کاهش تولید نفت عربستان در راستای نزدیکی به چین و ایران است
یک روزنامه عرب زبان تصمیم عربستان در کاهش تولید نفت را در راستای نزدیکی این کشور به محور چین و ایران توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه فرامنطقهای القدس العربی در یادداشتی به قلم «حسین مجدوبی»، نویسنده اهل کشور مراکش و با عنوان «قطبنمای عربستان سعودی به سمت چین به جای واشنگتن تنظیم شده است» تاکید کرد که تصمیمهای اخیر ریاض در حوزه نفت و سیاست خارجی خود برخاسته از چرخش آن به سمت محور چین و ایران است. تصمیم ریاض به سلسله تصمیمات دیگر این کشور اضافه میشود که فاصلهگیری تدریجی ریاض از سیاست واشنگتن یا حداقل کاهش هماهنگی با آن را برجسته میکند.
او با بیان اینکه تصمیم عربستان در کاهش صادرات نفت برای آمریکا اتفاق جدیدی نیست، افزود: این تصمیم در هر حال بر روی ذخایر نفت آمریکا تأثیر میگذارد و شرکتهای آمریکایی را به خرید نفت از بازار بینالمللی سوق میدهد و در نتیجه قیمت نفت افزایش مییابد.
گفتنی است، خبرگزاری دولتی عربستان روز دوشنبه خبر داد عربستان اعلام کرد که کاهش تولید داوطلبانه خود را به میزان یک میلیون بشکه در روز تا ماه آگوست (مرداد و شهریور) تمدید خواهد کرد. الکساندر نواک؛ معاون نخستوزیر روسیه هم گفت که روسیه نیز صادرات نفت خود را 500 هزار بشکه در روز در ماه آگوست کاهش خواهد داد.
این اقدامات سبب شد تا با وجود نگرانیها درباره رکود اقتصادی جهان و احتمال بالا رفتن بیشتر نرخ بهره از سوی بانک فدرال رزور آمریکا، قیمتهای نفت افزایش یابد. به دنبال اعلام عربستان برای تمدید کاهش تولید داوطلبانه تا ماه آگوست و همچنین کاهش عرضه روسیه، قیمت نفت در معاملات دیروز به بالای 75 دلار افزایش یافت. هر بشکه نفت برنت با 41 سنت افزایش 75 دلار و شش سنت فروخته شد و نفت خام آمریکا با 42 سنت افزایش 70 دلار و 21 سنت معامله شد. این میزان کاهش یک و نیم درصد عرضه جهانی را تشکیل میدهد.
بازگشت تدریجی ایران به بازار نفت
به گزارش فارس، اویل پرایس طی گزارشی نوشت: اخبار مذاکرات ایران و آمریکا در چند سال گذشته، بارها منتشر شده است و هر بار که از بازگشت نفت ایران سخن به میان میآید بازار نفت تاثیر میگیرد چرا که نفت ایران همواره از عوامل موثر بر بازارهای نفتی بوده است.
بر اساس این گزارش، ایران به علت تحریمها، سالها از برنامه کاهش تولید اوپک معاف بوده است. البته تولید نفت ایران در دو سال گذشته با وجود تحریمهای صنعت نفت به آرامی در حال افزایش است.
میزان تولید ماهانه ایران در ماه می(اردیبهشت و خرداد) 2023 به دو میلیون و 679 هزار بشکه در روز رسیده که این رقم از دو میلیون و 544 هزار بشکه در روز ماه می2022 بیشتر است. تولید نفت ایران در سال 2021 به دو میلیون و 455 هزار بشکه و در ماه می2020 به یک میلیون و 978 هزار بشکه در روز رسیده بود.
اویل پرایس نوشت که حتی اگر توافق صورت بگیرد بعید است سیل نفت ایران به یکباره وارد بازار نفت شود. نفت ایران به آرامی وارد بازار خواهد شد. ایران سالهاست که نفت خود را ذخیره کرده و در ابتدا این ذخایر را خالی خواهد کرد.
آمارهای کشتیرانی نشان میدهد که در تمام سالهای تحریم، ایران نفت خود را صادر میکرده است. دور زدنتحریمها در تمام این سالها به ماموریتی برای ایران تبدیل شده بود و تهران تلاش میکرد تا سهم خود از بازار و درآمدهای نفتی را حفظ کند و همه میدانند که با وجود تحریمهای آمریکا، ایران نفت خام خود را صادر میکرد.
با توجه به اینکه ایران در حال حاضر هم به مقدار مناسبی نفت صادر میکند بعید است که ورود نفت ایران چندان برای بازار نفت ناگهانی باشد. ایران ظرفیت تولید روزانه یک میلیون بشکه دیگر را دارد.