کد خبر: ۲۵۸۲۰۶
تاریخ انتشار : ۲۷ دی ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۰
عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم در کاهش مشکلات معیشتی (بخش دوم)

گلایه‌ها و امید مردم به اقدامات اقتصادی دولت

 
 
 
حدود 18 ماه از عمر دولت سیزدهم گذشته و همچنان مسئله معیشت، اصلی‌ترین دغدغه مردم است. در طول این مدت کارهای زیربنایی زیادی برای تقویت اقتصاد و حل مشکلات معیشتی مردم صورت گرفته اما هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به نقطه مطلوب در پیش داریم. تغییر رویکردی که 8 سال کشور را معطل اراده مسئولان آمریکا کرده بود و همه چیز را به آن گره می‌زد فرصت بیشتری را می‌طلبد. و حالا 30 ماه از این فرصت طلایی برای دولتی که همه توان خود را گذاشته تا با توان داخلی مشکلات را حل کند و کشور را پیش برده و به جایگاه اصلی‌اش در منطقه و جهان برساند، باقی مانده است.
مردم هم مثل همیشه پای کار هستند. گلایه‌ها هیچ‌وقت باعث نشده مردم دست از انقلابی که خود ایجاد کرده‌اند بردارند. گلایه همیشه بوده اما از مسئولانی که کم‌توانی خود را به پای کشور می‌گذارند.
امید به آینده عاملی است که مردم را پای کار نگه داشته و می‌دارد و مسئولان دولتی باید بدانند اگر عملکردشان موجب خدشه به این عامل گردد، گناهی نابخشودنی مرتکب شده‌اند.
امید به آینده در کنار گلایه‌ها
وقتی به میان مردم می‌رویم گلایه‌ها و امید به آینده را تواَمان در گفته‌های آنها ملاحظه می‌کنیم. از یک طرف انتقادات زیادی به وضعیت اقتصادی و تنگی معیشت‌شان دارند و از طرف دیگر با اعتمادی که به دولت سیزدهم دارند ابراز می‌کنند که به این دولت امیدوار هستند.
این حقیقت را در سفرهای استانی دور دوم رئیس‌جمهور به خوبی مشاهده می‌کنیم. استقبال پرشور و ابراز احساسات مردم استان‌های خراسان جنوبی و یزد نشان از این واقعیت دارد که مردم همیشه مسئولانی که مشکلات مردم را مشکل خود دانسته و شبانه‌روز برای حل آن تلاش می‌کنند را حمایت می‌کنند.
آقای علیرضا حمیدی، شهروند تهرانی در گفت‌وگو با گزارشگر روزنامه کیهان می‌گوید: «وضعیت معیشتی خوبی نداریم. روز به روز اجناس گران می‌شوند. در طول امسال قیمت‌ها چند بار به بهانه‌های مختلف تغییر کرده‌اما ظاهراً زور هیچ‌کس به مشکلات اقتصادی نمی‌رسد.»
او می‌افزاید: «به نظر می‌رسد اوضاع اقتصاد تک بعدی نیست که انتظار داشته باشیم یکی مثل سوپرمن بیاید و همه چیز را زیر و رو کند. اما در عین حال مردم امید زیادی به دولت فعلی که با شعارهای زیادی سر کار آمده بسته‌اند. به همین دلیل انتظار می‌رود این دولت هیچ فرصتی را برای اصلاح ساختاری اقتصاد از دست ندهد و با هیچ‌کس در هیچ سطحی تعارف نداشته باشد.»
حمیدی اظهار می‌دارد: «در یک سال گذشته اقدامات خوبی صورت گرفته اما هنوز اثر آن را در زندگی خود لمس نکرده‌ایم. مهم‌ترین انتظار ما حفظ قدرت خرید است. مخصوصاً ما که حقوق بگیر هستیم(چه در بخش دولتی چه خصوصی) تکانه‌های اقتصادی سفره ما را کوچک‌تر می‌کند.»
خانم سمیعی، خانه‌دار نیز در گفت‌وگویی کوتاه به گزارشگر روزنامه کیهان می‌گوید: «من صاحب 3 فرزند هستم. همسرم حقوق بین 7 تا 8 میلیون تومان در ماه دریافت می‌کند اما این درآمد اصلاً جوابگوی هزینه‌هایمان نیست. به همین دلیل همسرم مجبور شده به شغل دوم روی بیاورد.»
او ادامه می‌دهد: «اجاره خانه، هزینه آموزش فرزندان، تامین کالاهای اساسی و... نیازهای اولیه‌ای هستند که به طرز سرسام‌آوری رو به افزایش هستند. یارانه و کمک‌های دولت هم به‌اندازه‌ای نیست که بتوان روی آن حساب باز کرد.»
