اروپا
افزایش روند گرمایش زمین
گرمای اروپا در سال ۲۰۲۲ به میزان ۲.۳ درجه بیشتر از پایان قرن نوزدهم بود و این امر تاییدکننده این است که گرمای این قاره با سرعتی دو برابر سریعتر از میانگین جهانی پیش رفته است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل متحد (WMO) و شبکه اروپایی کوپرنیک روز دوشنبه اعلام کردند: در سال ۲۰۲۲، اروپا حدود ۲.۳ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین دوران پیشاصنعتی
(۱۸۵۰-۱۹۰۰) گرمتر بود.
دوران پیشاصنعتی در توافقنامه آب و هوایی پاریس به عنوان مبنا و مرجع در زمینه میزان افزایش گرمای زمین در نظر گرفته شده است. در نوامبر، سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرده بود که اروپا از سال ۱۹۹۰ با نرخ ۰.۵+ درجه در هر دهه، دو برابر سریعتر از میانگین پنج منطقه دیگر هواشناسی جهانی، گرم شده است. بر اساس این گزارش، سال ۲۰۲۲ گرمترین سال ثبت شده برای بلژیک، فرانسه، آلمان، ایرلند، ایتالیا، لوکزامبورگ، پرتغال، اسپانیا، سوئیس و انگلیس بود. در کل منطقه هواشناسی اروپا، سال ۲۰۲۲ دومین سال گرم یا چهارمین سال با در نظر گرفتنگرینلند و بخشهایی از شرق آن بود. تقریبا کل منطقه دمای بیش از ۰.۵ درجه بالاتر از حد نرمال (۱۹۹۱-۲۰۲۰) را تجربه کرده است.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی گفت: اروپا اولین منطقه در جهان از نظر شتاب گرمایش زمین در جهان است. پروفسور پتری تالاس افزود: این دماهای بالا خشکسالیهای شدید و گسترده را تشدید کرده است، آتشسوزیهای شدید جنگلی را دامن زده و جان هزاران نفر را گرفته است.
بر اساس گزارش پایگاه داده وضعیتهای اضطراری (EM-DAT)، خطرات هواشناسی، هیدرولوژیکی و آب و هوایی در اروپا در سال ۲۰۲۲ به طور مستقیم بر زندگی ۱۵۶ هزار نفر تاثیر گذاشته است و باعث مرگ 16 هزار و ۳۶۵ نفر شد که تقریبا منحصرا به دلیل گرما بوده است.
خسارات اقتصادی که عمدتا ناشی از وقوع سیلها و طوفانها بوده، در مجموع حدود دو میلیارد دلار برای سال ۲۰۲۲ تخمین زده میشود که با ۵۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ پس از سیلهای استثنایی فاصله دارد. با بالا رفتن دما، بارندگی در بسیاری از کشورهای اروپایی کمتر از حد عادی بود.
فرانسه نیز خشکترین دوره را از ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۲ تجربه کرد که از سال ۱۹۷۶ تاکنون بیسابقه بوده است. در انگلیس نیز در بازه زمانی ژانویه تا اوت خشکترین دوره را تجربه کرد. یخچالهای طبیعی در کوههای آلپ اروپا نیز به علت کاهش بارش برف در زمستان و گرمای شدید در تابستان، بخش قابل توجهی از حجم و ابعاد خود را از دست دادهاند.
بر اساس این گزارش، از سال ۱۹۹۷، تمام یخچالهای طبیعی اروپا حدود ۸۸۰ کیلومتر مکعب یخ را از دست دادهاند.
میانگین دمای سطح اقیانوس اطلس شمالی بیشترین میزانی بوده که تاکنون ثبت شده است. هر موج گرما منجر به مهاجرت و انقراض گونهها و اختلال در کل زیست بومهای دریایی میشود. در سال ۲۰۲۱، آخرین سال موجود از نظر وجود دادههای تلفیقی، غلظت سه گاز گلخانهای اصلی (کربن، متان و اکسید نیتروژن) در جو به بالاترین حد خود رسید. برای سال ۲۰۲۲، دادههای چندین سایت نشان میدهد که انتشار هر سه گاز همچنان در حال افزایش است. با این حال بارقههایی از امید نیز وجود دارد. با این توضیح که سال گذشته تولید برق از منبع انرژی خورشیدی و بادی با هم، برای نخستین به (۲۲.۳٪) رسید که بیشتر از تولید برق با منشاء انرژی فسیلی (۲۰٪) و زغال سنگ (۱۶٪) است.