههای همکاری به شمار میآید.
لغو تحریمها با گسترش روابط خارجی
کامران رحیمی، عضو اقتصاددان هیئت علمی دانشگاه درخصوص سفر رئیسجمهور کشورمان به آفریقا، گفت: تنظیم روابط و تعاملات با همه کشورها مهم است که این موضوع در دولت قبل مورد بیتوجهی قرار گرفت. در شرایط تحریمی تنها راه دور زدن آن داشتن روابط تجاری و تعامل با دیگر کشورهای دنیا، مخصوصا کشورهای منطقه و کشورهای غیراروپایی مانند کشورهای جنوب شرق آسیا و آفریقا است. روندی که دولت سیزدهم در احیای روابط خارجی با سایر کشورها در پیش گرفته است میتواند به تحقق صادرات ۱۰۰ میلیارد دلاری غیر نفتی ایران منجر شود.