kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۷۱۶۷
تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۲

بحران مسکن و شورش مستأجران انگلیسی پای صندوق‌های رأی

افزایش چشمگیر قیمت مسکن و اجاره‌بها به‌ویژه در کلانشهر لندن در انگلیس منجر به نارضایتی بالا از سیاست‌های دولت شده است به‌گونه‌ای که محافظه‌کاران حاکم نگران شورش مستاجران پای صندوق‌های رای و شکست در انتخابات آتی هستند.

 

سرویس خارجی-

بحران اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین طی 15 ماه گذشته کشورهای اروپایی را به‌شدت از خود متأثر کرده است. در میان دولت‌های اروپایی نیز اوضاع اقتصادی انگلیس در بدترین وضع نیم قرن گذشته قرار دارد. «ریشی سوناک» نخست‌وزیر این کشور با اعتراف به وجود مشکلات عمیق اقتصادی عنوان کرده است که مردم نباید توقع داشته باشند دولت حلّال تمام مشکلات باشد.
این کشور به گفته رئیس بانک مرکزی انگلیس وارد یک دوره طولانی رکود اقتصادی شده و وزیر دارایی آن نیز از یک «طوفان اقتصادی» خبر داده است. وضع موجود باعث بروز نارضایتی‌های گسترده‌ای‌ شده و بسیاری از بخش‌های عمومی در مقاطع مختلف دست به اعتصاب زده‌اند. بیشتر نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که محافظه‌کاران‌ شانس چندانی برای پیروزی در انتخابات سراسری سال ۲۰۲۴ ندارند و بسیاری از کرسی‌های پارلمان را از دست خواهند داد. چندی پیش نیز تظاهرات گسترده‌ای در حمایت از برگزاری انتخابات فوری پارلمانی در لندن برگزار شد و فشارها برای کناره‌گیری محافظه‌کاران از قدرت همچنان ادامه دارد.
در انگلیس وضعیت مسکن نیز تحت تاثیر بحران اقتصادی کنونی «بحرانی» عنوان می‌شود. داده‌های آماری در انگلیس نشان می‌دهد که روند صعودی نرخ بهره بین بانکی از یک‌سو میلیون‌ها خانوار در این کشور را در بحبوحه معضلی به نام «بحران هزینه‌های زندگی» بدهکارتر کرده و از سوی دیگر وضعیت بازار مسکن را به‌هم ریخته است. در انگلیس نرخ بهره بین بانکی که با اقساط وام مسکن میلیون‌ها خانوار در این کشور ارتباط مستقیم دارد در ادریبهشت‌ماه گذشته برای دوازدهمین‌بار طی ۱۹ ماه گذشته افزایش یافت و شوک دیگری را به بازار مسکن و مخارج بدهکاران بانک‌ وارد کرد. کمیته سیاست‌های پولی بانک مرکزی انگلیس 21 اردیبهشت تصمیم گرفت تا نرخ بهره بین بانکی را با ۰.۲۵ درصد افزایش به ۴.۵ درصد برساند که همچنان بالاترین میزان در یک دهه گذشته محسوب می‌شود. به این ترتیب چندصد پوند دیگر به اقساط ماهانه وام مسکن میلیون‌ها انگلیسی که این روزها از بحران هزینه‌های زندگی رنج می‌برند، اضافه می‌شود.
شورش مردم پای صندوق
روزنامه «دی‌ولت» آلمان با اشاره به آنچه بالا اشاره شد، نوشته است «در هیچ کلانشهری در اروپا اجاره‌بها و قیمت خانه بالاتر از لندن نیست. محافظه‌کاران مدت‌ها از بازی آزاد، نیروهای بازار در بازار مسکن بریتانیا حمایت می‌کردند، اما اکنون آنها با نارضایتی گسترده صاحب‌خانه‌ها و مستاجرها در پای صندوق‌های رای رو‌به‌رو هستند.» به گزارش تسنیم در ادامه این گزارش آمده است: «یک پدیده احتمالاً بی‌سابقه در حال حاضر در لندن مشاهده می‌شود. مدارس ابتدایی در سراسر این شهر با تعطیلی یا ادغام رو‌به‌رو است، زیرا کمبود دانش‌آموز و کمک‌های مالی دیده می‌شود. براساس گزارش روزنامه محلی «هکنی سیتیزن»، منطقه معروف لندن به همین نام، 589 دانش‌آموز کلاس اولی کمتر از سال 2014 دارد و حدود 20 کلاس را از دست داده است.
نویسنده در ادامه این پرسش را مطرح کرد که دلیل کمبود فرزند در این شهر چیست؟ نرخ زاد و ولد در لندن سال‌هاست که در حال کاهش است و برگزیت و همه‌گیری کووید19 نیز مردم را از شهر بیرون کرده است. همچنین یک تحول جدید وجود دارد: جوانان و اغلب آنهایی که کودکانی در سنین دبستان دارند، شهر را ترک می‌کنند یا به حومه شهر می‌روند زیرا دیگر توان پرداخت هزینه‌های انفجاری مسکن در این شهر را ندارند. براساس این گزارش در دو سال گذشته قیمت‌ها به بالاترین حد نگران‌کننده خود رسیده است. براساس یک مطالعه اداره آمار اروپا (یورو استات) لندن گران‌ترین کلانشهر اروپا برای مستاجران در سال 2021 با میانگین اجاره 1710 یورو برای یک آپارتمان استودیویی بود. در مقایسه می‌توان گفت که در برلین، اجاره همان آپارتمان حدود 1150 یورو است. نتیجه این امر کلاس‌های درس خالی به‌دلیل عدم وجود