kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۲۲۹۴
تاریخ انتشار : ۱۳ فروردين ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۱
گزارش خبری تحلیلی کیهان

ترفند نتانیاهو جواب نداد نیم میلیون صهیونیست به خیابان‌ها ریختند

رژيم صهيونيستي با شكاف بي‌سابقه تاريخي رو‌به‌روست و ادامه اعتراضات در سه ماه گذشته نشان‌دهنده آن است كه بسیاری از اشغالگران نسبت به آينده خود نگرانند، و نمي‌دانند سرنوشت شان با حضور نتانياهو به كجا خواهد رسيد. از همين رو با وجود تعليق طرح تغييرات قضايي نتانياهو، اعتراض‌ها و جنگ خیابانی همچنان ادامه دارد.

 

سرویس خارجی-

سرويس خارجي- با وجود آن كه نتانياهو هفته گذشته تعليق طرح تغييرات قضايي رژيم صهيونيستي را اعلام كرده بود، اما شامگاه شنبه براي سيزدهمين هفته پياپي بارديگر صدها هزار نفر از ساكنان مناطق اشغالي فلسطين به خيابان‌ها ريختند و خواستار توقف و لغو كامل طرح نتانياهو براي تغييرات قضايي شدند. تايمز اسرائيل جمعيت معترضان شامگاه شنبه را حدود نيم ميليون نفر عنوان كردكه از اواخر روز شنبه تا بامداد يكشنبه خيابان‌هاي تل آويو، حيفا، بيت‌المقدس و ديگر مناطق را زير فريادهاي ضدنتانياهو به تصرف درآوردند. طرح تغییرات چشمگیر سيستم قضايي رژيم صهيونيستي، ده‌ها هزار معترض را به سمت خود کشانده است و بسیاری از معترضان از طبقه متوسط لیبرال و جریان اصلی ساكن در مناطق اشغالي فلسطين هستند که معمولاً در تظاهرات خیابانی شرکت ندارند، اما اين بار از ترس اقدامات نتانياهو براي تغيير سيستم قضايي و حذف نظارت ديوان عالي بر عملكرد پارلمان و سياستمداران تظاهرات برگزار مي‌كنند. كابينه راست افراطی تل‌آويو خواهان قدرتی است که دادگاه عالی را زیر پا بگذارد. اعتراضات كه در سه ماهه گذشته جريان داشته، یکشنبه هفته گذشته پس از آن كه نتانیاهو وزیر دفاع خود، یوآو گالانت را بركنار كرد، به اوج رسيد. گالانت تنها وزیر كابينه نتانياهو بود که علناً با اصلاحات قضایی مخالفت کرد و گفت اين تغييرات حتي باعث نافرماني مدني در ميان نيروهاي ارتش و نظامي شده است. هفته گذشته هزاران معترض در طول شب بزرگراه‌ها را مسدود کردند و در خيابان‌هاي اصلی تل‌آویو آتش روشن كردند. معترضان تا بامداد دوشنبه گذشته در خیابان‌های اطراف پارلمان تجمع کردند و سپس خبر رسید که نتانیاهو این طرح را تعليق كرد، اما با وجود اعلام تعليق اين طرح، اعتراضات همچنان ادامه دارد.
ادامه بحران در تل‌آويو
ادامه اعتراضات در تل‌آويو علي‌رغم تعليق طرح تغييرات قضايي نتانياهو، منعکس‌کننده عدم اعتماد فزاینده به نتانیاهو است و جامعه مدنی صهيونيستي را به شکلی بي‌سابقه دو قطبي كرده است. هفته گذشته سازمان هیستادروت كه بزرگ‌ترین اتحادیه کارگری رژيم صهيونيستي است، اعتصاب ملی را برای روز دوشنبه اعلام كرد و اين اعتصاب باعث تعطیلی بسیاری از نهادهاي سياسي، از جمله سفارتخانه‌های رژيم اسرائیل در آمریکا و جاهای دیگر شد. همچنين پروازهای خروجی فرودگاه بن گورين زمینگیر شدند. بیمارستان‌ها درمان‌های غیر فوری را لغو کردند، دانشگاه‌ها کلاس‌ها را لغو و هزاران نفر از نیروهای ذخیره نظامی تهدید به استعفا از انجام وظیفه کردند. این آشفتگی در نهایت باعث شد نتانیاهو طرح خود را تعليق کند، اما تعليق اين طرح مخالفان نتانياهو را راضي نكرده است.
