kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۳۷۷۸
تاریخ انتشار : ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۴۱
در سفر نخست‌وزیر قزاقستان به ایران صورت گرفت

امضای پنج یادداشت تفاهم و یک توافقنامه همکاری بین ایران و قزاقستان

در جریان سفر نخست‌وزیر قزاقستان به ایران و در راستای توسعه و تحکیم روابط و گسترش مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و قزاقستان، پنج یادداشت تفاهم و یک توافقنامه همکاری میان دو کشور به امضا رسید.
 
 
 
 
«علی‌خان اسماعیل‌اُف» نخست‌وزیر قزاقستان که پیش از ظهر دیروز چهارشنبه در صدر هیئتی وارد تهران شده بود، دقایقی پیش در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد تهران به طور رسمی مورد استقبال معاون اول رئیس‌جمهور قرار گرفت.
پس از این مراسم، گفت‌و‌گوهای رسمی ایران و قزاقستان با هدف پیگیری توافقات سال گذشته رؤسای جمهور دو کشور در تهران، آغاز شد. ‌
در ادامه مراسم امضای این اسناد میان ایران و قزاقستان در زمینه‌های ورزش، گمرک، مناطق آزاد، جوانان و گردشگری عصر روز چهارشنبه- ششم اردیبهشت- پس از پایان مذاکرات مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور با حضور محمد مخبر و علی خان اسماعیلف برگزار شد.
در این مراسم یادداشت تفاهم همکاری در زمینه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از سوی سرپرست وزارت جهاد کشاورزی ایران به‌عنوان رئیس‌کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور و وزیر صنعت و توسعه زیرساخت جمهوری قزاقستان به امضا رسید.
همچنین یادداشت تفاهم متقابل همکاری در زمینه ورزش و یادداشت تفاهم همکاری در زمینه جوانان میان وزارت ورزش و جوانان ایران با وزارت فرهنگ و ورزش جمهوری قزاقستان از سوی معاون توسعه و منابع وزارت ورزش و سفیر قزاقستان در ایران امضا شد.
یادداشت تفاهم همکاری‌های گردشگری نیز میان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران و وزارت فرهنگ و ورزش جمهوری قزاقستان از سوی معاون وزارت میراث ایران و سفیر قزاقستان در ایران به امضا رسید.
رئیس‌کل گمرک جمهوری اسلامی ایران و سفیر قزاقستان در ایران هم یادداشت تفاهم همکاری در امور آموزش کارکنان میان گمرک ایران با وزارت دارایی قزاقستان را امضا کردند.
توافقنامه همکاری میان دو شرکت ایرانی و قزاقستانی نیز از سوی مدیران عامل این دو شرکت به امضا رسید.
ارتقای ارتباطات منطقه‌ای و همسایگان
 جزو راهبردهای جدی دولت مردمی است
در ادامه محمد خبر معاون اول رئیس‌جمهور در نشست خبری مشترک با «علی‌خان اسماعیل‌اُف»، نخست‌وزیر قزاقستان ضمن خیر مقدم به وی و هیئت همراه، گفت: ارتقای ارتباطات منطقه‌ای و همسایگان جزو راهبردهای جدی دولت مردمی است.
وی افزود: قزاقستان جزو همسایگان بسیار خوب ایران است، تا جایی که روابط سیاسی ما در سطح خوبی است و سه بار رؤسای جمهور دو کشور با هم ملاقات داشتند.
معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: مناسبات اقتصادی ما به رغم اینکه حدود بیست درصد افزایش یافته و به بیش از پانصد میلیون دلار رسیده است، اما با توجه به روابط سیاسی دو کشور متناسب نیست، ولی تصمیم گرفته شد که این عدد به سه میلیارد دلار برسد؛ تصمیم گرفتیم نقشه راه موقتی به سرعت تدوین شود تا به این سطح از مناسبات اقتصادی برسیم.
