شرط اصلی تحقق آرمانهای انقلاب در ورزش(نکته ورزشی)
سید سعید مدنی
ایجاد تغییرات عمیق فکری و تحولات اساسی و زیرساختی در همه ابعاد و جنبههای حیات سیاسی و اجتماعی ملت ایران، هدف بزرگ انقلاب اسلامی بوده و هست. ورزش به عنوان یک امر یا پدیده اجتماعی هم به دلیل گستره و دامنه وسیع مخاطب- خاصه نزد نسل جوان – و هم با توجه به تنوع کارکردی و تاثیراتی که میتواند بر سلامت جسمی و روانی جامعه داشته باشد، شامل این قاعده کلی و هدف اصلی انقلاب اسلامی است.
خوشبختانه مقوله ورزش از ابتدای پیروزی نهضت تاریخی مردم ایران مورد توجه و سفارش رهبران انقلاب بوده و از همان اولین روزها و ماهها، شاهد شروع فعالیتها و مسابقات در رشتههای مختلف بودیم. تهاجم وحشیانه رژیم بعثی عراق هم که طبق اسناد و اعترافات غیر قابل انکار با تحریک و حمایتهای همهجانبه قدرتهای استکباری – و در راس همه آمریکا- علیه این ملک و ملت بهپا خاسته و عزتخواه صورت گرفت، نتوانست بر شروع فعالیتهای ورزش کوچکترین تاثیری بگذارد و خوب یادمان است که در همه سالهای دفاع مردانه و غیرتمندانه ملت قهرمان ایران از عرض و ناموس و باورهای قدسی خودش، هم چرخ فعالیتهای داخلی و باشگاهی ورزش در سراسر کشور چرخید و هم شهرآوردهای بیش از صد هزار نفری برگزار شد و هم علاوهبر اعزامهای خارجی، حتی همه ساله جشنواره ورزشی و بینالمللی دهه فجر در رشتههای متنوع (از تنیس روی میز و اسکواش گرفته تا والیبال و کشتی و حتی فوتبال ) در استانهای مختلف کشور برپا میشد و این بیش از هرچیز، از اهمیت ورزش در جمهوری اسلامی حکایت میکرد.
فعالیتها و تلاشهایی که علی رغم تلاش بدخواهان و آنهایی که نشاط و شادی این مردم را بر نمیتابند و حضور پرافتخار ورزش و ورزشکار ایرانی را به مثابه خاری در چشم خود میبینند و برای بایکوت و منزوی ساختن ورزش ایران و تلخ کردن کام مردم بزرگوار کشورمان از هیچ شرارت و خباثتی رویگردان نیستند، خیلی پرشورتر و از نظر سطح کمی و کیفی، بالاتر از قبل از پیروزی انقلاب همچنان ادامه دارد که با موفقیتهای بزرگ و افتخارات کم سابقه همراه بوده، ضمن اینکه در این میان بیاغراق ورزش بانوان بسیار قویتر و با کیفیت بیشتری دوران جدید خود را تجربه میکند. زنان ورزشکار ایرانی طی این سالها با حفظ شئونات و آداب ملی و اعتقادی، بارها در سطح قاره کهن و جهانی و حتی المپیکی، شایستگی و لیاقتهای خود را ثابت کردهاند.
با این همه، اما « این که هست» هم از حیث فنی و کمی و هم از نظر اخلاقی و فرهنگی با آن چیزی که انقلاب اسلامی از ورزش میخواهد و مردم تحول خواه و روشن بین ایران توقع دارند، فاصلهای بسیار و طولانی دارد. در یک کلام آنچه که امروز ورزش ما هست اصلا آن چیزی نیست که « باید باشد».
این توقعات به حق و انتظارات کاملا منطقی دوستداران ورزش در این مملکت، مثل همه انتظاراتی که در عرصههای دیگر(اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی،...) وجود دارد، صد البته که برآوردنی و تحقق یافتنی است، اما شروطی دارد.
شرط اول آن هم چنانکه بارها به سهم خود نوشته ایم و بر آن مصرانه تاکید کردهایم، مدیریتی در طراز این انقلاب و همسو با توقعات و مطالبات مردم است که سکان هدایت ورزش مستعد و پرظرفیت ایران را به دست بگیرد. مدیریتی که فراموش نکند در کجا و کدام کشور و در چه شرایطی و برای کدام مردم، ردای مسئولیت بر تن کرده است. مدیریتی که نه در حرف بلکه عملا، قدر تواناییهای ذاتی و داشتههای سرشار خدادادی و مهمترین آنها، نیروی با استعداد و پرانگیزه جوانان را بداند. مدیریتی که تحرکات بیامان و تحریکات خبیثانه دشمنان و بدخواهان این سرزمین را بشناسد و تهدیدات را با هشیاری و درایت انقلابی به فرصت تبدیل کند. مدیریتی که به درد وادادگی و فرصتطلبی مبتلا نشده و به این آرمانها باور داشته باشد و فقط ادا درنیاورد و حرفهای کلیشهای تحویل ندهد و به اصل « توانستن» با همه وجود ایمان داشته باشد. مدیریتی که مفاهیم پر معنا و عمیقی چون انقلاب و آرمان و مردم و خدمت و اصلاح و مبارزه و دهه فجر و شهدا و... صرفا لقلقه زبانش نباشد. مدیریتی که اوج خواسته سقف پروازش « مثل بعضی از کشورهای عقب مانده منطقه» شدن و حسرتش مثل آنها حیف و میل کردن بیتالمال نباشد و ورزش کشور را نه با کشورهای پیشرفته و صاحب ورزش دنیا، که با ملاک و معیار «گاوهای شیرده» و پیشانی سفید، نسنجد! و...
خلاصه کلام تاکید میکنیم نه آرمانهای انقلاب در ورزش و نه مطالبات مردمی، هیچکدام بلندپروازانه و خیالپردازانه نیست و همه آنها با تکیه بر داشتههای غنی و سرمایههای ذاتی و خدادادی که هم از حیث مادی و هم از نظر انسانی در جغرافیای پهناور این مُلک پرگهر، یافت میشوند، ممکن و شدنی است اما حتما باید به این نکته هم توجه داشت که با عناصر کوچک و افکار کوچکتر، نمیشود اهداف یک ملت بزرگ و آرمانهای متعالی یک انقلاب تاریخی را تحقق بخشید. این را هم درسهای تاریخ به ما میآموزد و هم تجربههای با ارزش انقلابی که 44 سال است با ایثار و فداکاری و جانبازی و... مردمی بزرگ با افکار و ایدههای مومنانه به دست آمده، ثابت میکند. بنابراین برای پاسخگویی به مطالبات ورزشی مردم، باید در کنار ساز و کارهای موجود و ابزار و امکانات در اختیار، حتما درباره افکار و رویکرد و عملکرد کسانی که در ورزش ردای مسئولیت بر تن کرده و میکنند، اصلاحاتی « انقلاب گونه» چهره بندد...