قربانزاده: هیئت مدیره سرخابی منفعل باشد باید تغییر کند
معرفی استقلال به عنوان گرانترین تیم لیگ 350 میلیارد تومان پول در کجا هزینه شد؟
باشگاه استقلال که این فصل عنوان گرانترین تیم فصل بیست و دوم لیگ برتر را به خود اختصاص داده است، تمام مبلغی که از فروش سهامش در بورس را کسب کرده بود، برای این فصل هزینه کرده است.
سرویس ورزشی-
حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصیسازی جمعه شب با حضور در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و اطلاعات جالب توجهی از هزینهکرد تیمهای فوتبال در لیگ پیشرو ارائه کرد. قربانزاده در صحبتهای خود عنوان داشت: اساسا تقاضا و دیدن فوتبال است که ارزش دارد. فوتبال بر خلاف دیگر حوزهها معدنش در خودش نهفته است. این اتفاقی که در لیگ رخ میدهد، باشگاههای ما یا با خیریه اداره میشوند و یا با قرض به اشکال مختلف و شبه نزول و قرضهای عجیب و غریب که بعدها به پروندههای قضایی تبدیل میشود. یا از طریق نفت و گاز و مس و.... این یعنی از جایی این پول تهیه میشود و در جای دیگر خرج میشود.
وی ادامه داد: همین باشگاههای آلومینیوم، مس، فولاد، سپاهان، گلگهر، ایرانخودرو، سایپا و دیگر شرکتهایی که تیم دارند، اینها بورسی هستند و در سهام شناور آنها صدها هزار نفر سهم دارند. آیا این صدها هزار نفر راضی هستند که تیمی تشکیل شود و شرکت برای آن هزینه کند؟ یا باید خودش پول دربیاورد؟
قربانزاده اضافه کرد: برای مثال باشگاه سپاهان نود تیم دارد اما ۹۰ درصد آن برای تیم فوتبالش هزینه میشود. این تیم ۳۲۵ میلیارد تیم را بسته است که تنها ۵۰ میلیارد هزینه تبلیغات درمیآید. دو مس داریم که یکی از آنها حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بسته شده و دیگری حدود ۲۰ میلیارد کمتر. آلومینیوم اراک هم ۱۲۰ الی ۱۳۰ میلیارد تومان اعلام شد. البته برخی از این هزینهها در سایت کودال اعلام شد. همه هواداران میتوانند رقمها را در سایت ببینند. سایر باشگاههای صنعتی را حضور ذهن ندارم. اعداد آن تیمها پایینتر است. برخی ادعا میکنند که آن اصلاحیه میخورد اما دوستان میگویند اصلاحیهای در کار نیست.
رئیس سازمان خصوصیسازی تصریح کرد: استقلال ۳۵۰ میلیارد هزینه کرده است. ۱۰۰ میلیارد هم روی آن وام گرفته که شده ۴۵۹ میلیارد تومان. روزی هم که آجورلو رفت ۱۲۳ میلیارد در حساب استقلال بوده است. این در حالی است که از آن ۳۵۰ میلیارد تنها ۲۵درصد باید کسر میشد و سایر آن باید در حساب باقی میماند. استقلال حدود چند میلیارد تومان اضافه خرج کرده است. برای مثال ۳۰ میلیارد به تامین اجتماعی پرداخت شده و ۱۰ میلیارد مالیات داده است. من بزرگترین منتقد عدم رعایت کمیته مصارف هستم.
وی تاکید کرد: ما با باشگاه استقلال طرف هستیم. حالا قبلا آجورلو بوده و الان فتحاللهزاده. مدیریت با وزارت ورزش است. یک پولی در فرابورس تهیه شده و به حساب باشگاه آمده. کمیته مصارف چارچوب را مشخص میکند ما الان ضمانت اجرا پیگیری میکنیم. این هزینهها (۲۳۰ الی ۲۴۰ میلیارد) خارج از چارچوب بوده است.
قربانزاده گفت: استقلال با این هزینه سردسته بالاترین رقم کادرفنی و بازیکنان در فصل جاری شده است. در فصلهای گذشته همیشه تیمهای صنعتی و معدنی پیشتاز بودند اما استقلال این بار پیشتاز شد و اشتباه کرد. شما نمیتوانید شرایط اوضاعتان خوب نباشد و بوقلمون بخورید.کسی که هشتش گرو نهش است بوقلمون نمیخورد. این اتفاق در مورد استقلال رخ داده. البته پرسپولیس هم مستعد این اتفاق بود. پرسپولیس با این موانع و سنگلاخی که دارد تلاش میکند شرایط فعلی را مدیریت کند.
وی ادامه داد: متاسفانه از اعضای هیئت مدیره استقلال و پرسپولیس هیچ چیز خاصی ندیدیم. شما عضو هیئت مدیره هستید. فقط به خاطر اسم و رسم و عکس و اینها که نیستید. عضو هیئت مدیره باید نظارت کند و باری از دوش باشگاه بردارد نه اینکه خودش هر روز برگه بیاورد که پول فلان بدهکار را پرداخت کنید. اگر این اتفاق ادامه پیدا کند، اعضای هیئت مدیره اگر منفعل باشند، حتما سه عضوشان تغییر میکنند. من این را به حمید سجادی و خاندوزی هم گفتم که سه عضو مالی بیایند شرایط را رصد کنند که مدیرعامل راه گذشته را نرود. الان مردم میتوانند نظارت کنند عضو هیئت مدیره هم همین وظیفه را دارد اما شدیدتر.
