بیاعتمادی 75 درصد مردم انگلیس به سیاستمداران این کشور
سرویس خارجی-
نتایج نظرسنجی اندیشکده «بریتانیا» ۷ سال پس از همهپرسی برگزیت، از عدم اعتماد شهروندان انگلیسی به دولتمردان این کشور حکایت دارد. ۷۵ درصد از بریتانیاییهای شرکتکننده (این نظرسنجی تنها شامل مردم انگلیس نمیشود، بلکه شامل مردم ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی – یعنی کل «بریتانیا» – میشود) در این نظرسنجی اعتماد به سیاستمداران را از دست دادهاند. شرکتکنندگان در این نظرسنجی بر این باورند که سیاستمداران بیشتر به نفع خود عمل میکنند تا منافع عمومی.
آرای ۴۸ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی نشان داد، چنانکه امروز همهپرسی دیگری همچون همهپرسی برگزیت برگزار شود به بازگشت به اتحادیه اروپا رأی خواهند داد. طبق این نظرسنجی، تنها ۳۲ درصد از شرکتکنندگان با تداوم جدایی از اتحادیه اروپا موافق هستند. این یعنی ایده برگزیت دیگر طرفداران خود را ندارد. گفتنی است، این تغییر عقیده بعد از بحرانهای اقتصادی ناشی از همهگیری کرونا و جنگ اوکراین شتاب قابل توجهی یافته است.
گفتنی است، حدود هفت سال بعد از همهپرسی برگزیت در حالی که حامیان این پروژه تلاش میکنند تصویر مثبتی از شرایط ارائه دهند، اما نتیجه بررسیها از بیاعتمادی روزافزون شهروندان به سیاست و وخامت اوضاع اقتصادی انگلیس خبر میدهد. باید توجه داشت که دعواها بر سر برگزیت هنوز تمام نشده است؛ همین روز چهارشنبه بود که مجلس عوام بار دیگر درباره عواقب خروج از اتحادیه اروپا بحث کرد. در همین دعوا، «استفان فلین»، رهبر جناح حزب ملی اسکاتلند SNP، با صراحت و مستقیم به «ریشی سوناک»، نخستوزیر «بریتانیا»، حمله کرد و گفت: «فکر نمیکنم او درک کند که واقعیت اقتصادی چگونه است و مصرفکنندگان با چه هزینههایی دست و پنجه نرم میکنند.» وی گفت که سالها پس از رفراندوم برگزیت، بالاخره باید قبول کرد که برگزیت در ایجاد این شرایط مقصر است. البته سوناک در جوابش طفره رفت.
در حالی که حامیان برگزیت تلاش میکنند تصویری مثبت از خروج از اتحادیه اروپا ترسیم کنند، بسیاری از دانشمندان دادههایی را ارائه میدهند که بسیار متفاوت با تصویر برساخته حامیان برگزیت است. «جون دو»، پروفسور اقتصاد از دانشگاه استون در بیرمنگام که در حال بررسی عواقب برگزیت است، در اینباره میگوید: «اثرات بر تجارت قابل توجه است. ما چندین محاسبه را با استفاده از روشهای مختلف انجام دادهایم.» به گفته وی برای فاز بین ابتدای سال 2021 تا اواخر سال 2022، تحلیلها نشان میدهد که تجارت «بریتانیا» در پی برگزیت کاهش یافته است. صادرات بریتانیا به اتحادیه اروپا 23 درصد و واردات از اتحادیه اروپا 13 درصد کمتر از زمانی است که این کشور همچنان عضو اتحادیه اروپا بود.
اما برگزیت تنها پیامدهای اقتصادی ندارد. خروج از اتحادیه اروپا همچنین از نظر سیاسی این کشور را تغییر داده است. «تیم بیل»، استاد سیاست از دانشگاه کوئین مری لندن به تازگی کتاب «حزب محافظهکار پس از برگزیت» را منتشر کرده است. او از ایدئولوژی و حمله به نهادهای دموکراتیک صحبت میکند و درباره با حزب محافظهکار به این نتیجه میرسد: «این حزب واقعا پوپولیستتر شده است.» به گفته وی حزب محافظهکار همیشه پوپولیست بود، اما پس از برگزیت آنها پوپولیسم را کاملاً درونی کردند. بیل معتقد نیست که محافظهکاران پس از جدایی «بوریس جانسون» راه خود را به همان سبک محافظهکارانه جدیِ گذشته بازخواهند یافت؛ وی میگوید: «دیو دیگر از بطری خارج شده است و محافظهکاران نمیتوانند دوباره آن را بگیرند و درون بطری کنند!»