kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۲۹۵۸
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۷

 نگرانی آمریکا از چرخش عربستان به سمت ایران بایدن دو نماینده به ریاض فرستاد

 
 
 
سرویس خارجی-
آمریکا از تغییر مواضع اخیر عربستان چندان راضی به نظر نمی‌رسد و نگران 
منافع و سیاست‌های خود در منطقه است، از این رو بایدن چند روز پس از اعزام رئیس‌سیا، دو نماینده دیگر را برای بررسی تحولات اخیر (بخوانید ابراز 
نگرانی از باز‌سازی روابط عربستان و ایران) به عربستان فرستاده است. 
چند ماهی است که تغییراتی را می‌توان در مواضعِ سیاست خارجی عربستان دید؛ از چراغ سبز نشان دادن به عادی‌سازی روابط با دولت دمشق که چند سالی به دنبال سرنگونی‌اش بود تا تلاش برای مذاکره و آشتی با ایران که همواره رقیب منطقه‌ای‌اش بوده است. این تغییر مواضع اما چندان مطابق میلِ هم‌پیمانِ قدیمی حکومتِ سعودی، یعنی آمریکا نیست. به نظر می‌رسد که تحولات مثبت منطقه غرب آسیا در هفته‌های اخیر و عزم کشورهای منطقه برای حل و فصل برخی مناقشات و اختلاف نظرها، مقامات و مسئولان کاخ سفید را برای حفظ منافع خود سخت به تکاپو ‌انداخته است. آمریکایی که تا همین چند ماه پیش به دنبال تاسیس ناتوی عربی با هدف مقابله با ایران بود؛ همین‌طور با طرح «آبراهام» به دنبال عادی ‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان و کشورهای عربی منطقه بود. اما می‌بیند این کشورهای عربی در حال عادی ‌سازی روابط خود با ایران هستند!
در همین رابطه خبرگزاری ایرنا دیروز به نقل از «اکسیوس» نوشته، «برت مک گورک»، مشاور عالی «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، و «آموس هوکشتاین»، هماهنگ‌کننده ویژه ریاست جمهوری آمریکا برای زیرساخت‌های جهانی و امنیت انرژی، برای گفت‌وگو با مقام‌های سعودی به ریاض سفر کرده‌اند آن هم به شکل سراسیمه! به گفته منابع آگاه، مک گورک و هوکشتاین عالی رتبه‌ترین مقامات کاخ سفید هستند که از زمان تنش اکتبر گذشته (مهر ماه 1401) در روابط واشنگتن و ریاض بر سر امتناع سعودی‌ها برای کاهش تولید نفت، به عربستان سفر می‌کنند. این منابع آگاه می‌گویند، سفر این مقامات از سراسیمگی کاخ سفید برای بهبود مناسبات با ریاض حکایت دارد چرا که تلاش‌های دیپلماتیک موفقیت‌آمیز کشورهای منطقه برای پایان دادن به جنگ یمن و روند مثبت بهبود روابط سیاسی همه‌جانبه عربستان و جمهوری اسلامی ایران، برای مسئولان آمریکایی خوشایند نیست. این موضوعات و مسائلی مانند همکاری واشنگتن و ریاض در حوزه زیرساخت‌های جهانی اطلاعات مانند نسل‌های پنجم و ششم اینترنت و نیز مسائل انرژی مانند تولید نفت هم در دستور کار مذاکرات دو فرستاده کاخ سفید با مقامات سعودی قرار دارد. گفتنی است، عربستان و چند کشور بزرگ تولید‌کننده نفت جهان اوایل ماه جاری میلادی اعلام کردند تولید روزانه خود را از ماه می‌(اردیبهشت ماه) بیش از یک میلیون بشکه کاهش می‌دهند، این روند کاهش تولید نفت تا آخر سال جاری میلادی ادامه خواهد داشت. این اقدام منجر به افزایش قیمت‌های جهانی نفت خواهد شد. کاخ سفید این اقدام را مغایر با تفاهم خود با سعودی پیش از سفر بایدن به ریاض دانسته و اعلام کرده در حال بازنگری روابط با ریاض است و نشست امنیتی دفاع موشکی با سعودی‌ها و دیگر کشورهای خلیج‌فارس را لغو می‌کند.
عادی‌سازی روابط عربستان با سوریه
خبر دیگر از عربستان که آن هم چندان به مذاق واشنگتن خوش نخواهد آمد آن‌که «فیصل مقداد»، وزیر خارجه سوریه روز چهارشنبه وارد ریاض شد. ریاض و دمشق همچنین بامداد روز پنج شنبه و در پایان سفر رسمی فیصل مقداد به شهر جده عربستان در پاسخ به دعوت شاهزاده «فیصل بن فرحان آل‌سعود»، وزیر امور خارجه این کشور، یک بیانیه مطبوعاتی مشترک صادر کردند که در آن، ضمن استقبال از آغاز روند از سر گیری خدمات کنسولی و پروازهای میان دو کشور، اهمیت تقویت امنیت و مبارزه با تروریسم در همه ‌اشکال را مورد تأکید قرار دادند. مخالفان سوری که عصبانی از این بهبود روابط هستند، می‌گویند که نتیجه این دیدار باعث تقویت «بشار اسد»، رئیس‌جمهور سوریه، می‌شود.گفتنی است، این اولین سفر رسمی یک مقام ارشد سوریه به عربستان پس از ۱۲ سال قطعی روابط میان دو کشور محسوب می‌شود. سفر مقداد به عربستان دو روز قبل از نشست کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس و همچنین اردن، مصر و عراق درجده برای بررسی موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، انجام شد. اتحادیه عرب عضویت دولت سوریه در این اتحادیه را در ۱۲ نوامبر ۲۰۱۱ (21 آبان 1390) به دلیل جنگ در سوریه به حالت تعلیق درآورده بود.