kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۱۸۱۹
تاریخ انتشار : ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۱

تقلای دلالان برای جلوگیری از ریزش بیشتر نرخ دلار

 
 
 
دلالان و واسطه‌گران بازار ارز این روزها تمام قوای خود را به‌کار گرفته‌اند تا مانع ریزش بیشتر قیمت دلار شوند.
به گزارش ایرنا، ریزش قیمت دلار از هفتم اسفندماه پس از شروع به‌کار مرکز مبادله ارز و طلا آغاز شد و در کمتر از ۱۵ روز از نرخ ۶۰ هزار تومان در بازارهای دلالی به کانال ۴۰ هزار تومان برگشت.
به گفته کارشناسان افت قیمت ارز در بازار متأثر از شرایط مختلف ورود ارز پتروشیمی‌ها به بازار، بازگشایی کانال‌های جدید برای ورود ارز‌، اقدامات بانک مرکزی و احیای روابط با عربستان است که ادامه‌دار خواهد بود و حتی پیش‌بینی شده به کانال ۳۰ هزار تومان هم بازگردد.
در این شرایط، انتشار اخبار و پیش‌بینی‌ها از نزول نرخ ارز به مذاق دلالان خوش نیامده و تمام‌قد به بازار ورود کرده‌اند. بر این اساس روز گذشته نرخ ارز در بازار پس از اینکه در مرز ورود به کانال ۴۲ هزار تومان بود با جو‌سازی دلالان برای جلوگیری از ضرر خود و فروش دلار به مردم تا مرز ۴۶ هزار تومان بالا رفت.
البته پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که این نرخ‌گذاری عجیب کانال‌های فردایی و دلالان دوامی ندارد و گزارش‌های میدانی نیز نشان می‌دهد همچنان خریداری در بازار نیست و حتی در مرکز مبادله نیز تنها نیمی از دلارهای عرضه‌شده معامله می‌شود.
تناقض آشکار نرخ‌های کف بازار با ارقام اعلامی در فضای مجازی، بار دیگر نرخ‌‌سازی‌های دروغین این کانال‌ها را ثابت کرد. این کانال‌ها که تا پیش از این با نرخ‌‌سازی‌های غیرواقعی، تمام تلاش خود را برای افزایش هرچه بیشتر نرخ ارز می‌کردند، اکنون با همان نرخ‌سازی‌ها در تلاش برای جلوگیری از سقوط بیشتر نرخ دلار و رسیدن آن به کانال ۳۰ هزار تومان هستند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد افرادی که پیش از این تحت تاثیر فضا‌سازی‌های دروغین کانال‌ها و رسانه‌های غیررسمی، اقدام به خرید ارز کرده بودند، اکنون با زیان ده‌ها میلیون تومانی مواجه شده‌اند. به‌عنوان مثال افرادی که دو هفته پیش سهمیه 
۵ هزار دلار را با نرخ ۵۳ هزار تومان خریداری کردند، اکنون و تنها طی یک هفته، بیش از ۶۰ میلیون تومان زیان کرده‌اند. اکنون اما آن کانال‌ها و رسانه‌های مدعی تداوم افزایش قیمت، پاسخگوی زیان هنگفت خریداران نیستند.
نرخ واقعی دلار
کمتر از نرخ‌های فعلی است
از طرفی حسین صمصامی وزیر اسبق اقتصاد درباره وضعیت بازار ارز معتقد است: بحث روش‌های کنترل بازار بسیار عمیق‌تر از این حرف‌هاست که با توافق یا عدم توافق‌های بین‌المللی، در نرخ‌های مشخصی تثبیت شود؛ مجموعه سیاست‌هایی که در اقتصاد و بازار ارز ما باید اعمال شود که بعضاً هنوز پیاده نشده، باید به‌طور کامل اجرا شود تا شاهد ثبات در بازار ارز باشیم.
وی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه نرخ واقعی دلار کمتر از نرخ‌های موجود است، ادامه داد: اینکه با یک توافق، بازار ریزش داشته باشد یا با یک عدم توافق بار دیگر نرخ‌ها رشد کند، نشانه بی‌ثباتی بازار ارز است. قطع به یقین، سیاست‌هایی که در همین دو سه ماه اخیر رخ داد و نرخ دلار را ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کردیم، اگر واقعاً در این نرخ می‌ماند و سپس صادرکنندگان را ملزم می‌کردیم که ارز حاصل از صادرات را به کشور بازگردانند و به این سیاست متعهد می‌ماندیم، راهکار درستی بود.
به گفته این اقتصاددان، نرخ واقعی دلار که می‌خواهد در اقتصاد عمل کند، قطعاً از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان کمتر است، در غیر این صورت، هر نرخی قاچاق است؛ براساس قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز که اوایل ۱۴۰۲ ابلاغ می‌شود، هر نوع خرید و فروش ارز که طرف آن صرافی‌های مجاز، بانک مرکزی و بانک‌ها نباشد، قاچاق محسوب می‌شود.