روزهای پر کار وزیر خارجه در امارات، قطر، کویت و عمان
سرویس سیاسی-
این روزها دستگاه دیپلماسی کشور، فعالترین وضعیت خود را در یک دهه گذشته تجربه میکند. پس از پایان دولتی که وزارت خارجهاش در حقیقت «وزارت برجام» بود و تعامل با جهان را تنها در رابطه با چند کشور غربی خلاصه میکرد، حالا دوسالی میشود که ایران میزبان دیپلماتهایی از کشورهای گوناگون جهان است و البته چهار گوشه جهان هم میزبان مقامات ایرانی شده است.
هفته آخر خردادماه، حسین امیرعبداللهیان دور جدیدی از سفرهای دیپلماتیک را به کشورهای حوزه خلیجفارس آغاز کرد و به عمان، قطر، کویت و امارات رفت. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در هر چهار کشور مهم حوزه خلیجفارس، مورد استقبال گرم مقامات عربی قرار گرفت. استقبالهایی که در برخی موارد در نوع خود کمنظیر بود. از جمله سفر به ابوظبی که در آنجا حاکم امارات، امیرعبداللهیان را در اتومبیل شخصی خود نشاند و از کاخ خود تا وزارت امورخارجه رانندگی کرد.
دعوت متقابل رؤسای دولتهای ایران و امارات از یکدیگر
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان روز پنجشنبه یکم تیرماه وارد ابوظبی شد و در فرودگاه مورد استقبال خلیفه شاهین المرر وزیر مشاور امارات متحده عربی قرار گرفت.
وزیر خارجه در اولین برنامه سفر خود به امارات، با شیخ محمد بن زائد رئیسدولت امارات متحده عربی دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار، موضوعات مختلف روابط دوجانبه در ابعاد سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی و کنسولی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
طرفین ضمن اظهار خرسندی از روند گسترش روابط دو کشور، درخصوص هماهنگی، برنامهریزی و اقدام مشترک برای ارتقای همکاریهای دوجانبه بهویژه در زمینه تجاری و اقتصادی توافق نظر داشتند.
دو طرف همچنین موافق بهکارگیری ابتکاراتی برای تقویت همکاری منطقهای در چارچوب منافع مشترک کشورها و ملتهای منطقه بودند.
به گزارش فارس، وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار مراتب دعوت رئیسجمهور کشورمان از رئیسدولت امارات جهت سفر به ایران را به وی ابلاغ کرد و شیخ محمد بن زائد ضمن تشکر و استقبال از این دعوت و اعلام آمادگی جهت سفر به ایران، به طور متقابل مراتب دعوت خود از رئیسجمهور کشورمان جهت سفر به امارات را ابلاغ کرد. از نکات جالب توجه این دیدار، گفتوگوی خصوصی امیرعبداللهیان و بنزائد در خودرو بود. بنزائد، وزیر امور خارجه کشورمان را در خودروی شخصی خود نشاند و از محل کاخ رئیسدولت امارات تا وزارت امور خارجه رانندگی کرد.
تأکید امیرعبداللهیان
بر جایگاه مهم ایرانیان مقیم امارات
وزیر امور خارجه کشورمان در امارات، با سفر به دبی، از سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران نیز بازدید کرد و از نزدیک در جریان فعالیتهای نمایندگی کشورمان بهویژه خدمات کنسولی این نمایندگی به ایرانیان و شهروندان امارات و دیگر کشورها قرار گرفت.
در این دیدار وزیر امور خارجه کشورمان توصیههای لازم را در راستای تسهیل و افزایش خدمات کنسولی به ایرانیان و دیگر مراجعان ابلاغ کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در بخش دیگری از حضورش در شهر دبی، در نشست مشورت و تبادل نظر با مسئولان مؤسسات و سازمانهای ایرانی فعال و مستقر در امارات شرکت کرد و در جریان فعالیتها و وضعیت آنان قرار گرفت.
نمایندگان و مسئولان سازمان بنادر و کشتیرانی، بانکهای ملی و تجارت، شرکت ملی نفتکش، دانشگاه آزاد، مدرسه ایرانیان و سرپرستی مدارس، باشگاه ایرانیان، بیمارستان ایرانیان، رایزنی بازرگانی، شرکتهای هواپیمایی پس از طرح دیدگاهها و ملاحظات و نکات خود، دیدگاهها، نکات و توضیحات وزیر امور خارجه کشورمان را شنیدند و در جریان روند مثبت و رو به رشد روابط دوجانبه ایران و امارات قرار گرفتند.