مخبر با بیان اینکه بحث‌های بسیار مفصلی در زمینه‌های نفت و استخراج نفت و نیز اتصال شبکه برق دو کشور مطرح شد، گفت: بحث ترانزیت دانش‌بنیان‌ها و فعال شدن گردشگری نیز از توافقاتی بود که صورت گرفت.
وی اضافه کرد: فعال شدن خطوط هوایی و تشکیل شرکت مشترک کشتیرانی از دیگر توافقاتی بود که انجام شد.
معاون اول رئیس‌جمهور تأکید کرد: برای استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای مثل ‌شانگهای و...، توافق‌نامه‌های چندجانبه برای تقویت مسئله ترانزیت از دیگر موضوعاتی بود که در مورد آن بحث و توافقات کلی انجام شد. یکی دیگر از مسائل، توافق برای ایجاد بستر فعال شدن بخش خصوصی دو کشور است.
مخبر خاطرنشان کرد: پیمان پولی بین دو کشور ایران و قزاقستان و نیز استفاده از ارزهای ملی دو کشور از دیگر مسائلی بود که در آن توافق نسبی بین دو کشور حاصل شد. برای تمام این توافقات مجری مشخص شد.
قزاقستان آماده افزایش صادرات خود به ایران 
به ارزش حدودا ۲۵۰ میلیون دلار است
همچنین «علی‌خان اسماعیل‌اُف» نخست‌وزیر قزاقستان نیز در این نشست خبری با بیان اینکه دو کشور قزاقستان و ایران به طور سنتی روابط دوستانه‌ای دارند، افزود: متذکر می‌شوم گفت‌وگو‌های سیاسی سازنده‌ای بین کشور‌های ما برقرار شده و روابط اقتصادی و فرهنگی به طور فعال در حال توسعه است. اطمینان داریم روند رو به گسترش همکاری‌ها ادامه خواهد داشت و همه شرایط برای این کار وجود دارد.
«اسماعیل‌اُف» گفت: وضعیت موجود و چشم‌انداز تعمیق بیشتر همکاری‌ها، موضوع اصلی گفت‌وگو‌های امروز بود. با خرسندی به توسعه بسیار موفق ارتباطات بین کشورهایمان ‌اشاره کردیم. تبادل نظر پر باری در مورد موضوعات مهم داشتیم، اول از همه این مسائل به گسترش روابط اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری و فرهنگی بین دو کشور مربوط بودند.
نخست‌وزیر قزاقستان تصریح کرد: ایران بازار خارجی مهمی برای قزاقستان است. ذخایر خوبی در انرژی، حمل‌ونقل و... داریم، برای تقویت این بخش‌ها نماینده ویژه تجاری را تعیین خواهیم کرد.
وی افزود: قزاقستان آماده افزایش صادرات خود به ایران در ۷۵ قلم کالا به ارزش حدودا ۲۵۰ میلیون دلار است، افزایش مبادلات در زمینه کشاورزی که سهم آن در تجارت متقابل چشمگیر است، بسیار امیدوار‌کننده به شمار می‌رود. علاوه‌بر کالا‌های سنتی مانند غلات، پیشنهاد کردیم امکان خرید آرد و... نیز بررسی شود.
«اسماعیل‌اُف» با بیان اینکه علاقه‌مندیم عرضه سبزی ایرانی افزایش یابد تا نیاز مردم را در فصل بهار تأمین کنیم، گفت: یکی دیگر از زمینه‌های مهم همکاری توسعه لجستیک است؛ درخصوص افزایش ترانزیت کالا‌های قزاقستان از طریق ایران، استفاده از کریدور ریلی قزاقستان، ترکمنستان و ایران و همچنین اعمال تعرفه‌های یکسان صحبت کردیم.
وی افزود:در نتیجه مذاکرات، علاقه متقابل برای توسعه همکاری و بررسی چشم‌انداز‌های از سرگیری عرضه نفت قزاقستان از طریق ایران تأیید شد. همکاری مرزی نیز مزایای عملی زیادی به همراه دارد، با خرسندی متذکر شدیم توافقاتی در زمینه تبادلات تجربیات در موضوعات شیلات و کشاورزی بین استان‌های ایران و قزاقستان منعقد شده است.
 نخست‌وزیر قزاقستان با بیان اینکه همکاری فرهنگی و بشردوستانه به نزدیکی دو کشور کمک می‌کند، گفت: به آینده همکاری بسیار خوشبین هستیم.