راه فوری رفع مشکل برق عراق، پرداخت بدهی گازی به ایران است
یک کارشناس امور انرژی در عراق تاکید کرد که دولت بغداد باید از طریق دیپلماتیک، آمریکا را برای آزادسازی گازبهای ایران که در بانک تجارت عراق بلوکه شده است، متقاعد کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «نبیل المرسومی» شامگاه دوشنبه در گفتوگو با برنامهای از کانال ماهوارهای الفرات عراق با اشاره به اینکه ایران کمبود سوخت نیروگاههای عراقی را طی سالهای گذشته جبران کرده است، افزود: روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز از ایران به عراق میرسد و از آنجا که نیاز عراق به گاز روز افزون است، ما به سوخت بیشتر وارداتی هم نیاز داریم.
کارشناس عراقی تصریح کرد: در دو ماه جولای و آگوست (تیر و مرداد) با 10 هزار مگاوات کمبود انرژی روبهرو هستیم. راهحل مشکل فعلی تامین برق عراق در اقدام دیپلماتیک در قبال آمریکا برای متقاعد کردن این کشور به حذف قضیه پرداخت گازبهای ایران از فهرست تحریمها است. به خصوص که هیچ راهحل فوری برای حل بحران برق در عراق وجود ندارد و همه راهحلهای فنی به سالها زمان نیاز دارد.
گفتنی است، «زیاد علی فاضل»، وزیر برق عراق روز دوشنبه اعلام کرد که کاهش عرضه برق طی روزهای اخیر در عراق به دلیل قطع بیش از نیمی از گاز وارداتی از ایران به نیروگاههای تولید برق بوده که در نتیجه آن پنج هزار مگاوات برق کمتر تولید شده است. افزون بر اینکه یکهزار مگاوات برق هم که ایران به عراق صادر میکند به دلیل همان پرداخت نشدن بهای گاز ایران قطع شده است. او با تاکید بر اینکه وضعیت انرژی عراق به حالت عادی برمیگردد، تصریح کرد: وزارت برق عراق بدهیها به ایران را به طور کامل پرداخت کردهاما مسائل مربوط به بانک تجارت عراق است که به دلیل تحریمهای آمریکا مانع از انتقال وجوه به ایران میشود و بهای این مشکل را وزارت برق و شهروندان عراقی میپردازند.
بحران برق عراق زیر سر آمریکاست
وبسایت عراقی «المعلومه» با انتشار گزارشی به عواقب «فاجعهبار مداخلات آمریکا در بخش انرژی» این کشور پرداخت و تأکید کرد که واشنگتن عمدا مانع بهبود وضعیت برق عراق میشود.
با شروع تابستان و گرمای سوزان عراق، قطعی برق نیز سراغ این کشور میآید و این مسئله به بحران دائمی کشور عراق تبدیل شده است. بحرانی که مشکلات بسیاری برای مردم عراق به همراه داشته و تاکنون راهحل ریشهای برای آن در نظر گرفته نشده است. پایگاه خبری «المعلومه» عراق با اشاره به تلاشهای دولت محمد السودانی و انتقاد از گرایش او به سمت شرکتهای خارجی مانند زیمنس یا درخواست از کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس که تاکنون هیچ اقدام قابل توجهی انجام ندادهاند نوشت؛ «فاجعه برق در عراق، عوامل زیادی دارد ولی مهمترین آن، تسلط آمریکا بر این بخش است و از هر مسیری که برای حل این بحران استفاده شود، یک سر نخ به آمریکا میرسد.»
به گزارش المعلومه، کمیته چارچوب هماهنگی شیعیان عراق (الاطار التنسیقی) با مشاهده این مشکل، مواضع جدیدی در قبال بحران برق عراق اتخاذ کرده و از دولت و وزارت خارجه این کشور خواست که از آمریکا بخواهند تا هرچه سریعتر، با پرداخت مطالبات گازی جمهوری اسلامی ایران موافقت کند.
«حسین السعبری»، نماینده پارلمان عراق در این زمینه گفت: « انتظار میرفت که اقدامات دولت عراق در آلمان و توافق با جنرال الکتریک و مذاکره با شرکت زیمنس، باعث بهبود وضعیت این بخش (برق) شود ولی واقعیت این است که ما هیچ تغییری در این زمینه مشاهده نکردیم. علت اصلی وضعیت کنونی برق در عراق، شرکتهای خارجی و زورگوییهای آمریکا است.
«عدی عبدالهادی» از رهبران ائتلاف الفتح عراق هم یکی دیگر از سیاستمداران عراقی است که آمریکا را علت اصلی بحران برق در این کشور میداند. او تصریح کرد که آمریکا عمدا سهبار، از پایان یافتن بحران برق عراق جلوگیری کرده است که مهمترین آن اعمال فشار و تهدید شرکت زیمنس آلمان بود. برخی از عوامل این بحران، مربوط به فساد است ولی مداخلات واشنگتن مهمترین عامل است که باعث شده مشکلات ۴۰ میلیون عراقی ادامه یابد.