kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۷۸۸۳
تاریخ انتشار : ۰۵ تير ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۳

امضای تفاهم‌نامه همکاری میان وزرای دفاع و علوم برای استفاده حداکثری از توان دانشگاه‌ها و نخبگان

در «نشست راهبردی وزارت دفاع آینده» تفاهم‌نامه همکاری جامع میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در ۲۵ محور به امضای امیر محمدرضا آشتیانی و محمد‌علی زلفی‌گل رسید.

به گزارش فارس، این تفاهم‌نامه به‌منظور بهره‌گیری حداکثری از توان دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و نخبگان دانشگاهیِ کشور با هدف توسعه علوم و فناوری‌های پیشرفته، نوظهور و شالوده‌شکن، با رویکرد توسعه توان دفاعی و همچنین تجمیع و هم‌افزایی حمایت‌های قانونی طرفین و نیز در راستای پیاده‌‌سازی نقشه جامع دفاعی امنیتی جمهوری اسلامی ایران منعقد شده است.
بر اساس این تفاهم نامه، مبتنی بر محورهای همکاری متعدد از جمله طراحی، پژوهش، توسعه فناوری، نوآوری، طرح‌های حمایتی و.... دو وزارتخانه با هم‌افزایی و هم‌سو‌سازی ظرفیت‌ها، منابع و توان خود در راستای ارتقای امنیت و اقتدار دفاعی، اقتصادی و علمی کشور و نیز پیاده‌‌سازی نقشه علمی ـ دفاعی ـ امنیتی جمهوری اسلامی ایران (داجا)، زمینه‌ها و سازوکارهای تعاملی و همکاری موجود را از ابعاد کیفی و کمی توسعه خواهند داد.
همچنین، برخی ابعاد این تفاهم‌نامه به شرح ذیل است:
۱- ایجاد سازوکار مشترک جهت دست‌یابی به مباحث نوظهور و بدیع در حوزه‌های دارای اولویت راهبردی و مزیت ‌آفرین، به‌منظور طراحی و خلق سامانه‌های جدید برتری‌ساز و قدرت آفرین در حوزه‌های مختلف علوم شناختی، نانو، زیست فناوری، اطلاعات و ارتباطات، لیزر، موادپیشرفته، میکروالکترونیک، صوت و الکترومغناطیس، ذخیره‌‌سازی و انباشت انرژی، مواد پُرانرژی، هوش مصنوعی، سایبر، کوانتوم.
۲- ساماندهی سازوکار برای ایجاد و حمایت از انستیتوهای تخصصی مراکز پژوهشی و تحقیقاتی مشترک، آزمایشگاه‌های تخصصی مشترک، پژوهشکده‌های علوم بنیادین مشترک و مراکز توسعه فناوری و نوآوری مشترک.
۳- حمایت از پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی، دوره‌های پسادکتری، فرصت‌های مطالعاتی اساتید و طرح دستیار فناوری در صنایع دفاعی
۴- همکاری و مشارکت در برگزاری رویدادهای مشترک از قبیل همایش، نمایشگاه، عرضه و تقاضای فناوری
۵- زمینه جذب و به‌کارگیری دانش‌آموختگان، متخصصین و نخبگان علمی کشور در حوزه‌های تخصصی و مشارکت در تربیت و افزایش مهارت نیروی انسانی پژوهشگر، فناور و نوآوری متخصص در حوزه‌های مرتبط و بهره‌مندی از ظرفیت‌های انسانی طرفین در قالب برنامه‌های علمی.
احمدیان: منشأ برخی عقب‌ماندگی‌ها
پیروی از الگوهای وارداتی است
علی‌اکبر احمدیان، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در «نشست راهبردی وزارت دفاع آینده» که در دانشگاه صنعتی مالک‌اشتر برگزار شد، گفت: پیروزی ما در دفاع مقدس و کسب دستاوردهای بزرگ و موفقیت‌های درخشان در برابر نظام سلطه حاصل تفکر تمدن‌ساز در عرصه دفاع و امنیت بوده است.
