المانیتور: موفقیتهای ایران آمریکا را مجبور به توافق میکند(خبر ویژه)
یک خبرنگار صهیونیست تاکید کرد: دولت بایدن برای رسیدن به توافق با ایران، تقریبا به هر قیمت تلاش میکند.
«بن کاسپیت» در تحلیلی که پایگاه آمریکایی «المانیتور» منتشر کرده، نوشت: باراک داوید خبرنگار اسرائیلی آکسیوس، روز دوشنبه افشا کرد دولت بایدن با همتایان اروپایی و اسرائیلی خود درباره ایده یک توافق موقت با تهران گفتوگو کرده است. تماسهای غیرمستقیم از ماه ژانویه و بیشتر با نمایندگان اروپایی برگزار شده است. چنین توافقی به دنبال آن است که تهران به سطح غنیسازی 60درصد بازگردد و در مقابل بخشی از تحریمها برداشته شود و برخی ذخایر ایران که در بانکهای خارجی مسدود شده است هم آزاد شود.
یک منبع ارشد دیپلماتیک در خاورمیانه به المانیتور میگوید: « ایده رسیدن به یک نیمچه توافق با ایران، در درجه اول و بیش از همه، موید نگرانی آمریکا و اسرائیل درباره بنبست موجود میان طرفهای ماجراست که به ایران، امکان پیشرفت به سوی توانمندی گریز هستهای را در یک روند مستمر، خزنده و نگرانکننده میدهد. اما همچنین نشان میدهد که آمریکا، هیچ راهحل دیگری هم ندارد که این نقطه را تا سرحد امکان به تاخیراندازد؛ منظور نقطه بدون بازگشتی که مجبور شود از نیروی نظامی علیه ایران استفاده کند یا این کشور را به عنوان یک قدرت اتمی بپذیرد.»
تاییدی رسمی برای این گزارش وجود ندارد اما روشن است که هسته این پیشنهاد، یکی از ایدههایی است که در ذهن دولت بایدن بوده است آن هم با توجه به تسریع غنیسازی سطح تسلیحاتی در ایران. این پیشنهاد همچنین تاکیدی دوباره بر خطای محاسباتی بزرگ دولت ترامپ در سال 2018 است که زیر فشار سنگین بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، آمریکا را از برجام خارج کرد. یک منبع ارشد پیشین امنیتی اسرائیل به المانیتور میگوید: « خروج از این توافق، بیآنکه طرح جایگزینی برای آن وجود داشته باشد، به امید اینکه ایران در برابر فشارها زانو زند و توافق بهتر و طولانیتری را بپذیرد، یکاشتباه راهبردی وحشتناک بود.»
ایده توافق با ایران، در پسزمینه تشدید تنشها میان اسرائیل، ایران و حزبالله صورت میگیرد. اداره اطلاعات ارتش اسرائیل اخیرا یک هشدار راهبردی خطاب به رهبری اسرائیل صادر کرد که توانمندی بازدارندگی اسرائیل علیه دشمنانش، به سرعت در حال زوال است. این ارزیابی، به بروز شکاف عمیق داخلی بر سر تلاشهای دولت نتانیاهو برای تضعیف دادگاه عالی اسرائیل بازمیگردد که به نافرمانیهایی در میان خلبانان و رزمندگان ارتش اسرائیل بهویژه در میان نیروهای ذخیره انجامید. مقامهای اسرائیلی بر این باورند که این افول، به جسور شدن حزبالله انجامیده است همانطور که در انفجار 13 مارس یک بمب کنارجادهای نمایان شد که گفته میشود توسط یک نفوذی حزبالله از لبنان کار گذاشته شده بود. مقامهای اسرائیلی همچنین به مشورتهای ادامهدار میان حسن نصرالله با چهرههای ارشد جهاد اسلامیاشاره میکنند.
ایران، بزرگترین بهره را از تحولات داخلی اسرائیل و نیز سردی روابط تلآویو با واشنگتن میبرد. به نظر میرسد که تهران، نگرانیاندکی از یک اقدام فوری آمریکا و اسرائیل علیه تاسیسات هستهایاش داشته باشد.
تضعیف موضع اسرائیل و اقبال فزاینده ایران همچنین در فاصله افتادن میان اسرائیل و متحدانش در خلیج فارس، بهویژه در آشتی عربستان، امارات و بحرین با تهران دیده میشود. نتانیاهو که همیشه شهرت خود را از موضع مصمماش علیه ایران و برنامه هستهایاش کسب میکرد، اکنون، هم باید به خاطر دستاوردهای هستهای ایران، و هم به خاطر فروپاشی بازدارندگی اسرائیل در خاورمیانه مسئول شناخته شود.