چرا کرانه باختری مسلح شد؟ رویترز پاسخ میدهد
سرویس خارجی-
در میان تشدید تنشها در کرانه باختری میان فلسطینیان و صهیونیستها، ارتش رژیم صهیونیستی از تغییر معادلات درگیری در کرانه باختری خبر داد و اعلام کرد که 2 راکت از شهر جنین به سمت شهرکهای اطراف کرانه باختری شلیک شده است. اگرچه شلیک این موشک دوبار در یک هفته صورت گرفت، اما در مجموع شلیک موشک از کرانه باختری به مناطقاشغالی فلسطین، حداقل طی 18 سال گذشته بیسابقه است. رویترز 3دلیل برای افزایش تنشها در کرانه باختری عنوان کرده است.
نه فقط شلیک راکت، بلکه به طور کلی، عملیاتهای مسلحانه در کرانه باختری علیهاشغالگران صهیونیستی به سطح بیسابقهای رسیده است. بر اساس آمار مرکز دادههای فلسطینی معطی، فلسطین در سال ۲۰۲۲ شاهد بیش از ۱۰ هزار عملیات و اقدام مقاومتی و ضداشغالگری بوده است که از این میان، حداقل ۶۳۹ مورد تیراندازی بوده است. این میزان عملیاتهای مسلحانه در مقایسه با سال 2021 با رشد 350 درصدی روبهرو شده است و در سال جاری میلادی یعنی طی 6 ماه گذشته مجموع عملیات مسلحانه نیروهای فلسطینی تا 170 درصد در مقایسه با سال میلادی 2022 افزایش داشته است. افزایش تصاعدی عملیاتهای مسلحانه علیهاشغالگران بارزترین نشانه حرکت تدریجی و خزنده کرانه باختری به سمت مسلح شدن سراسری است.
منابع غربی مانند رویترز اما با نگرانی مسلح شدن فلسطینیهای ساکن در کرانه باختری را نظارهگر هستند. رویترز در گزارشی درباره مسلح شدن فلسطینیهای ساکن در کرانه باختری و به تبع آن افزایش درگیریها و تنشها در کرانه باختری را معلول 4 عامل میداند:
مبارزه تاریخی فلسطینیها
کرانه باختری از جمله شهر قدیمی بیتالمقدس تا سال 1948 بخشی از قلمرو یکپارچه فلسطین تحت قیمومت انگلیس بود و پس از 1948 صهیونیستها از طریق جنگ بخشهایی از کرانه باختری را اشغال کردند. با این حال فلسطینیها هیچگاه اشغال کرانه باختری را نمیپذیرند و همواره برای آزادی کامل کرانه باختری در نبرد هستند. در واقع نبرد برای آزادی کامل کرانه باختری، یک آرمان تاریخی برای فلسطینیها به شمار میرود، مضاف بر آنکه همه معاهدات و توافقنامههای بینالمللی براحقاق کامل حقوق فلسطین در آزادی سراسری کرانه باختری تاکید دارد. لذا نبرد تاریخی فلسطینیها برای آزادی کرانه باختری با یک حمایت حقوقی و بینالمللی همراه است.
آپارتاید جمعیتی
از سوی دیگر، کرانه باختری امروز شاهد حضور دو گروه از ساکنان کامل متضاد است. کرانه باختری محل زندگی حداقل 3 میلیون شهروند فلسطینی است، این در حالی است که جمعیت ساکنان شهرکهایاشغالی 600 هزار نفر است. لذا جمعیت بیشتر و چند برابری فلسطینیها در برابرصهیونیستها باعث شده تا نیروهای فلسطینی در کرانه باختری دست برتر داشته باشند. گرایش فلسطینیها به سلاح نیز موقعیت آنان را ارتقا خواهد داد. از سوی دیگر، فلسطینیها با وجود آنکه جمعیت بزرگتر را در کرانه باختری در اختیار دارند، اما با محدودیتهای متعددی در زمینه رفت و آمد و ساخت و ساز در کرانه باختری و سرزمین خود مواجه هستند. در سال 2022، دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل اعلام کرد که حداقل 781 سازه فلسطینی در کرانه باختری تخریب شده است، که معمولاً به دلیل فقدان مجوزهای مورد نظر صهیونیستهاست و از طرف دیگر دریافت مجوز تقریباً غیرممکن است. لذا روی آوردن به سلاح و گرایش به تسلیحات تنها راه باقی مانده ساکنان کرانه باختری برای احقاق حقوق خود است.
دیدگاههای متضاد
کرانه باختری مرکزی برای آرزوهای فلسطینیها برای تشکیل کشور یکپارچه به مرکزیت بیت المقدس است، اما روند صلح و سازش مدتهاست که نابود شده است و توافقنامههای اسلو و مادرید که به سازش منجر شد، امروزه فقط در حد یک نام روی کاغذ است. «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در سال 2019 از برنامههایی برای الحاق بخشهایی از کرانه باختری خبر داد، اما با اعتراض گسترده فلسطینیها این روند متوقف شد. افزایش عملیاتهای مسلحانه فلسطینیها و توقف برنامه نتانیاهو برای الحاق کرانه باختری باعث شده تا فلسطینیها امید بیشتری به مبارزه مسلحانه و آزادی همه سرزمین خود داشته باشند. کرانه باختری عرصه اولین قیام فلسطینی یا انتفاضه بود که در سال 1987 شروع شد و با رویارویی فلسطینیان با پرتاب سنگ تعریف شد، اما امروزه کرانه باختری مرکز عملیاتهای مسلحانه بهجای پرتاب سنگ شده است. همین وضعیت کرانه باختری باعث ایجاد اختلاف نظر در تلآویو شده است و مقامات تلآویو در برخورد با کرانه باختری دیدگاههای متضادی دارند. برخی خواستار آشتی با فلسطینیها و تندروها خواستار شدیدترین برخوردها با شهروندان فلسطینی در کرانه باختری هستند. لذا دیدگاههای متضاد در تلآویو باعث شده تا فلسطینیها راحتتر بتوانند علیهاشغالگران دست به عملیات مسلحانه بزنند.