امیرعبداللهیان طی سخنانی با تشکر از دولت امارات در فراهم نمودن زمینه فعالیت نهادهای مذکور در امارات و با اشاره به نقش و جایگاه مهم جامعه ایرانیان مقیم امارات در روابط اقتصادی، تجاری، فرهنگی و اجتماعی دو کشور، ابراز امیدواری کرد تحولات مثبت سیاسی در روابط ایران با کشورهای حوزه خلیجفارس از جمله امارات، منجر به توسعه و شکوفایی هرچه بیشتر کشورها در دو سوی خلیجفارس شود
خبرهای خوب وزیر خارجه
برای مردم ایران
حسین امیرعبداللهیان روز پنجشنبه در ابوظبی گفتوگویی با خبرنگاران داشت. وی اظهار داشت: همکاریهای ایران و کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس فصل نوینی در روابط با منطقه ایجاد کرده است و ما در یکایک این کشورها موضوعات دو جانبه را در دستور کار خودمان قرار دادیم.
وزیر امور خارجه افزود: ما در هر کدام از این کشورها درخصوص رفع موانع درخصوص همکاریهای تجاری، اقتصادی، گردشگری، همکاریهای علمی و فناوری و سایر موضوعات مورد علاقه دو طرف بحث و تبادل نظر کردیم ودر عین حال پیگیری توافقات رؤسای ایران با قطر و عمان را در دستور کار دو سفر اول قرار داده بودیم.
وی با تاکید بر اینکه در این سفر مسئله دیپلماسی پارلمانی هم در دستور کارمان بود، گفت: از جمله موضوعاتی که در هر چهار کشور با مقامات عالی این کشورها مطرح کردیم مسئله ایرانیان مقیم این کشورهاست چراکه برخی مشکلات درخصوص فعالیت ایرانیان در این کشورها مانند کویت و امارات وجود دارد که اتفاق نظر داشتیم باید به سرعت از طریق تشکیل کمیسیون کنسولی این مشکلات حل و فصل شود و از ظرفیت ایرانیان در راستای توسعه همکاریهای اقتصادی بین دو کشور استفاده لازم را کرده باشیم. امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: درخصوص همکاریهای منطقهای بین کشورهای حاشیه شمالی و جنوبی خلیجفارس طرح تشکیل مجمع گفتوگو و همکاریهای منطقهای عنوان شد و مورد استقبال چهار کشوری که به آن سفر کردیم قرار گرفت.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه در شهریورماه سال جاری به ابتکار دبیرکل سازمان ملل اولین نشست وزرای خارجه همسایه هشت کشور یعنی کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس به علاوه جمهوری اسلامی ایران و عراق برگزار میشود تصریح کرد: ما با این چهار کشور اتفاق نظر داشتیم که ابتکار دبیرکل سازمان ملل را به فال نیک بگیریم و نسبت به برگزاری نشست سران هشت کشور حاشیه شمالی و جنوبی خلیجفارس در یکی از پایتختها اقدام کنیم.
وی ضمن اشاره به این مهم که مسائل فرهنگی و دیپلماسی عمومی هم در جریان این سفر مورد توجه قرار گرفت افزود: در چارچوب همکاریهای اقتصادی و تجاری نیز خبرهای خوبی را در آینده برای مردم عزیزمان و ملتهای چهار کشور خواهیم داشت.
دیدار وزیر خارجه با امیر قطر
رئیسدستگاه دیپلماسی کشورمان پیش از امارات، به قطر، عمان و کویت نیز سفر کرده بود. وی در قطر با شیخ « تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و شیخ « محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر ملاقات و رایزنی کرد.
امیرعبداللهیان ضمن ابلاغ سلامهای گرم آیتالله رئیسی به امیر قطر، با اشاره به تلاشها و ابتکارات خوب قطر در سالهای اخیر در کمک به حل و فصل مشکلات منطقه، از این تلاشها قدردانی و با اشاره به روابط سیاسی ممتاز ایران و قطر، بر ضرورت گسترش روابط اقتصادی دو کشور همپای سطح روابط سیاسی تاکید کرد.
تحولات افغانستان، موضوع فلسطین و برخی موضوعات منطقهای نیز در این دیدار مورد بحث قرار گرفت و امیرعبداللهیان بر ضرورت همکاریهای مشترک در راستای صلح و ثبات و امنیت در منطقه و همچنین منافع ملتهای منطقه تاکید کرد.
امیر قطر نیز ضمن ابلاغ سلامهای گرم خود به آیتالله رئیسی، تأکید کرد که ایران در منطقه برای این کشور از جایگاه ویژهای برخوردار است و به روابط موجود دو کشور افتخار میکنیم.
وی با بیان اینکه روابط اقتصادی در حال پیشرفت است، یادآور شد: البته به اهداف خود در این زمینه نرسیدهایم و باید تلاش کنیم این روابط را به سطح مطلوب برسانیم.
