سازمان بینالمللی وسایل نقلیه موتوری: در سال 2022 با صعود 3 پله ای
ایران به رتبه ۱۶ تولید خودرو در جهان رسید
سازمان بینالمللی وسایل نقلیه موتوری از صعود سه پلهای ایران در ردهبندی جهانی تولیدکنندگان بزرگ خودرو جهان در سال ۲۰۲۲ خبر داد و اعلام کرد: ایران در تولید خودرو به رتبه 16 جهان رسید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، آمارهای منتشرشده از سوی سازمان بینالمللی وسایل نقلیه موتوری نشان میدهد تولید خودرو جهان در سال 2022 با رشد شش درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به 85 میلیون و 16 هزار دستگاه رسیده است.
بر اساس این گزارش، تولید خودرو ایران در سال 2022 نیز با رشد قابل توجه 19 درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به یک میلیون و 64 هزار و 298 دستگاه رسیده است. بر این اساس برای نخستین بار از زمان خروج آمریکا از برجام، تولید خودرو ایران به بالای یک میلیون دستگاه بازگشته است که این امر نشاندهنده خنثی شدن اثر تحریمها در اقتصاد ایران است. تولید خودرو ایران در سال 2021 نیز 21 درصد و در سال 2020 بالغ بر 30 درصد افزایش یافته بود.
سازمان بینالمللی وسایل نقلیه موتوری تصریح کرد که با رشد قابل توجه تولید خودرو ایران، جایگاه این کشور در ردهبندی تولیدکنندگان بزرگ خودرو جهان نیز بهبود یافته است. ایران در سال 2022 توانسته است سه کشور انگلیس، روسیه و اسلواکی را کنار بزند و در جایگاه شانزدهمین تولیدکننده بزرگ خودرو جهان در این سال قرار بگیرد. رتبه ایران در ردهبندی جهانی تولید خودرو در سال 2021 نیز 19 اعلام شده بود.
تولید خودرو انگلیس در سال میلادی گذشته شش درصد کاهش یافته و به 876 هزار دستگاه، تولید خودرو روسیه با کاهش 61 درصدی به 608 هزار دستگاه و تولید خودرو اسلواکی با کاهش سه درصدی به یک میلیون دستگاه رسیده است. تولید خودرو ایران در سال 2022 همچنین بالاتر از کشورهایی مثل ایتالیا، آرژانتین، لهستان، پرتغال، بلژیک و اتریش بوده است.
چین با اختلاف بسیار زیاد نسبت به آمریکا بزرگترین خودروساز جهان در سال 2022 بوده است. تولید خودرو چین در این سال 27 میلیون و 20 هزار دستگاه گزارش شده است. تولید خودرو چین در سال 2022 حدود سه درصد رشد داشته است. آمریکا با تولید 10 میلیون و 60 هزار دستگاه در رده دوم و ژاپن با تولید هفت میلیون و 835 هزار دستگاه در جایگاه سوم جهان قرار گرفتهاند.
کشورهای هند، کره جنوبی، آلمان، مکزیک، برزیل، اسپانیا، تایلند، اندونزی، فرانسه، ترکیه، کانادا و چک نیز به ترتیب رتبههای چهارم تا پانزدهم را در ردهبندی بزرگترین خودروسازان جهان به خود اختصاص دادهاند.
همچنین انجمن تولیدکنندگان خودروی اروپا در گزارش فصلی خود در آذرماه امسال بر مبنای آمار موسسه S&P GLOBAL MOBILITY اعلام کرد که ایران در ۹ ماهه سال ۲۰۲۲ بهترین عملکرد را در افزایش تولید خودرو در بین ۱۰ کشور نخست جهان داشته و بیشتر از فرانسه، انگلستان و ایتالیا خودرو سواری تولید کرده است.
بر اساس این گزارش، ایران در ماههای ژانویه تا سپتامبر سال گذشته میلادی ۷۲۳ هزار و ۷۲۶ دستگاه خودرو سواری تولید کرده بود اما در مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ تولید خودروهای سواری در ایران با رشد ۳۱ و دو دهم درصدی مواجه شده و به ۹۴۹ هزار و ۸۱۷ دستگاه رسید. ایران سهم یک و 9 دهم درصدی از کل تولید خودروهای سواری دنیا طی ۹ ماهه امسال داشته و دهمین تولیدکننده بزرگ این نوع خودروها در جهان شناخته شده است. ایران در ۹ ماهه سال قبل در رتبه سیزدهم قرار گفته بود.
آغاز ثبتنام خودروهای داخلی
با وجود افزایش تولید و ارتقای ایران در ساخت خودرو اما مردم برای دریافت این وسیله ضروری زندگی امروزه، باید در نوبتهای سه ماهه تا یکساله قرار بگیرند. طبق وعده داد شده، ثبت و انتخاب نوع خودروهای داخلی در قالب طرح یکپارچه عرضه خودروهای داخلی، از دیروز (جمعه ۲۶ اسفند ماه) آغاز شده و به مدت سه روز (پایان روز ۲۸ اسفند ماه)
ادامه دارد. این مرحله برای متقاضیان تایید شده از جهت تعریف حساب وکالتی و موجودی ۱۰۰ میلیون تومانی در حساب مذکور، تعریف شده که در آن ۵۱ مدل خودرو از ۹ شرکت خودروساز داخلی عرضه شده است.
