دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی:
وزارت صمت با افزایش قیمت لوازم خانگی مخالف است
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی تاکید کرد: وزارت صمت مخالف افزایش قیمت لوازم خانگی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم عباس هاشمی در مورد اینکه نظر وزارت صمت درباره قیمت لوازم خانگی چیست، گفت: وزارت صمت فعلاً مخالف افزایش قیمت لوازم خانگی است. البته وزیر صمت فقط یک رأی در ستاد تنظیم بازار دارد اما ما انتظار داریم وزیر صمت ستاد تنظیم بازار را توجیه کند.
او اضافه کرد: اگر فضا، فضای رقابتی باشد تولیدکننده افزایش قیمت اعمال نمیکند زیرا قدرت خرید پایین است و به نوعی خودزنی محسوب میشود. برای جبران پایین بودن قدرت خرید مردم نباید تولید را سرکوب کرد بلکه باید قدرت خرید تقویت شود.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی در مورد افزایش قیمت چند تولیدکننده، تصریح کرد: این مسائل سیگنال افزایش قیمت را میدهد. اگر برای یک مدت معینی قرار باشد قیمتها تغییر نکند مشکلی نیست اما این مدت هر ماه تمدید میشود و این در حالی است که تولیدکنندگان با مشکلات زیادی مواجه هستند و برای خرید مواد اولیه از بورس چه در بخش میزان عرضه و چه در بخش قیمتها، چالش دارند.
هاشمی افزود: سازمان حمایت هم معتقد است که شیوه فعلی قیمتگذاری لوازم خانگی مناسب نیست و شیوهای منسوخشده است اما باز هم تغییری ایجاد نمیکنند و میگویند روال قیمت گذاری همین است.
وی ادامه داد: اگر تولیدکننده حتی از بورس تأمین مالی کند در محاسبات سازمان حمایت اعمال نمیشود و فقط منابع بانکی را مدنظر قرار میدهد. همچنین سازمان حمایت فقط ظرفیت پروانه بهرهبرداری را بررسی میکند و به ظرفیت بلااستفاده واحدها توجهی ندارد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی افزود وزیر صمت از ما خواست که ایرادات شیوه قیمت گذاری سازمان حمایت را اعلام کنیم تا اصلاح کنند. بهترین مکانیسم قیمت گذاری، عرضه و تقاضاست. اگر نسبت به جداولی که به سازمان حمایت ارسال کردیم افزایش قیمت بیشتری رخ داده اعلام کنند. اینکه میگویند قیمتها خودسرانه افزایش یافته را قبول نداریم.
برنامه افزایش تولید در دستور کار است
در همین حال، خبرگزاری مهرنوشت: نیاز ارزی تولید لوازم خانگی به مقیاس سال ۱۴۰۰ معادل یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار تخمین زده شده است. البته بررسیها نشان میدهد که طی سه سال گذشته از ناحیه ساخت داخل ۱۶۰ تا ۱۷۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در واردات رسمی صورت گرفته و صرفهجویی میلیارد دلاری در قاچاق رخ داده است.
بر همین اساس، بررسی آمارهای وزارت صمت از وضعیت تولیدات صنعتی طی ۹ ماهه سال جاری نشان میدهد که تولیدکنندگان همچون سال گذشته، برنامه افزایش تولید را در دستور کار قرار دادهاند و روند شتابان افزایش تولید لوازم خانگی در داخل کشور تا پایان آذر ماه نیز ادامه یافته است، به طوری که بر اساس آمار تجمیعی، تولید انواع لوازم خانگی بزرگ در این مدت با رشد قابل توجهی همراه بوده و نزدیک به پنج میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه تولید شده است.
رشد تولید لوازم خانگی
بر همین مبنا، طی ۹ ماه سال جاری یک میلیون و ۹۵۵ هزار دستگاه یخچال و فریزر توسط تولیدکنندگان داخلی تولید شده است، این در حالیاست که در ۹ ماه سال گذشته یک میلیون و ۶۵۳ هزار دستگاه از این محصول تولید شده بود. بدین ترتیب تولید یخچال و فریزر در ۹ ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۸درصدی یافته است.
همچنین در ۹ ماه امسال یک میلیون و ۱۶۰ هزار دستگاه ماشین لباسشویی در کشور تولید شده است. این در حالیاست که در مدت مشابه سال قبل یک میلیون و ۶۱ هزار دستگاه تولید شده بود. بنابراین تولید ماشین لباسشویی در ۱۰ ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۹ درصدی یافته است. در ۹ ماه امسال یک میلیون و ۴۳۰ هزار دستگاه انواع تلویزیون توسط تولیدکنندگان داخلی تولید شده است که در مدت مشابه پارسال
۸۸۶ هزار دستگاه تولید شده بود. بدین ترتیب تولید انواع تلویزیون در ۹ ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۶۱ درصدی داشته است.
علاوه بر این در ۹ ماه امسال یک میلیون و ۵۰ هزار دستگاه کولر آبی در کشور تولید شده است. این در حالیاست که در مدت مشابه سال قبل ۸۱۱ هزار دستگاه تولید شده بود. بنابراین تولید کولر آبی در ۹ ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۲۹ درصدی یافته است. تولید انواع الکتروموتور با ثبت رشد ۱۲ درصدی به هفت میلیون و ۱۴۴ هزار دستگاه رسید.
اگرچه تولید لوازم خانگی بزرگ در سال جاری نسبت به سال گذشته با افزایش مواجه شده است اما ارزیابیها از وضعیت این صنعت حکایت از آن دارد که سهم ارزش افزوده لوازم خانگی از ارزش افزوده کل صنعت یک و چهار دهم درصد است.
به اعتقاد کارشناسان فشارهای هزینهای همچون نرخ تورم، نرخ ارز و فرآیند معیوب قیمتگذاری، بخشنامههای متعدد و متناقض، مشکلات گمرکی، محترم نبودن حقوق مالکیت و قراردادها و فضای رانتی و رابطهای تولید، موجب شده صنعت لوازم خانگی نتواند به تناسب ظرفیتهایی که دارد عمل کند.
لازم به یادآوری است، آمار نشان میدهد که در حال حاضر در صنعت لوازم خانگی، ۳۰۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و یک میلیون نفر اشتغال غیرمستقیم دارند و ۵۰۰ بنگاه در حوزه صنعت لوازم خانگی فعال است.