به گزارش مهر، وی با تبیین الزامات تمدن‌سازی که مبتنی بر استخراج درست سؤالات اساسی و پاسخگویی به آن متناسب با محیط داخلی و تجارب به دست آمده است، افزود: ایجاد همگرایی در حوزه‌های راهبردی برای قرار گرفتن در مسیر تمدن‌سازی ضروری است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: اقتدار دفاعی کشور و پیشرفت‌های خیره‌کننده وزارت دفاع در حوزه فناوری و تولید انواع تجهیزات دفاعی ناشی از پیروی از الزامات تمدن‌سازی مبتنی بر اصول و ارزش‌های انقلاب اسلامی است.
راه برون رفت از چالش‌های اقتصادی
بازگشت و بازتولید الگوهای بومی برای تمدن‌سازی است
احمدیان منشأ برخی عقب‌ماندگی‌ها و ناکامی‌ها در کشور از جمله در حوزه اقتصادی را ناشی از رویکرد تمدن‌پذیری و پیروی از الگوهای وارداتی ذکر کرد و اظهار داشت: راه برون رفت از چالش‌های اقتصادی نیز بازگشت و بازتولید الگوهای بومی برای تمدن‌سازی است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی یکی از الزامات تمدن‌ساز بودن را تفکر پویا و به تعبیری اجتهاد مستمر و حل مسائل در میدان ذکر کرد و افزود: تمدن‌پذیری، نقطه مقابل جریان تمدن‌سازی بوده و ویژگی آن تقلید و ایستایی است.
وی ادامه داد: وقتی ما تمدن پذیر هستیم که مسائل ما را دیگران تعریف کنند و راه‌حل و پاسخش را هم آنان تعیین کنند.
احمدیان خاطرنشان کرد: هنر وزارت دفاع از ابتدا این بوده که مسائل را در میدان رصد کرده و متناسب با آن به راه‌حل متناسب رسیده است،
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با قدردانی از مجاهدت‌های ارزشمند مدیران، دانشمندان و متخصصان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و صنعت دفاعی، اظهار امیدواری کرد: وزارت دفاع آینده نیز با پیروی از الگوی تمدن‌سازی همچنان تحول زا و اقتدارآفرین باشد.
امیر آشتیانی: سرریز توانمندی‌های دفاعی
باید وارد عرصه‌های غیرنظامی ‌شود
امیر محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در این نشست راهبردی گفت: وزارت دفاع مسئولیت پشتیبانی تسلیحاتی و تجهیزاتی از نیروهای مسلح را بر عهده‌دارد و تعامل با مجموعه‌های تحقیقاتی و شرکت‌های دانش بنیان این ماموریت وزارت دفاع را تسهیل می‌کند.
به گزارش فارس، وی اضافه کرد: ودجا نقش بسیار حائز اهمیتی را در تقویت بنیه دفاعی کشور بر عهده ‌دارد و در مسیر بازدارندگی موثر تلاش می‌کند.
امیر آشتیانی با بیان اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی از بدو پیروزی انقلاب اسلامی مورد تهاجم همه‌جانبه دشمنان قرار گرفت و توطئه‌های گوناگون را پشت سرگذاشته است، عنوان کرد: این مسائل کافی بود تا مسیر انقلاب با مشکلات عدیده‌ای مواجه شود اما به لطف خدا در همه این غائله‌ها نظام جمهوری اسلامی سربلند بیرون آمد و توانست ایستادگی کند.
وی بیان داشت: انسان‌ها با پدیده‌های مختلفی مواجه هستند و ممکن است بعضی از این رخداد‌ها، وقایع بزرگی باشد. حال این سؤال مطرح است که آیا این پدیده‌ها به نفع ما است یا به ضرر ما؟
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با بیان اینکه ما گاهی اوقات در تشخیص این موضوع دچار مشکل هستیم گفت: هر پدیده‌ای به هر طریق می‌تواند برای عده‌ای خیر و برای عده‌ای مشکل به همراه داشته باشد. بنابراین؛ پدیده‌ها در تعامل با ما ارزیابی می‌شوند.
