کنعانی: توافق با عربستان حاصل یک سال و نیم تلاشهای دیپلماتیک بوده است
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه برای ایران، رسیدن به نتایج عملی در مذاکرات مهم است گفت: توافق اخیر با عربستان حاصل یک سال و نیم تلاشهای دیپلماتیک بوده است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه ۲۲ اسفند ماه در نشست خبری شرکت کرد و پیرامون موضوعاتی از جمله احیای روابط ایران و عربستان و تبادل زندانیان با آمریکا به اظهارنظر پرداخت.
کنعانی در این نشست در پاسخ به سؤالی درخصوص اظهارات دیروز وزیر امور خارجه کشورمان و واکنش آمریکا نسبت به آن، گفت: در ارتباط با موضوع زندانیان وزیر امور خارجه دیروز در گفتوگوی رسانهای به این موضوع اشاره کرد و من نیز بعد از واکنش تعجب برانگیز طرف آمریکایی در این رابطه توضیحات تکمیلی را ارائه دادم.
وی افزود: برای ما آنچه مورد اهمیت است این است که روند مذاکرات باید منجر به نتایج عملی شود. جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده و در عمل نشان داد به عنوان بهترین مسیر برای حل و فصل اختلافات و رفع مشکلات، به مذاکرات اعتقاد راسخ و عملی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در ارتباط با زندانیان و بقیه مسائل مرتبط با دولت آمریکا آن طور که بارها اشاره شده، گفتوگوها و مذاکرات از طریق واسطهها ادامه داشته و دارد. در برخی از موضوعات از جمله موضوع زندانیان ما قبلاً به توافق رسیدیم. همانطور که قبلاً اعلام شد، در ماه مارس سال میلادی گذشته توافق مکتوبی شکل گرفت و از سوی نماینده رسمی دولت آمریکا امضا شد. آمریکاییها در یک مرحله پذیرفتند که بدون ارتباط با پرونده مذاکرات رفع تحریمها این کار انجام شود و مبادله صورت گیرد اما در مقطع دیگری متأسفانه آن را به روند مذاکرات هستهای گره زدند.
وی در پاسخ به سؤالی درخصوص توافق میان ایران و عربستان سعودی گفت: شاهد یک توافق بسیار مثبت به دو کشور ایران و عربستان با میزبانی و ابتکار عمل دولت چین برای از سرگیری مناسبات دو کشور هستیم. عملاً با بیانیه امضا شده و اعلام شده و منتشر شده در پکن، ما در مرحله بازگشت روابط سیاسی دو کشور ایران و عربستان قرار گرفتیم. توافق حاصل شده نیز حاصل نتیجه تقریباً یک سال و نیم تلاشهای دیپلماتیک برای کسب نتیجه مطلوب بوده است.
کنعانی با بیان اینکه دورههای مختلفی از گفتوگوهای دوجانبه با عربستان را با میزبانی برخی کشورها داشتهایم، افزود: در جریان سفر آقای شی به عربستان و آقای رئیسی به پکن گفتوگوها و مشورتهای دیپلماتیک میان تهران و پکن انجام شد و پیشنهاداتی مطرح بود. ایدهای از طرف چین مطرح بود که همزمان با سفر آقای رئیسجمهور به این کشور، نمایندگانی از دو کشور ایران و عربستان سعودی در پکن در حاشیه سفر رئیسجمهور نشستهای دوجانبه داشته باشند و درخصوص روابط دوجانبه به تصمیمگیری و نتایج جدید برسند.
وی خاطرنشان کرد: در همین راستا در زمان حضور رئیسی در پکن در دیدار خصوصی رئیسجمهور ایران و چین درخصوص این موضوع گفتوگو شد و آقای شی پیام را به رئیسجمهور کشورمان منتقل
کرد.
علاوهبر گفتوگوهای دو رئیسجمهور گفتوگوهای وزرای امور خارجه ایران و چین نیز به تفصیل در این زمینه انجام شد و ابعاد موضوع مورد توافق قرار گرفت اما به دلیل اینکه بخش مهمی از موضوعات در گفتوگوها مرتبط با مسائل و مشکلات امنیتی بود، توافق شد که گفتوگوی جدید در سطح بالاتر از گفتوگوهایی که قبلاً در بغداد انجام شده بود، صورت گیرد، در همین چارچوب قرار شد در سطح دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و همتای خود انجام شود.