امیرعبداللهیان: از مرحله گفتوگوهای محض عبور کردهایم
عمان، دیگر کشور مهم حوزه خلیجفارس دومین مقصد سفر وزیر خارجه بود که وی در آنجا با بدر بن حمد البوسعیدی همتای عمانی خود ملاقات کرد.
امیرعبداللهیان پس از این ملاقات به همراه البوسعیدی در جمع خبرنگاران حاضر شد و اظهار داشت: در یک سال و نیم گذشته مسیر پیگیری توافقات بین دو کشور به خوبی در حال پیشرفت است و گسترش همکاریها در حوزههای اقتصادی، تجاری، ترانزیت، انرژی، علم و فناوری از موضوعات مورد توجه ماست.
وی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم در منطقه از مرحله گفتوگوهای محض عبور کردهایم و وارد همکاریهای متنوع و چندجانبه شدهایم.
وزیر خارجه همچنین در مسقط دیداری با احمد عبدالسلام مذاکرهکننده ارشد دولت نجات ملی یمن داشت و عبدالسلام در این دیدار ضمن تشکر از حمایتهای معنوی جمهوری اسلامی ایران از ملت یمن و تلاشهای ایران برای پایان بخشیدن به رنجهای بیشمار مردم این کشور، گزارشی از آخرین وضعیت بحران در این کشور، مذاکرات با دولت عربستان، همکاریها با سازمان ملل متحد و نیز وضعیت انسانی این کشور ارائه کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان نیز در این دیدار با تجلیل از ملت بزرگ، صبور و مقاوم یمن، حمایت جمهوری اسلامی ایران را از هرگونه تصمیم ملت یمن در خصوص نحوه پایان بخشیدن به بحران چندین ساله این کشور اعلام کرد.
امیرعبداللهیان با ارتشبد «سلطان بن محمد النعمانی» وزیر مکتب سلطانی عمان نیز ملاقات کرد و نتایج آخرین سفر سلطان عمان به تهران و تحولات منطقهای بهویژه یمن مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وزیر خارجه کویت:
روابط کویت و ایران ریشهدار است
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران پس از عمان راهی کویت شد و در آنجا با شیخ احمد نواف الاحمد الصباح» نخستوزیر کویت و شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح
وزیر امور خارجه کویت دیدار و رایزنی کرد.
شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح وزیر امور خارجه کویت ضمن اظهار خرسندی از این دیدار گفت: روابط کویت و ایران عمیق و ریشه دار است و مانعی در توسعه روابط دو کشور نیست و مشکلات جزئی نیز قابل برطرف شدن است.
وی با اشاره به اینکه همه ما در منطقه از ثبات و بیثباتی به طور مشترک متأثر خواهیم شد و نتیجه ثبات، شکوفایی منطقه است، افزود: ما از گسترش روابط ایران با کشورهای حوزه خلیجفارس استقبال میکنیم و آن را به نفع همه میدانیم.
چرخش آشکار رویکرد دیپلماسی کشور
این روزها مسئولین دستگاه دیپلماسی کشورمان روزهای پرکاری را میگذرانند که نتیجه چرخش آشکار رویکرد سیاست خارجی است. همانگونه که رهبر معظم انقلاب در آخرین دیدار خود با مسئولین دولت دوازدهم خاطرنشان کردند، در ان دولت ثابت شد که اعتماد به غرب جواب نمیدهد و نبایستی ظرفیتهای بیشمار داخلی و خارجی را معطل برقراری رابطه با چند کشور غربی نگاه داشت.
همگان به خاطر دارند در دولتی که مدعی دانستن زبان دنیا بود، وزیر خارجه وقت به یکی از کشورهایی که اخیرا مقصد امیرعبداللهیان نیز بود، سفر کرد و با حالتی خاضعانه و بلکه ذلتبار مقابل حاکم آن کشور نشست و تصویر آن در رسانهها منتشر شد. آن رویکرد که رهبر انقلاب اخیرا از آن به عنوان «دیپلماسی التماسی» یاد نمودند، نه تنها دستاوردی برای ملت شریف ایران نداشت، بلکه جایگاه بینالمللی جمهوری اسلامی ایران را تضعیف و کشورهایی نه چندان قدرتمند را در برابر کشورمان جری کرد.
حال اما رویکرد دستگاه دیپلماسی کاملا متفاوت با قبل دارد. پرهیز از محدود کردن جهان به اروپا و آمریکا، تعامل مقتدرانه و در عین حال احترامآمیز با سایر کشورها، اولویتدهی به کشورهای منطقه در تقویت روابط و حفظ خطوط کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی با سه شاخصه عزت، حکمت و مصلحت از خصوصیات رویکرد دولت سیزدهم در دیپلماسی خارجی است که بخشی از ثمرات آن تاکنون مشهود شده و بخش اعظم آن در آیندهای نه چندان دور ملموس خواهد شد.