وی ادامه داد: یعنی اگر ما در مسیر حق و در مسیر تبعیت از آرمان‌های الهی باشیم هر پدیده‌ای که اتفاق بیافتد برای ما خیر در پی خواهد داشت. وزارت دفاع با همین نگاه حرکت می‌کند و دائم رصد می‌کنیم تا از مسیر تبعیت از فرمانده کل قوا خارج نشویم.
امیر آشتیانی گفت: طی دو سال گذشته برنامه‌های ما با یک جهش فوق‌العاده مواجه بوده است. در صادرات ما رشد چهار برابری داشته‌ایم و همه این موفقیت‌ها نشأت گرفته از همین رصد است.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح افزود: بر همین اساس ما برنامه‌هایی برای ارتقاء بیشتر وزارت دفاع تدارک دیده‌ایم. رصد تحولات فناورانه و واکاوی آینده عرصه‌های دفاعی ‌- امنیتی در جنگ‌های ترکیبی مهم‌ترین بخش این برنامه‌ها است. این کار سال‌ها است در قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) در حال انجام است.
وی ادامه داد: موضوع بعدی توسعه توانمندی‌های دفاعی متاثر از همکاری‌های دفاعی در عرصه ملی است. ما باید به سمتی برویم که سرریز توانمندی‌های دفاعی در عرصه‌های غیرنظامی وارد شود و همکاری با وزارت علوم به این حوزه کمک می‌کند.
امیر آشتیانی تصریح کرد: چیزی که می‌تواند مایه اصلی پیشرفت را فراهم کند، بهره‌گیری از ظرفیت‌های نخبگانی است و با توجه به تحولات حوزه منابع انسانی لازم است تا با برنامه‌ریزی به این سمت حرکت کنیم.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح افزود: دشمن در سناریوسازی به توان بالایی رسیده است تا بتواند در آینده اقدامی را انجام دهد، ما هم باید تقویت سناریو‌سازی را دستور کار داشته باشیم تا بتوانیم زمینه اقدامات آینده را از قبل فراهم کنیم.
سردار طلایی‌نیک: 95 درصد پروژه‌های وزارت دفاع
در دو سال گذشته به محصول تبدیل شد
سردار رضا طلایی‌نیک، معاون توسعه و مدیریت وزارت دفاع در حاشیه برگزاری در «نشست راهبردی وزارت دفاع آینده» در جمع خبرنگاران گفت: ما ۲ سال است که کار تحقیقاتی و مطالعات اولیه را برای معماری وزارت دفاع آینده آغاز کرده‌ایم.
وی افزود: این نشست که با عنوان وزارت دفاع آینده برگزار شد، چند محور اساسی داشت. محور اول، پیش‌نویس وزارت دفاع آینده است که در چهل سال آینده و گام دوم انقلاب اسلامی متناسب با تحولات پیشرفت‌ها و عرصه‌های‌های نوظهور وزارت دفاع را در این راستا در ۷ عرصه بازطراحی و بازآرایی کنیم.
معاون وزیر دفاع عنوان کرد: یکی از محورهای این نشست راهبردی ارائه اطلاعات و پیش‌نویس اولیه به محققین، طراحان و نخبگان وزارت دفاع بود که در نشست‌های بعدی به صورت موضوعی این فرآیند ادامه خواهد یافت.
وی ادامه داد: محور بعدی، تبیین، رصد و دیده‌بانی تحولات جاری منطقه‌ای و بین‌المللی بود. آنچه در حوزه تولید قدرت دفاعی و پشتیبانی از حوزه دفاعی مورد نظر بود که با حضور دبیر شورای عالی امنیت ملی، وزیر علوم و وزیر دفاع این تحولات تبیین و تحلیل شد.
تهیه ۲۰ گزارش دیده‌بانی
در حوزه‌های مختلف دفاعی
سردار طلایی‌نیک با‌اشاره به سایر ابعاد «نشست راهبردی وزارت دفاع آینده» عنوان کرد: بخشی هم در قالب گزارش‌ها و نمایشگاهی است که در حاشیه این نشست در معرض بازدید محققان و پژوهشگران در قالب گزارش‌های راهبردی قرار می‌گیرد که در این راستا بیش از ۲۰ گزارش دیده‌بانی تهیه‌شده در عرصه‌های مختلف در اختیار محققان قرار می‌گیرد.
