kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۹۴۸۲
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۶

علی باقری: ایران در معادله برجام طرف مدعی است و طرف‌های غربی بدهکارند


معاون وزیر خارجه با بیان اینکه ایران در معادله برجام مدعی است و بارها اعلام کرده که در چارچوب توافق گذشته حاضر به انجام مذاکرات است، گفت: ایران تعاملات خود را با طرف‌های مقابل به طرق مختلف ادامه می‌دهد. امیدوارم روند تلاش‌ها در مسیر مذاکرات، به نتایج مثبتی نیز ختم شود.
«علی باقری‌کنی» معاون وزیر خارجه ایران در برنامه این‌سایت شبکه پرس‌تی‌وی گفت: اقدامات ایران در زمینه کاهش تعهدات برجامی‌اش نیز بر مبنای مفاد خودِ توافق برجام صورت گرفته و ایران در این زمینه نیز به تعهداتش در قالب برجام وفادار بوده است.
وی تصریح کرد: در این چهارچوب ایران در معادله برجام طرفِ مدعی است و طرف‌های غربی بدهکارند. با این همه، تجربه برجام چند مولفه مهم را برای کشورمان به همراه داشت. اول اینکه ما به هیچ‌وجه نباید به دشمن اعتماد کنیم. این یک سرفصل اساسی در سیاست خارجی ایران است اما مسئله برجام آن را مورد تاکید قرار داد. نکته دوم عدم اتکا به بیگانه است. پیشتر مدام گفته می‌شد که اگر توافق شود، می‌شود فلان کارها را کرد. این در حالی است که ما باید تا جای ممکن از ظرفیت‌های توافق در مسیر دستیابی به اهداف و منافع خود بهره بریم. یعنی ما باید مسیر خود را به جلو حرکت کنیم و از ظرفیت‌های توافق نیز استفاده کنیم.
باقری کنی افزود: از این‌رو، خود توافق نباید ظرفیت‌ها را تعطیل و معطل کند. نکته دیگر اینکه در سال‌های اخیر، غربی‌ها چه اروپا و چه آمریکا ثابت کردند که اگر منافعشان ایجاب کند؛ هیچ حد و مرز اخلاقی را نمی‌شناسند. در این زمینه گسترش تحریم‌های غرب به حوزه‌هایی نظیر مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی و دیگر موارد بشردوستانه از جمله مواردی هستند که در عرصه بین‌المللی نباید علیه کشوری تحریم شوند.
علی باقری‌کنی تصریح کرد: موضوع مذاکرات رفع تحریم‌ها که در دولت کنونی کشورمان از ابتدا ادامه پیدا کرد و تا به امروز ادامه دارد، در چارچوب خطوط قرمز کشورمان و با هدف استیفای منافع و حقوق ملت ایران ادامه دارد و ایران همواره در قالب آن جدیت داشته است. ایران همچنان در این مذاکرات جدیت دارد با این حال، آنچه که البته به صورت خاص مورد تاکید دولت و مقام معظم رهبری نیز بوده این است که سرنوشت کشور نباید به مسئله مذاکرات گره بخورد با این حال، مذاکرات بخش مهم سیاست خارجی دولت را شکل داده و شکل می‌دهد و هیچ اهمال و کوتاهی در مسیر مذاکرات را از سوی دولت کشورمان مشاهده نمی‌کنیم و خودِ آقای رئیس‌جمهور به صورت جدی پیگیر مسئله مذاکرات است.
وی تاکید کرد: با این حال، طرف مقابل بعضا همچون قبل بهانه‌هایی واهی می‌آورد و به دنبال مباحثی خارج از دستورکار است. ایران بارها اعلام کرده که در چارچوب توافق گذشته حاضر به انجام مذاکرات است. در حال حاضر که من سخن می‌گویم، ایران تعاملات خود را با طرف‌های مقابل به طرق مختلف ادامه می‌دهد و مذاکرات به بخش‌های مختلف تقسیم شده و به پیش برده می‌شود. من امیدوارم که روند تلاش‌ها و هم‌افزایی‌ها در مسیر مذاکرات، به نتایج مثبتی نیز ختم شود.