اولین مرحله از ثبتنام برای خودروهای داخلی بر مبنای فرآیند نوبتدهی (بزرگترین طرح یکپارچه خودروهای داخلی بدون قرعهکشی) از روز شنبه (۲۰ اسفند ماه) آغاز شد که براساس آن بایستی متقاضیان برای تعریف حساب وکالتی نز بانکهای عامل معرفی شده و مسدود کردن وجه ۱۰۰ میلیون تومانی اقدام میکردند و برای امر تا تا پایان ساعت اداری روز سهشنبه (۲۳ اسفند ماه) فرصت وجود داشت.
پس از طی مرحله اول و بررسی حسابهای وکالتی متقاضیان، در مرحله دوم متقاضیان واجد شرایط که نسبت به تکمیل موجودی در حساب وکالتی خوداقدام کردهاند، میتوانند از امروز ۲۶ تا ۲۸ اسفند ماه با مراجعه به سامانه www.esalecar.irنسبت به ثبتنام خودروی مورد نظر اقدام کنند.
بلافاصله پس از پایان ثبتنام، علاوهبر اینکه اولویتبندی متقاضیان انجام میشود، با توجه به برنامه تولید، نسبت به زمانبندی خودروی درخواستی به متقاضی اقدام میشود. این مرحله حداکثر تا پایان فروردین طول خواهد کشید و طی این مدت مبلغ مسدود شده باید در حساب وکالتی خریدار باقی بماند. در نهایت نیز لیست نوبت متقاضیان تایید شده در مرحله اول، در فروردین ماه ۱۴۰۲ اطلاعرسانی و مشخص خواهد شد.
دلایل حذف برخی متقاضیان خودروهای وارداتی
امید قالیباف؛ سخنگوی وزارت صمت با اشاره به آغاز ثبتنام در سامانه یکپارچه تخصیص خودروهای داخلی، گفت: ثبتنام و به عبارتی ثبت تقاضای خودرو توسط متقاضیان خرید خودرو در سامانه به خوبی در حال انجام است و در هر دقیقه 60 نفر ثبت تقاضای خودروی خود را در سامانه انجام میدهند. تا ساعت 12 و 30 دقیقه دیروز در مجموع 135 هزار نفر ثبت تقاضای خودروی خود را در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو انجام دادهاند.
وی افزود: برای جلوگیری از ایجاد اختلال در سامانه و مواجه شدن با بار ترافیکی متقاضیان میتوانند ثبت تقاضای خود را در ساعات و روزهای باقی مانده ثبتنام مدیریت کنند. بعد از اینکه ثبت درخواستها انجام و برنامه فروش هر مدل خودرو دریافت و لیست انتظار و تقاضا برای خودروها مشخص شد برای نوبت بعدی عرضه، برنامهریزی خواهیم کرد. بهزودی سامانه عرضه یکپارچه خودرو هوشمند میشود تا افراد پیشنهاد مناسبی از طریق سامانه انتخاب خودرو داشته باشند.
سخنگوی وزارت صمت درباره افرادی که طرح ثبتنام خرید خودروهای وارداتی از فرآیند حذف شدند، گفت: کسانی که حذف شدند یا موجودیشان ۵۰۰ میلیون تومان نبود یا حساب وکالتیشان حذف شده بود یا حساب باز کردند ولی ثبتنام را تکمیل نکرده بودند و در نهایت در صورت طی تمامی مراحل حایز شرایط عمومی نبودند.
قالیباف با بیان اینکه افراد حذف شده امکان اعتراض ندارند، گفت: قسمت انصراف از سهشنبه ۲۳ اسفند در سایت فعال شده و به بانکها ابلاغ کردیم که در صورتی که متقاضی تمایل به انصراف داشته باشد ۵۰۰ میلیون تومان بلوکه شده، آزاد بشود. البته شکایتهایی شده که بانکها مبلغ را از انسداد خارج نکردهاند که از آنها خواهش میکنم بلافاصله مبلغ را آزاد کنند.
عرضه خودروهای وارداتی از امروز
سخنگوی وزارت صمت افزود: در نظر داریم که اولین عرضه خودروهای صادراتی را شنبه ۲۷ اسفند برای رتبههای خوب در دو مدل چانگان و هیوندای النترا آغاز کنیم. البته بقیه فرآیند خرید به سال ۱۴۰۲ و بعد از تعطیلات نوروز میرسد. یک روند عرضه پیوسته را در مدلهای مختلف برنامهریزی کردیم و بعد از اتمام عرضه اول عرضه دوم را شروع میکنیم. وی افزود: کسی که مبلغ را واریز کرده ولی خودروهای مرحله اول مدنظرش نیست، میتواند در عرضههای بعدی اتومبیل خود را خریداری کند. تا الان ۱۰۰ هزار ثبت سفارش واردات داشتیم که تبدیل به خودرو میشود. سال آینده هم اگر نیاز باشد ۱۰۰ هزار دستگاه دیگر وارد میکنیم.