وی گفت: همچنین شاهد چند بهره‌برداری و رونمایی بودیم که رونمایی از ۴۰ طرح پژوهشی برای ثبت تاریخ شفاهی و مکتوب وزارت دفاع در صنایع مختلف یکی از آنها بود. این رونمایی‌ها، کتاب‌های تاریخ شفاهی و مکتوب وزارت دفاع درخصوص صنایع و دستاوردهای مختلف، فرآیندها، اقدامات و روش‌های پیاده شده را تبیین و تحلیل کرده که در ۴۰ طرح پژوهشی در بخش‌های مختلف تهیه و تدوین شده است.
۶۰ کتاب تاریخ شفاهی وزارت دفاع
تا پایان سال رونمایی می‌شود
سخنگوی وزارت دفاع با بیان اینکه تعداد ۲۰ کتاب از ۴۰ جلد کتاب تاریخ شفاهی وزارت دفاع در این نشست رونمایی شد، تصریح کرد: این کتاب‌ها در اختیار مخاطبین خاص قرار خواهد گرفت. البته ۶۰ طرح دیگر در دست اجرا داریم که امسال به بهره‌برداری خواهد رسید و در مجموع تعداد آنها به یک‌صد طرح می‌رسد.
وی اظهار داشت: ما با این یک‌صد طرح سعی کرده‌ایم تا تمام تجربیات، سوابق و مدیریت دانشی که همکاران، نخبگان، محققان و دانشمندان و مدیران وزارت دفاع در چهار دهه گذشته پیاده‌‌سازی کردند را ثبت و ضبط کنیم. هدف از این کار انتقال تجربه به آیندگان و پرورش استعدادهای آینده است که در قالب تاریخ شفاهی مکتوب وزارت دفاع انجام شده است.
همکاری وزارت دفاع
با ۴ هزار و ۵۰۰ محقق طراح و نخبه
سردار طلایی‌نیک از همکاری وزارت دفاع با ۴ هزار و ۵۰۰ محقق، طراح و نخبه خبر داد و خاطر نشان کرد: نخبگان وزارت دفاع با استفاده از کتاب‌های تاریخ شفاهی وزارت دفاع از یک پشتوانه فکری و سرمایه علمی و پژوهشی برخوردار می‌شوند تا بتوانند با دست پر ابتکارات، ابداعات، اختراعات و خلاقیت‌های جدید را در راستای نوآوری و فناوری‌های نوین رقم بزنند.
معاون وزیر دفاع در تشریح همکاری وزارت دفاع و وزارت علوم در قالب تفاهم‌نامه راهبردی خبرداد و افزود: ما تجربه بسیار ارزشمندی در همکاری با ۱۰۰ دانشگاه در سال‌های گذشته داشتیم و با ۱۰۰ دانشگاه کشور در بخش‌های مختلف وزارت دفاع قرارداد فعال داریم.
آمار تبدیل پروژه‌های دفاعی به محصول
در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱
سخنگوی وزارت دفاع همچنین گفت: ما در سال ۱۴۰۰، ۹۲ درصد از ۱۳۰ پروژه تحقیقاتی خود را به محصول تبدیل کرده‌ایم. این رقم در سال ۱۴۰۱ به ۹۶ درصد ارتقاء پیدا کرد. در صورتی که این رقم در سال‌های گذشته به طور میانگین ۶۸ درصد بوده است. در واقع به طور میانگین ۹۴ تا ۹۵ درصد از پروژه‌های خاتمه‌یافته ما در دو سال گذشته به محصول تبدیل شده است‌.
معاون وزیر دفاع از همکاری این نهاد با شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد و بیان داشت: ما در سال گذشته بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان همکاری بین وزارت دفاع و شرکت‌های دانش بنیان را داشتیم. حجم همکاری‌های وزارت دفاع با شرکت‌های دانش بنیان به ۹۰۰ شرکت و ۱۰۰ دانشگاه
افزایش یافته است.