سمیعی خطاب به مسئولان اظهار می‌دارد: «دولت می‌تواند با احیای تعاونی‌ها مردم را در تولید مشارکت دهد و از این طریق به اقتصاد خانواده‌ها کمک کند. این ایده به مراتب بهتر از تشویق مردم به مشارکت در بورس و امثال اینهاست که نتیجه آن را در گذشته دیدیم و متاسفانه خیلی‌ها‌اندک سرمایه‌ای که داشتند را هم از دست دادند.»
این خانم خانه‌دار که فارغ‌التحصیل علوم ارتباطات است، می‌افزاید: «همچنین تامین کالاهای اساسی مردم نیز باید از طریق کالابرگ صورت بگیرد تا مردم دیگر دغدغه افزایش دائمی قیمت‌ها را نداشته باشند. این تجربه موفق را اوایل انقلاب داشتیم و با وجود بحران جنگ و کمبود منابع و تحریم‌های سنگین اما هیچ خانواده‌ای در تامین کالاهای اساسی خود درمانده نمی‌شد.»
شماری از خدمات دولت سیزدهم
دولتی که تحویل آیت‌الله رئیسی شد؛ با کسری بودجه بیش از 300 هزار میلیاردی، خزانه منفی 44 هزار میلیاردی و آوار مصائب کشور که فوری‌ترین آن کرونا بود همراه بود.
رشد اقتصادی در دهه 90 با مدیریت دولت روحانی به طور میانگین حدود صفر درصد بود. اگر رشد اقتصادی را نبض پیکر اقتصادی کشور بدانیم، روحانی یک جسد بی‌جان تحویل رئیسی داد.
معمولاً سال اول هر دولتی به او فرصت می‌دهند تا بتواند مسلط بر کار شود و چندان جای ایراد گرفتن و نقد کردن نیست. این سبک در سال اول دولت روحانی نیز مورد تاکید رهبرانقلاب قرار گرفت و حتی در همان سال زمانی که نقدها به دولت سال اولی روحانی اوج گرفت رهبرانقلاب فرمودند باید به دولت زمان داد. اما دولت رئیسی چنین فرصتی هم نداشت. شرایط کشور سخت بود و هرچه زودتر باید اقدامات جدی انجام می‌شد. نگاهی به کارنامه دولت رئیسی نشان می‌دهد دولت با تمام ضعف‌ها و نقدهای وارد، توانسته اقدامات مهمی را در کشور پیش ببرد.
فارس با نگاهی به بخشی از اقدامات مهم دولت در یک و نیم سال گذشته می‌نویسد: «دولت رئیسی توانست با یک شیب ملایم رشد اقتصادی کشور را پس از یک رکود 10 ساله با رشد اقتصادی صفر درصد مثبت کند و در گام اول به 3 درصد و بعد از آن به 4 درصد برساند. بخش صنعت در مقایسه با سال گذشته، رشد 5.1 درصدی را نشان می‌دهد، ضمن اینکه رشد شاخص شرکت‌های بورسی در مردادماه 6.7 درصد رشد داشته و این رشد حکایت از آ‌ن دارد که بخش تولید شرایط مساعدی را برای ارائه کالا در بازار ایجاد کرده است. جهش صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور و دستیابی به رکورد بالاترین میزان صادرات از سال ١٣٩٧ یکی دیگر از موفقیت‌های دولت است. این درحالی است که وزیر نفت اذعان دارد که صنعت نفت ایران هم‌اکنون در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد و بالاترین تحریم‌ها بر این صنعت اعمال شده است. 
نرخ تورم از ۶۰ درصد در شهریورماه ۱۴۰۰ با بیش از ۲۰ درصد کاهش در دولت سیزدهم به ۳۹.۵ درصد کاهش یافته است؛ این درحالی است که در اواخر دولت سابق بسیاری از اقتصاددانان پیش‌بینی تورم 80 درصدی را می‌کردند.»
بر این اساس؛ بهره‌برداری از طرح آبرسانی سنندج، افتتاح طرح آبرسانی به ١۵٠٠ روستای کشور، طرح آبرسانی غدیر و حل تنش آبی همدان و شهرکرد، موافقتنامه جامع همکاری‌های 20 ساله
ایران با روسیه، کاهش نرخ رشد دوازده‌ماهه نقدینگی از ۴۲.۸ درصد در پایان مهرماه ۱۴۰۰ به ۳۴.۳ درصد در پایان مهرماه ۱۴۰۱، سواپ گازی ایران ترکمنستان آذربایجان پس از 
۵ سال توقف، تأمین واکسن کرونای موردنیاز کشور، شفاف ‌سازی صورت‌های مالی بانک‌ها و شرکت‌های دولتی برای نخستین بار در کشور، پرداخت سود سهام عدالت در شب یلدا 
(مربوط به سال مالی ١۴٠٠)، افزایش ۲۰ درصدی
میزان صادرات محصولات صنعتی کشور نسبت به سال گذشته، عضویت دائم در شانگهای پس از 15 سال عضویت به‌صورت ناظر، رشد ۶۸ درصدی ترانزیت خارجی در سال ۱۴۰۰ و رشد ٢٢ درصدی ترانزیت کالا از ایران در 6 ماه نخست امسال، رشد ٩٣ درصدی میزان چک‌های وصول شده در آبان و آذر با اجرایی شدن قانون جدید صدور چک، بسته شدن پرونده مطالبات گندمکاران و رشد ۶۰ درصدی خرید گندم با اعتماد نیم میلیون کشاورز به دولت سیزدهم، رشد ۶۸ درصدی ارزش صادرات آبزیان و افزایش ٢٣ درصدی تولید محصولات آبزی، پرداخت ۶۷ هزار میلیارد تومان وام ازدواج در نیمه نخست امسال از جمله اقدامات مثبت دولت در 18 ماه گذشته بوده است.