دانش‌آموز بوده است. طبق مطالعه آژانس املاک و مستغلات «همپتونز»، حدود 150 هزار شهروند لندن در سال گذشته به پایتخت پشت کردند. میانگین سنی این شهروندان سی سال است. برای مقایسه: 10 سال پیش این نسبت حدود 80 هزار نفر بود که این افزایش 90 درصدی را نشان می‌دهد. «دانیل ساندرسون»، دانشیار دانشکده محیط ساختمان در دانشگاه کالج لندن، می‌گوید: جوانان با درآمد متوسط ​​و بدون حق مسکن اجتماعی در حال حاضر دوران سختی را در بازار مسکن سپری می‌کنند. در ادامه این گزارش آمده است: دولت محافظه‌کار انگلیس در حال حاضر با نارضایتی فزاینده‌ای از سوی جوانان به دلیل تلاش کم‌سابقه خود برای تنظیم بازار املاک رو‌به‌رو است. در یک نظرسنجی موسسه یوگو تنها 2 درصد از جوانان 18 تا 24 ساله و 15 درصد از افراد 25 تا 49 ساله گفتند که در انتخابات عمومی که حداکثر در ژانویه 2024 (دی 1402) برنامه‌ریزی شده است، به محافظه‌کاران رأی خواهند داد. در این شرایط فشار بر محافظه‌کاران در حال افزایش است. براساس یک نظرسنجی دیگر‌، حزب کارگر در حال حاضر 14 درصد از محافظه‌کاران جلوتر است. به گزارش روزنامه «آی»، برخی نمایندگان مجلس گمانه‌زنی می‌کنند که احتمالاً بحران مسکن می‌تواند منجر به برگزاری انتخابات در پاییز امسال شود. یک نماینده ناشناس حزب محافظه‌کار به نشریه پولیتیکو گفت: هر ماه که می‌گذرد، وام‌های مسکن مردم افزایش می‌یابد و ما رای آنها را از دست می‌دهیم. روزنامه دی‌ولت در گزارش خود می‌افزاید: به منظور جلب نظر رأی‌دهندگان نسل جوان، حزب محافظه‌کار انگلیس اکنون می‌خواهند وضعیت بازار املاک و مستغلات را آرام کنند. یکی از وزیران حزب محافظه‌کار در این‌باره به تایمز گفت: ما نمی‌توانیم بدون پیشنهاد برای خریداران که برای اولین‌بار می‌خواهند مسکن خرید کنند وارد انتخابات شویم. ما می‌دانیم که صاحب‌خانه‌ها تمایل دارند بیشتر محافظه‌کاران را انتخاب کنند. ما نمی‌توانیم این قلمرو را به حزب کارگر واگذار کنیم.
سراب ناتو برای اوکراین
اما از از دیگر تحولات مربوط به جنگ اوکراین نیز منابع رسانه‌ای گزارش‌های ضدونقیضی درباره بحث عضویت اوکراین در ناتو مطرح می‌کنند.در حالی که برخی منابع از احتمال تسریع در روند عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خبر می‌دهند، برخی از دیگر رسانه‌ها نیز به احتمال تحقق نیافتن رویای کیف برای عضویت فوری در این ائتلاف اشاره می‌کنند. به گزارش ایرنا در همین زمینه تارنمای «پولیتیکو» به تازگی خبر داده است که «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو به‌صورت خصوصی اشاره کرده که اعضای این ائتلاف با عضویت اوکراین در ناتو پس از پایان جنگ کنونی و به شرط حذف «برنامه اقدام عضویت» موافقند. طبق برنامه اقدام عضویت، کشور خواستار عضویت در این ائتلاف باید مجموعه‌ای از اصلاحات نظامی و دموکراتیک را قبل از ورود به این سازمان انجام دهد. براساس این گزارش حذف مانع برنامه اقدام عضویت، به فرآیند عضویت اوکراین شتاب می‌دهد ولی هیچ جدول زمانی یا ضمانتی در مورد موافقت تمامی اعضا با عضویت کیف فراهم نمی‌کند. تارنمای «فارن‌پالیسی» نیز در گزارشی متفاوت با خبر پولیتیکو گزارش داد که به اطلاعاتی دست یافته که نشان می‌دهد در نشست سالانه ماه آینده این ائتلاف در شهر «ویلنیوس»، پایتخت لیتوانی از اوکراین برای پیوستن به ناتو دعوت نخواهد شد. این رسانه آمریکایی افزود: از سال ۲۰۰۸ که ناتو در نشست خود در بخارست، به‌صورت رسمی از تقاضای عضویت اوکراین استقبال کرد، این کشور تاکنون در اتاق انتظار این ائتلاف قرار داشته است و امروز نیز بعد از حمله تمام‌عیار روسیه، از کیف خواسته شده بیشتر منتظر بماند و جدول زمانی مشخصی درباره این که در نهایت چه موقع می‌تواند عضو ناتو شود، ارائه نشده است.این موضوع در گزارش پولیتیکو نیز مورد تاکید قرار گرفته و در این گزارش نیز عنوان می‌شود که راهکار حذف مانع «برنامه اقدام عضویت» انتظارات اوکراین را که امیدوار است مستقیم به عضویت ناتو درآید، برآورده نمی‌سازد هرچند که گامی بزرگ در جهت آن خواهد بود. فارن پالیسی در گزارش خود خاطرنشان می‌کند که متحدان ناتو تا قبل از برگزاری اجلاس آتی سران ناتو بسته‌ای را گردآوری می‌کنند که شامل خودداری از عضویت کامل و صرفا ارائه تضمین‌های امنیتی است که با انتظارات اوکراین برای دفع حملات روسیه در آینده، فاصله زیادی دارد.