اعتراضات سه ماه است که ادامه دارد، اما خشم عمومی در اوایل این ماه پس از آن که نتانیاهو معترضان را آنارشیست خواند و پلیس از نارنجک‌های دودزا و شوکر و ماشین‌های آب‌پاش برای متلاشی کردن تجمعات و راهپیمایی‌ها استفاده کرد، شدیدتر شد. نتانیاهو اکنون با یک دوراهی مواجه است. واضح است که طرح او نمی‌تواند عملي شود. در بهترین حالت، او می‌تواند چند هفته دیگر زمان بخرد و در مورد یک طرح ضعیف‌تر با تندروها كه خواستار تغييرات اساسي سيستم قضايي هستند، مذاكره كند، اما طرح محدودتر نتانياهو نمي‌تواند همكاران تندرو و افراطي‌اش در كابينه را راضي كند و چه بسا برخي اعضاي كابينه به‌دنبال خروج از ائتلاف سياسي با نتانياهو باشند و در اين صورت خطر فروپاشي كابينه نتانياهو جدي است. هنگامی که نتانیاهو چهارماه پيش به قدرت رسید، گفت که تمركزش بر گسترش روابط با کشورهای عربی، مقابله با تهدید ناشی از ایران و کاهش هزینه‌های زندگی است، اما در سه ماه گذشته هیچ کاری در مورد این مسائل انجام نداده است، زیرا مناطق اشغالي سه ماه است به‌دليل مخالفت با طرح تغيير قوانين قضايي در هرج و مرج غرق شده است. در یک نگاه اساسی‌تر، اعتراضات عليه طرح نتانياهو، ناشی از خشم و ترسی است که بسیاری از اسرائیلی‌ها نسبت به آينده خود دارند، معترضان در مورد هویت آینده اسرائیل اطمينان ندارند و نمي‌دانند سرنوشت‌شان با حضور نتانياهو به كجا خواهد رسيد، از اين روست كه اعتراضات سه ماه است ادامه دارد در واقع اعتراضات نه تنها علیه اصلاحات قضايي بلکه علیه خود نتانیاهو است. آنها كابينه تل آويو را به فساد، نژادپرستي و خودکامگی متهم می‌کنند و هیچ نشانه‌ای از عقب‌نشینی از خود نشان نمی‌دهند.
انزواي ديپلماتيك
رژيم اسرائیل ناپایدار، ناامن و به طرز مشکوکی به سمت خودكامگي بيشتر حركت مي‌كند. می‌توان انتظار داشت کشورهای عربی که رژيم اسرائیل اخیراً با آنها روابط برقرار کرده است، روابط خود را کاهش دهند. مهم‌تر از همه، می‌توان انتظار داشت که رابطه رژيم اسرائیل با آمريكا تغییر کند و بدتر شود. دو هفته پيش نيز، شبکه 7 تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که شماری از مسئولان بلندپایه دولت آمریکا در پیامی به بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم گفته‌اند که بهتر است به آمریکا سفر نکند! به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین، طرح اصلاحات قضایی نتانیاهو موجب ایجاد اختلافاتی عمیق بین آمریکا و رژیم صهیونیستی شده است. جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا نیز در گفت‌وگوی تلفنی با نتانیاهو از این طرح به شدت انتقاد کرده است. شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی تاکید کرد که نتانیاهو نسبت به عدم دعوت کاخ سفید از او برای سفر به واشنگتن به‌رغم گذشت 3 ماه از تشکیل دولت جدید نگران است. همچنين كمتر از دو هفته پيش در اوايل فروردين ماه نيز، وب سایت آکسیوس به نقل از مسئولان آمریکایی در واکنش به تشدید تنش میان واشنگتن و تل‌آویو و احضار سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن گفت: «پیش‌بینی می‌کردیم یک زمان با اسرائیل وارد تنش و بحران شویم و تا حد امکان سعی کردیم که این مسئله را به تعویق بیندازیم؛ احضار سفیر اسرائیل نتیجه اظهارات وزیر دارایی و مسئله اصلاحات قضائی بود.» این مقام آمریکایی گفته است که بایدن ترجیح می‌داد به منظور هماهنگی علیه ایران و گسترش توافقنامه‌های عادی‌‌سازی روابط (با رژیم صهیونیستی) با این رژیم وارد رویارویی نشود.