کنعانی در پاسخ به سؤالی درخصوص روابط ایران و اردن با بیان اینکه روابط سیاسی میان تهران و امان در طول سالیان طولانی و همچنین در سالهای اخیر برقرار بوده است، یادآور شد: در نشست اخیر بغداد ۲ که در امان برگزار شد، شاهد حضور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بودیم. بنابراین فضای مثبتی که بعد از توافق تهران و ریاض شکل گرفت میتواند تأثیرات مثبت در تهران و دیگر کشورها از جمله اردن بگذارد. در این زمینه قائل به محدودیت نیستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درخصوص آزادسازی داراییهای کشورمان در سایر کشورها گفت: آزادسازی داراییهای ایران یکی از موضوعات مورد توجه ما بود که با اهتمام جدی در حوزههای سیاسی قابل پیگیری است
وی افزود: راجع به اصل بلوکه کردن این پولها معترضیم و این یک اقدام غیرقانونی است و دولت آمریکا چنین حقی را ندارد در ارتباط با مناسبات دوجانبه و قانونی و رسمی ایران و دیگر کشورها مداخله و از ابزارهای غیرقانونی برای ایجاد خلل در مناسبات پولی و مالی ایران و دیگر کشورها مانع ایجاد کند.
کنعانی درخصوص مسئله یمن نیز اظهار داشت: امیدواریم این توافق نتایج مثبتی در موضوع یمن داشته باشد. موضوع یمن و تصمیمگیری درباره مسائل این کشور در اختیار خود یمن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص احضار سفیر کشورمان در آذربایجان گفت: موضوع احضاری که طرف آذربایجانی مطرح کرد مربوط به پرواز یک هواپیما در محدوده داخلی کشورمان است.
وی افزود: این پرواز عادی و متعارف بود که به صورت دورهای در چارچوب پایش مناطق مرزی ایران و در فضای داخلی ایران انجام شد. در گذشته نیز این پروازها انجام میشده است. پرواز هواپیما بر اساس اطلاعات دقیق به موازات مرز مشترک و در فضای داخلی ایران با فاصله مناسب از مرز طرف آذربایجانی صورت گرفت و معمولاً در حالاتی که اتفاقاتی رخ بدهد و اشتباه در چارچوبهای فنی رخ دهد، معمولاً رادارها و شبکههای پدافندی در ارتباطات رادیویی که با پرنده برقرار میکنند هشدارهای لازم را میدهند.
کنعانی تاکید کرد: در ارتباط با این پرواز ایران، هشدار راداری و رادیویی داده نشده است که نشان دهنده این است که در این زمینه اساساً خطایی صورت نگرفته است. مشخصاً باز در اینگونه موضوعات روند معمول در قوانین پروازی بینالمللی این است که اگر احیاناً خارج از عرف رخ داده شود در همان چارچوبهای فنی بیان و تبادل شود که این اتفاق افتاد
مضاف بر اینکه ما با آذربایجان در این زمینه در حوزه دفاعی نیز رابطه داریم و سفارت ما فعال است و وابسته دفاعی ما حضور دارد اگر در این زمینه حسن نیت بود میتوانست موضوع در ارتباط با سفارت کشورمان در حضور وابسته دفاعی ما این موضوع مطرح شود و در همان چارچوب تبادلنظر شود و رفع سوءتفاهم شود.
به گزارش مهر، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درخصوص اظهارات مداخلهجویانه مقامات فرانسوی گفت: بارها در این زمینه مواضع ایران اعلام شد. افرادی که بازداشت شدهاند در داخل ایران در ارتباط با اغتشاشات اخیر دارای نقشآفرینیهایی بودند و اقدامات آنها منطبق با قوانین ملی ایران اقدامات مجرمانهای بود.
وی با بیان اینکه در ارتباط با اینگونه بازداشتشدگان گفتوگوها و ارتباطات سیاسی و کنسولی بین طرفهای ذیربط ایران و کشورهای متبوع این شهروندان در حال انجام است، تصریح کرد: عفو حق هیچ مجرمی نیست و نمیتواند مورد مطالبه یکجانبه دولت متبوع آن شهروند قرار بگیرد. اما ایران نگاهش به اینگونه موضوعات توأم با ابعاد و زوایای انسانی است.