۳۵۵ میلیارد تومان چگونه هزینه شد؟
پس از این اظهار نظر رئیسسازمان خصوصی بود که خبرگزاری مهر در گزارش یادآور شد اختلاف حساب مدیران وقت باشگاه استقلال و مسئولان سازمان خصوصیسازی بر سر نحوه هزینهکرد وجوه دریافت شده از محل فروش سهام است.
بر اساس مصوبه کمیته مصارف، باشگاه استقلال میتوانست تا سقف ٢٥٪ از این محل معادل ٩٠ میلیارد تومان نسبت به پرداخت بدهیهای خودش اقدام کند اما در دوره مدیریت آجورلو مجموعاً ٢٣٠ میلیارد تومان از این منابع برداشته شد که قربانزاده معتقد است مجوز کمیته مصارف برای استفاده از این مبلغ دریافت نشده است. مجموع مبلغ دریافت شده پس از فروش حدود ١١٪ از سهام باشگاه استقلال ٣٥٩ میلیارد تومان بوده که با کسر برخی کسورات قانونی و هزینههای مربوط به فروش سهام مبلغ ٣٥٥ میلیارد تومان به حساب باشگاه استقلال واریز شد.
پیش از تشکیل کمیته مصارف در بدو واریز پول، شرکت تأمین اجتماعی ٣٤ میلیارد تومان را با دریافت احکام قضائی از محل بدهیهای گذشته باشگاه استقلال مستقیماً از حساب این باشگاه دریافت کرد در حالی که مسئولین وقت باشگاه و اعضای کمیته مصارف در جریان این اقدام قرار نداشتند و به همین دلیل این مبلغ خارج از ٢٥٪ مصوب به منظور پرداخت بدهیها از حساب برداشت شد.
باشگاه استقلال همچنین بر اساس تفاهم با اداره مالیات در صورت پرداخت بخشی از بدهی مالیاتی خودشان میتوانستند از بخشودگی جرایم مالیاتی استفاده کنند. به همین دلیل ١٦ میلیارد تومان از بدهی سنگین مالیاتی استقلال که به جا مانده از ۱۰ سال گذشته بود پرداخت شد تا ٧٨ میلیارد جریمه عدم پرداخت مالیات در سالهای گذشته با بخشودگی از بدهیهای این باشگاه کاسته شود. در واقع ٥٠ میلیارد تومان پرداخت شده به اداره تأمین اجتماعی و مالیات دارای مجوز کمیته مصارف نبوده و مازاد بر ٩٠ میلیارد مصوب از محل پرداخت بدهیها انجام شده است.
سازمان خصوصیسازی از مدیران باشگاه استقلال درخواست کرده بود ٧٥٪ باقیمانده این مبلغ را سرمایهگذاری کنند در حالی که در زمان مدیریت آجورلو به جای سرمایهگذاری از منابع فروش سهام، بدهیهای سالهای گذشته پرداخت شده آن هم در شرایطی که طلبکاران خصوصی و دولتی با دریافت احکام قضائی در قبال مطالبات خودشان میتوانستند مبالغ مورد نظرشان را از حساب برداشت کنند و در نهایت با توافق مسئولین باشگاه این بدهیها پرداخت شد.
در نهایت از مجموع ٣٥٥ میلیارد ١٢٣ میلیارد تومان در حساب باقی ماند و ٢٣٢ میلیارد تومان از این محل هزینه پرداخت بدهیهای گذشته باشگاه استقلال شد که از این ٢٣٢ میلیارد ٩٠ میلیارد دارای مجوز کمیته مصارف بوده و ١٤٢ میلیارد بدون دریافت مجوز از سازمان خصوصیسازی به طلبکاران از جمله سازمان تأمین اجتماعی و اداره مالیات پرداخت شده است. نکته جالب توجه این است که از زمان جدایی آجورلو از استقلال ١٢٣میلیارد تومان در حساب این باشگاه باقی مانده بود که فتحاللهزاده با قرار دادن وثیقه ملکی مبلغ باقیمانده در حساب را نیز دریافت کرده و بخشی از مطالبات بازیکنان را پرداخت کرد.
400 میلیارد برای قراردادهای استقلالیها
و نکته پایانی اینکه استقلال در شرایطی به عنوان گرانترین تیم لیگ معرفی شده که دیروز خبرگزاری فارس مدعی شد مجموع قراردادهای باشگاه استقلال حدود 400 میلیارد تومان است. این درحالیاست که تیم تقریبا بدون نظر سرمربی و بدون مشورت فنی بسته شده و از طرفی خریدهای این فصل به شکل کاملا محسوسی نامتوازن هستند. به طوریکه ترافیک شدیدی در خط حمله دیده میشود اما در خط میانی میتوان گفت سبد آبیها خالی است. در این بین خریدهایی مانند زواری و حامدیفر که ساپینتو اصلا اعتقادی به آنها ندارد نیز سؤال مهم دیگری است!