kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۵۹۹۱
تاریخ انتشار : ۲۶ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۸
استادان دانشگاه‌ هاروارد:

آمریکا اگر بخواهد هم نمی‌تواند دست از حماقت بردارد

 
 
 
 
«استفان والت» و « رابرت و رنه بلفر»، استادان برجسته دانشگاه‌هاروارد استدلال کرده‌اند که اصرار دولت آمریکا بر پیاده‌‌سازی اصول لیبرالیسم، موجب می‌شود هیچ‌گاه از اشتباهاتش در عرصه بین‌المللی درس نگیرد و «مجبور» به تکرار خطاها شود. آنها همچنین نوشته‌اند آمریکا حتی اگر هم می‌خواست، نمی‌توانست از احمق بودن دست بردارد!
«استفان ام. والت»، نظریه‌پرداز برجسته رئالیسم تدافعی در روابط بین‌الملل و ستون‌نویس نشریه فارین‌پالیسی و «رابرت و رنه بلفر»، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه‌هاروارد با انتشار مقاله‌ای مشترک در فارین‌پالیسی با طرح موضوعات مختلف به سیاست‌های احمقانه دولت آمریکا حمله کرده‌اند: «مدافعان رهبری جهانی آمریکا گاهی اذعان می‌کنند که واشنگتن بیش از‌اندازه خود را گسترش داده، سیاست‌های احمقانه‌ای را دنبال کرده، در دستیابی به اهداف سیاست خارجی اعلام‌شده خود ناکام بوده و اصول سیاسی اعلام شده‌اش را زیر پا گذاشته است. آنها چنین اقداماتی را انحرافات تأسف بار می‌دانند و معتقدند که آمریکا از این اشتباهات درس خواهد گرفت و در آینده عاقلانه‌تر عمل خواهد کرد.» به گزارش مهر در ادامه این مقاله می‌خوانیم: «کشوری که هنوز بیش از ۷۰۰ تأسیسات نظامی در سراسر جهان و گروه‌های جنگی حامل در بیشتر اقیانوس‌های جهان دارد؛ اتحاد رسمی با ده‌ها کشور داشته و هم اکنون درگیر جنگ نیابتی علیه روسیه، جنگ اقتصادی علیه چین، عملیات ضد تروریستی در آفریقا بوده و همواره تلاشی بی‌پایان برای تضعیف و سرنگونی دولت‌ها در ایران، کوبا، کره شمالی و غیره انجام می‌دهد؛ چگونه می‌تواند به تعادل خوبی دست‌یابد؟
 از نظر جورج پکر و سایر مدافعان برتری آمریکا، سخت است که یک کشور لیبرال قدرتمند مانند آمریکا، جاه طلبی‌های سیاست خارجی خود را محدود کند. ارزش‌های لیبرال آمریکا خوب است اما ترکیب ارزش‌های لیبرال و قدرت گسترده، تلاش آمریکا برای انجام کارهای بیش از‌اندازه تهاجمی را تقریباً اجتناب ناپذیر می‌کند.» «والت» و «بلفر» مقاله مشترک خود را این طور ادامه می‌دهند: «هیچ لیبرال واقعی نمی‌تواند اعلام کند که آمریکایی‌ها، دانمارکی‌ها، استرالیایی‌ها، اسپانیایی‌ها یا کره جنوبی‌ها از حقوق طبیعی برخوردارند، اما افرادی که اتفاقاً در بلاروس، روسیه، ایران، چین، عربستان سعودی، کرانه باختری و هر جای دیگری زندگی می‌کنند، از این حقوق برخوردار نیستند. به همین دلیل، دولت‌های لیبرال به شدت به آنچه جان مرشایمر «انگیزه صلیبی» می‌گوید – تمایل به گسترش اصول لیبرال تا جایی که قدرتشان اجازه می‌دهد- تمایل دارند.»
این مقاله خواندنی در نهایت با این جملات تمام می‌شود: «هنگامی که یک کشور و رهبران آن واقعاً باور داشته باشند که آرمان‌های آنها تنها فرمول مناسب برای سازماندهی و اداره جامعه را ارائه می‌دهد، سعی می‌کنند دیگران را متقاعد یا وادار به پذیرش آن کنند. حداقل، انجام این کار تضمین‌کننده اصطکاک با کسانی است که دیدگاه متفاوتی دارند. بر این اساس بر خلاف نظر مدافعان «رهبری جهانی» ایالات متحده آمریکا که معتقدند واشنگتن از این اشتباهات درس خواهد گرفت و در آینده عاقلانه‌تر عمل خواهد کرد، باید گفت تا زمانی که آمریکا بر اساس اصول لیبرالیسم رفتار می‌کند از اشتباهات گذشته درس نگرفته و حتی اگر بخواهد هم نمی‌تواند از احمق بودن دست بردارد.»