اظهارنظر هزينه‌ساز اسموتریچ
از سوي ديگر، صحبت‌های جنجالی بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی تندرو نتانياهو، در مورد روستای فلسطینی حواره، با واكنش‌هاي بسياري طي دو هفته گذشته رو‌به‌رو شده است. اسموتریچ در اظهاراتی خواستار «محو شدن» روستای حواره شده بود. اسموتریچ در اظهار نظری عمومی گفته بود: «من معتقدم که روستای حواره باید از روی زمین محو شود و این کار باید توسط نيروهاي دولتي انجام خواهد شد، نه مردم عادی.»
اظهارات بزالل اسموتریچ با محکومیت گسترده چندین کشور عربی و همچنین اتحادیه اروپا همراه شد که خواستار اقدام جدی توسط كابينه نتانياهو علیه عبارات تحریک‌آمیز شدند. خبرگزاری رسمی فلسطین، وفا، نیز با تاکید بر درخواست اتحادیه اروپا از تل‌آويو برای محکوم کردن این اظهارات اضافه کرد: «این اظهارات در شرایطی که اوضاع منطقه به شدت متشنج است، به خشونت بی‌رویه دامن می‌زنند.» ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، هم در کنار دیگر مقامات کشور‌های عربی از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی اظهارات این مقام صهيونيستي را محکوم کرد. همچنين اردن اظهارات «نژادپرستانه، افراطی و تحریک‌آمیز» وزیر اسرائیلی را نکوهش کرد و از جامعه جهانی خواست که به این سخنان واکنش نشان دهند.
ارتش اسرائیل آماده جنگ خانگی شود
همچنين یک تحلیلگر صهیونیست به ارتش رژیم اسرائیل هشدار داد، خود را برای احتمال ورود به جنگ داخلی آماده کند. آلون بن دیوید تحلیلگر روزنامه معاریو در یادداشتی اعلام کرد، احتمال موفقیت پلیس در حل کشمکش‌های داخلی شکل گرفته در جامعه (صهیونیستی) بسیار کم است و با توجه به سناریوهای بدبینانه موجود، ارتش بهتر است هرچه زودتر خود را برای ورود به صحنه یک جنگ خانگی آماده کند. به اعتقاد این تحلیلگر صهیونیست، در میان خطرهای مختلفی که اسرائیل را از هر سو تهدید می‌کند، خطر بزرگ‌تر و پر اهمیت تر، رخدادهایی است که در داخل اسرائیل در حال وقوع است. در بخش دیگری از این یادداشت آمده است، دو ماه و نیم بعد از آغاز اعتراضات، توانمندی نظاميان به دلیل اختلافات داخلی به شدت ضربه خورده است و در این میان ضربات جبران ناپذیری هم به روابط با ایالات متحده وارد شده است. بن دیوید گفت: «دوست و دشمن در منطقه به ما به عنوان قدرتی که توانایی خود را از دست داده است، می‌نگرد، از این رو با وجود تمرد بسیاری از خلبانان از حضور در محل خدمت خود، ارتش اسرائیل باید خود را برای ورود با هدف فیصله دادن این مشکل آماده کند.» در پایان این یادداشت تاکید شده است، سناریوی وقوع جنگ داخلی در اسرائیل به دلیل یک حادثه فردی و با توجه به مسلح بودن بسیاری از (صهیونیست‌ها) امری بسیار وارد است که در صورت وقوع اوضاع از کنترل خارج شده و پلیس اسرائیل به تنهایی قادر به فیصله دادن آن نخواهد بود.