نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
مدعیان اصلاحات و سانسور «علت»ها در اعتراضات اخیر
سرویس سیاسی-
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم علی ربیعی (سخنگو و وزیر کار دولت روحانی) نوشت: «گستره نارضایتی را نباید محدود به همین تعداد شرکتکننده در تجمعات اعتراضی دانست. برخی با محاسبه نادرست، با شمارش افراد در خیابان سعی دراندکانگاری ناراضیان داشتند، البته از سوی رسانههای خارجی نیز تلاشهایی برای معناسازی خشن و افراطی از نارضایتیها بهوفور صورت میگیرد. غالب سنجشها از مدتها قبل نشان از نارضایتی در سطح وسیعی داشته است. اما سطوح این نارضایتیها متفاوت بوده و به مرور زمان، نارضایتیهای رفتاری در حال تبدیلشدن به نارضایتیهای نهادی و ساختاری بوده است.»
ربیعی در این یادداشت به نقل از «مدیرعامل ایسپا» نوشته است: «بروز ناآرامیها در سه سطح انجام گرفت: معترضان همراه با رفتار خشونتآمیز، معترضان خیابانی مسالمتآمیز و سطح سوم همدلان پشت پنجرهای. من معتقدم در پسابحران با اصلاح سیاستها باید به سمت معکوسکردن روند پیوستن به اعتراض و کاستن از معترضان خیابانی حرکت شود. در صورت فقدان اصلاحات، همدلان به همراهان اعتراضی تبدیل خواهند شد.... مدیرعامل ایسپا در این مصاحبه، به پدیده سقوط طبقه متوسط اشاره کرده است. من معتقدم بخشی از مشارکتکنندگان در اعتراض که بیشتر جزء همدلان یا معترضان آرام هستند، از همین طبقه بوده و دلیل مشارکت آنها در اعتراض با نظریه «تد رابرت گار» در کتاب چرا انسانها شورش میکنند، قابل تبیین است. ما شاهد طبقه متوسطی که در این سالها، بهویژه پس از تحریمها، با حفظ منزلت اجتماعی به طبقه فرودستان سقوط کردهاند، هستیم. فاصله بین وضع موجود و وضع انتظاری، شکاف اعتراضساز است.»
وی با طرح این سؤال که «در این شرایط چه باید کرد؟» نوشته است: «به نظر میرسد ما همچنان نیازمند علتشناسی عمیق و همهجانبه از ناآرامی خیابانهای پاییزی هستیم. بدون درک علتها، قادر به ایجاد ثبات و بازگرداندن نشاط اجتماعی و اعتمادگستری نخواهیم بود.»
در این مطلب آمده است: «اولین و مهمترین گام، کاستن از تضادهای محیط با سیاستهاست. بیتردید، هنوز ظرفیتهای زیادی برای اصلاحات و ایجاد آرامش پایدار با درک صحیح از مسائل وجود دارد. شناخت علتها با شناخت علمی از جامعه ممکن خواهد بود.»
مدعیان اصلاحات همچنان درصددند تا مسئله اعتراضات را روی آنتن نگه دارند. گرچه به نظر میرسد بررسی و واکاوی ابعاد اعتراضات یکی از ضروریات امروز جامعه است اما نبایستی در تحلیل و تبیین آن در دام سیاسی بازی و تحلیلهای جناحی افتاد. بدون تردید یکی از علتهای اصلی برخی اعتراضات، وضعیت بد اقتصادی است که ماحصل ناکارآمدی دولتهای مورد حمایت اصلاحطلبان به ویژه در 8 سال دولتهای روحانی است از طرفی یکی از علتهای بروز و ظهور برخی شلوغیها علاوهبر برنامهریزی و عملیات تبلیغی ضد انقلاب، زمینه سازی و تشویق و تهییج اغتشاشگران از سوی برخی مدعیان اصلاحات است؛ واقعیاتی که شرق و مدعیان اصلاحات این روزها به سانسور آن پرداخته و زیر ماسک انتقاد و دلسوزی! برای کشور نسخه برون رفت از بحران میپیچند!
هشت سال دولت خود را فراموش کردهاید؟
روزنامه هممیهن در مطلبی با اشاره به دیدار رئیسجمهور سابق با جمعی از فعالین رسانهای در دفتر کار خود به نقل از وی نوشت:«کلید حل مشکلات امروز بازگشت به انتخابات رقابتی با حضور گسترده مردم در صحنه است» و «نظام متعلق به همه ملت ایران است. مردمی که از ما برگشتند را باید برگردانیم.»
رئیسجمهور سابق در حالی از لزوم «حضور گسترده مردم در صحنه» و «بازگشت مردمی که از حاکمیت فاصله گرفتهاند» سخن میگوید که نقش هشت سال ریاستجمهوری خود در کاهش سرمایه اجتماعی و بروز برخی نارضایتیها میان مردم را فراموش کرده است!
ژست مدعی بر صورت بانیان بیآبرویِ فساد و عقبگرد زار میزند
روزنامه آرمان ملی روز پنج شنبه نوشت: «اصولگرايان در انتخاباتهاي اخير ميدان را در اختيار داشتند و توانستند بر مجلس و رياستجمهوري دست پيدا کنند. شاد بودند که با ايجاد حاکميت يکدست ميتوانند چنان به اداره کشور بپردازند که مردم از اصلاحطلبان و اعتداليون رويگردان شوند اما نتيجه برخلاف اين تصور شد و حاميانشان هم ريزش پيدا کردند. طبيعي است که نگران کسب آراي مردم در انتخاباتهاي آتي باشند و در عين حال بهخوبي ميدانند براي اصلاح امور و رضايت مردم نياز به نقشآفريني عقلايي است که بهدليل اقدامات طيفها و افرادي در جريان اصولگرايي ترجيح دادهاند سکوت کنند.»
مدعیان اصلاحات یا بانیان فساد و عقبگرد باید در پیشگاه عدالت پاسخگو باشند نه ژست مدعی بگیرند. روزنامه شرق به نقل از یک فرد گروهک ملی مذهبی تصریح کرده بود: اصلاحطلبان سرمایه و آبرویی برای خود باقی نگذاشتهاند. همین روزنامه همچنین تصریح کرده بود: اصلاحطلبان به بنبست استراتژیک رسیدهاند. صادق خرازی از فعالان اصلاحطلب نیز گفته بود: «ما اشتباه کردیم و باید از رئیسجمهور اجارهای که داشتیم، توبه کنیم و این وضع را ما بهوجود آوردیم.»