اتهام‌زنی تازه آمریکا و تروئیکای اروپایی
درباره برنامه هسته‌ای ایران
دو روز بعد از انتشار ادعای جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایجاد یک تغییر اعلام نشده در برنامه هسته‌ای ایران، واشنگتن و تروئیکای اروپایی از موضعی طلبکارانه ادعاهایی مطرح کردند.
وزارت خارجه آمریکا در صفحه اینترنتی خود خبر داد که این کشور به همراه انگلیس، فرانسه و آلمان بیانیه‌ای مشترک درباره برنامه هسته‌ای ایران منتشر کردند.
در بیانیه مشترک آمریکا و تروئیکای اروپایی آمده است: «ما دولت‌های فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده، گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مبنی بر اینکه ایران بدون اطلاع قبلی آژانس، تغییرات اساسی در اتصال برخی از سانتریفیوژهای خود اعمال کرده است، مورد توجه قرار می‌دهیم. این سانتریفیوژها اورانیوم با غنای بالا تا ۶۰ درصد تولید می‌کنند و در کارخانه غنی‌سازی فردو قرار دارند.»
واشنگتن و متحدانش در این بیانیه بدون اشاره به نقض مکرر تعهدات خودشان در قبال توافق هسته‌ای برجام و تداوم اقدامات غیرقانونی آنها در قبال ایران، تهران را به «نقض تعهدات» متهم کردند.
به ادعای آنها، «همان‌طور که آژانس اعلام کرد، این تغییر اعلام نشده با تعهدات ایران تحت توافقنامه پادمانی جامع ان‌پی‌تی (پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی) مغایر است. چنین فقدان اطلاع‌رسانی‌های مورد نیاز، توانایی آژانس را برای حفظ به موقع شناسایی در تاسیسات هسته‌ای ایران تضعیف می‌کند.»
آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در ادامه این بیانیه نوشتند: «ادعاهای ایران مبنی بر اینکه این اقدام به اشتباه انجام شده است، ناکافی است. ما اقدامات ایران را بر اساس گزارش‌های بی‌طرفانه و عینی آژانس قضاوت می‌کنیم، نه بر اساس نیت ادعا شده ایران.»
آنها مدعی شدند که تولید اورانیوم با غنای بالا توسط ایران در کارخانه غنی‌سازی فردو، «خطرات مرتبط با اشاعه تسلیحات هسته‌ای قابل توجهی را به همراه دارد و هیچ توجیه غیر نظامی معتبری ندارد.»
در بخشی از این بیانیه، واشنگتن، لندن، پاریس و برلین که همچنان در حال نقض تعهدات صریح خود در توافق هسته‌ای برجام هستند، موضعی طلبکارانه اتخاذ کرده و مدعی شدند ایران در حال نقض تعهدات برجامی است.
آنها مدعی شدند: «اقدامات ایران از آنجایی که اجرای تعهدات برجامی خود درخصوص شفافیت و راستی‌آزمایی از جمله اجرای پروتکل الحاقی خود را برای نزدیک به دو سال متوقف کرده است، نگران‌کننده‌تر است. ایران همچنین به‌عنوان بخشی از تحقیقات پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، علی‌رغم تصویب دو قطعنامه درباره این موضوع توسط شورای حکام طی سال گذشته، هنوز پاسخ معتبری به سؤالات باقی‌مانده آژانس ارائه نکرده است.»
گزارش جدید آژانس
درباره غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در فردو
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش جدیدی درباره غنی ‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در فردو منتشر کرد.
در گزارشی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که به رویت خبرگزاری رویترز رسیده ایران در حال غنی‌‌سازی 60 درصدی اورانیوم در تاسیسات فردو است و این‌گونه ادعا شده با آنچه تهران به آژانس اعلام کرده بود در تناقض است.