ثبت کمترین نرخ بیکاری در تابستان امسال
مروری بر نرخ بیکاری تابستان سال‌های گذشته نشان می‌دهد نرخ بیکاری تابستان سال جاری، کمترین رقم از سال ۸۴ به این سو است. رشد ۳۷۴ هزار نفری جمعیت شاغلان نسبت به تابستان سال گذشته در شرایطی که دولت سیزدهم بدترین میراث اقتصادی پس از انقلاب را از دولت روحانی تحویل گرفت، ارزش و اهمیت تغییرات رخ داده در بازار کار کشور را دوچندان می‌کند.
محمد اتابکی، فعال حوزه کارگری در این باره به گزارشگر روزنامه کیهان می‌گوید: «بازگشت بسیاری از کارخانه‌های تعطیل و نیمه تعطیل به مدار تولید با پیگیری‌های شخص رئیس‌جمهور امید دوباره‌ای را به جامعه کارگری کشور برگردانده است.»
او می‌افزاید: «افزایش حدود 50 درصدی حقوق کارگران نیز موفقیت دیگری است که دولت سیزدهم به جامعه کارگری هدیه داد. هرچند برخی از این تصمیم اعلام نارضایتی کردند و سعی داشتند مشکلات تورم و... را به گردن این تصمیم بیندازند. در حالی‌که به اذعان کارشناسان اقتصادی این تصمیم حداکثر 3 تا 5 درصد روی تورم تاثیرگذار بوده است.»
اتابکی اظهار می‌دارد: «از وزیر جدید به عنوان نماینده دولت در شورای عالی کار انتظار می‌رود امسال هم با حمایت از جامعه کارگری در افزایش حقوق سال 1402 جانب انصاف و حق را رعایت نمایند.»  اجرایی شدن طرح رتبه‌بندی معلمان بعد از 11 سال، تسهیل صدور مجوز کسب و کارها، بیمه رایگان ۳ دهک پایین جامعه و پوشش ۵ میلیون و ۷۹۰ هزار ایرانی با بیمه سلامت در سال ۱۴۰۱، اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات‌پرستاری پس از ۱۴ سال و پوشش ۹۰ درصدی بیمه ناباروری، اقدامات دیگر دولت سیزدهم در خدمت‌رسانی به اقشار مختلف مردم است که حس رضایتمندی در آنها را تقویت کرده است. با این حال همچنان سایه سنگین تورم، گرانی و تنگی معیشت بالای سر همه اقدامات و تلاش‌های مثبت دولت قرار گرفته و اجازه نمی‌دهد این حجم زیاد از موفقیت‌های دولت آن‌طور که شایسته است دیده شود.
البته تبلیغات سنگین دشمنان داخلی و خارجی مردم در جنگ رسانه‌ای علیه کشورمان را نیز نباید نادیده گرفت.
دکتر محمد حسینی، معاون رئیس‌جمهور در امور مجلس در این باره می‌گوید: «دشمن برای ضربه زدن به حرکت جهادی که در کشور و همگرایی که بین قوا برای تحقق مطالبات رهبری به نفع مردم و کشور ایجاد شده، هر کاری می‌کند اما دولت نیز بدون وقفه برای پیشرفت کشور تلاش می‌کند.»
او با بیان اینکه دشمن با اشکال مختلف به دنبال ایجاد نارضایتی در بین آحاد مردم گام برداشته، می‌افزاید: «دشمن می‌داند اگر وضعیت اقتصادی کشور بهبود یابد رضایت مردم افزایش پیدا می‌کند. رئیس‌جمهور روحیه جهادی دارد و براساس قانون حرکت می‌کند و مردمی بودن و عدالت، شعار محوری این دولت است.»
معاون رئیس‌جمهور در امور مجلس تصریح می‌کند: «منکر وجود مشکلات در کشور نیستیم و برای رفع مشکلات در هیئت دولت جلسات زیادی برگزار می‌شود اما بخشی از نوسانات اقتصادی کشور ماحصل جنگ روانی بوده ولی دولت با تمام توان به دنبال حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم است.»