رویترز بر این اساس مدعی شد که آژانس به بهانه ایجاد یک تغییر اعلام نشده در اتصال بین 2 آبشار سانتریفیوژهای IR-6 با غنی ‌سازی اورانیوم تا 60 درصد در نیروگاه فردو ایران را مورد انتقاد قرار داده است.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌ المللی انرژی اتمی در گزارشی به اعضای این نهاد گفته است که نگران است ایران بدون اطلاع قبلی آژانس، تغییری اساسی در اطلاعات طراحی نیروگاه غنی‌ ‌سازی سوخت فردو پیرامون تولید اورانیوم با غنای بالا اعمال کرده باشد.
رویترز به نقل از این گزارش نوشت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دسترسی مرتب به فردو برای راستی‌آزمایی فعالیت‌هایی مانند بازرسی دارد و با ایران در مورد افزایش این فعالیت‌ها در حال مذاکره است.
بر اساس این گزارش، آژانس فشردگی و دفعات فعالیت‌های راستی‌آزمایی خود در تاسیسات هسته‌ای فردو افزایش داده است. هر چند برخی دیگر از اقدام‌های پادمانی هنوز نیاز است و با ایران مورد بحث قرار گرفته است. ادعای آژانس در حالی است که ایران به این نهاد سازمان ملل تغییر وضعیتی که در این گزارش آمده را در روز 16 ژانویه (26 دی) پس از بازرسی در همان روز، اطلاع داده بود.
اسلامی: برداشت بازرس آژانس از بازدیدش در فردو نادرست بود
مراسم افتتاح پنجاه و سومین نمایشگاه دستاوردهای حوزه صنعت هسته‌ای و رونمایی از آخرین دستاوردهای سازمان انرژی اتمی ایران، روز پنج‌شنبه با حضور محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس‌ سازمان انرژی اتمی و برخی از معاونان این سازمان، برگزار شد.
میزان نوشت، اسلامی، رئیس ‌سازمان انرژی اتمی در این مراسم طی سخنانی، گفت: سازمان انرژی اتمی در پی مزاحمت‌ها، تخریب‌ها و تحریم‌های مختلف و متعدد به حوزه‌های مختلف صنعت هسته‌ای ورود پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه این نمایشگاه در چارچوب جهاد تبیین در میانه اتهام‌زنی‌های روزافزون غرب علیه کشورمان برگزار شد تا نشان داده شود که دستاوردهای صنعت هسته‌ای کشورمان با اتهامات مبنی بر عدم مسالمت‌آمیز بودن صنعت هسته‌ای، کاملا متفاوت است، اظهار کرد: امروز در شرایطی هستیم که برای همه موارد موجود در این نمایشگاه هیچ‌گونه دسترسی به خارج نداشتیم.
به گفته وی، پروژه‌های تحقیقاتی که در مشارکت آژانس و فراتر از تحریم‌ها بوده، همکاری با خارج بوده است اما در بقیه موارد کاملا براساس اسناد راهبردی پیش رفتیم.
اسلامی در بخشی دیگر گفت: رسیدن به تولید برق هسته‌ای به 20 درصد سبد برق کشور یک هدف‌گذاری کمی است که در برنامه سازمان قرار دارد؛ در عرصه‌های پزشکی، محیط زیست، سلامت و امنیت غذایی مواردی هستند که در اهداف کلی هدفگذاری شده‌اند؛ دستاوردی که امروز رونمایی شد نیز در همه صنایع غذایی می‌تواند به عنوان وسیله مکمل مستقر شود.
رئیس ‌سازمان انرژی اتمی همچنین درباره گزارش ادعایی آژانس تصریح کرد: موضع‌گیری آژانس باعث ابراز تاسف است؛ اولا گزارش‌ها درباره هیچ کشوری جز ایران بلافاصله رسانه‌ای نمی‌شود. برداشت بازرس آژانس از بازدیدش در فردو نادرست بود اما آن را بلافاصله به آژانس گزارش کرد. ما بلافاصله توضیحات را ارائه کردیم که فیلم آن موجود و قابل ارائه است. این توضیحات همان روز مکاتبه شد و بازرس آژانس هم
متوجه اشتباه خود شد.