با ابلاغ تعرفههای جدید
قبض گاز پرمصرفها 4برابر شد
طبق تعرفه جدید، در حالی که قبض گاز
64 درصد مشترکان خانگی تغییری نکرده تعرفه مشترکان پرمصرف 4 برابر شده است.
چهارشنبه 16 آذر، مصوبه هیئت وزیران درباره اصلاح تعرفه گاز مشترکان خانگی ابلاغ شد. طبق این مصوبه، پلههای اول تا سوم بدون تغییر قیمت باقی ماندند، اما پله چهارم تا ششم 30 درصد افزایش و پله هفتم تا دهم 50 درصد افزایش نسبت به تعرفه قبلی را داشتند و همچنین تعرفه پلههای یازدهم و دوازدهم نیز عدد ثابت 5000 و 6000 تومان به ازای هر متر مکعب تعیین شدند. بر اساس دستورالعمل جدید، علاوهبر تغییر قیمتها، بازه عددی هر پلکان نیز در مصوبه جدید دولت تغییر کرده است.
به گزارش فارس، قبض گاز مشترکان بدین صورت محاسبه میشود که بسته به کل مصرف مشترک، میزان مصرف هر پله در تعرفه آن پله ضرب میشود و همه اعداد به دست آمده با یکدیگر جمع میشوند.
با این توضیح، محاسبات نشان میدهد که میانگین تعرفه گاز برای مشترکان هر پله مصرفی چقدر است؛ مثلا مشترکی که در پله چهارم قرار دارد به طور میانگین به ازای هر متر مکعب مصرف گاز 726 ریال میپردازد و یا اینکه میانگین تعرفه گاز جدید مشترکان پله آخر نسبت به تعرفه قدیم، بیش از 4 برابر شده است. بر این اساس، متوسط قبض جدید مشترکان پلههای اول تا سوم بین 3 تا
20 هزار تومان خواهد بود. متوسط قبض مشترکان چهارم تا ششم 25 تا 65 هزار تومان خواهد شد. متوسط قبض مشترکان هفتم تا دهم 95 تا 320 هزار تومان برآورد میشود و قبض مشترکان پلههای 11 و 12 و پرمصرف نیز بیش از 475 هزار تومان خواهد بود. بنابراین طبق تعرفه جدید، قبض گاز مشترکان خانگی در 6 پله اول تغییر خاصی نکرده است اما از پله هفتم کمکم روند تغییرات محسوس میشود و افزایش قیمت قبوض در دو پله آخر با حدود
400 و 750 هزار تومان در ماه به اوج خود میرسد. در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که ضمن تثبیت قبض گاز مشترکان کممصرف، قبض مشترکان پله آخر از ماهانه 230 هزار تومان به 980 هزار تومان رسیده است یعنی چهار و 25 صدم برابر.
اما نکته مهم اینجاست که مشترکان پله آخر
(2 درصد از جامعه) همچنان 83 درصد مبلغ واقعی گاز را به صورت یارانه دریافت میکنند. به بیان دیگر هر چند اصلاح نظام تعرفهگذاری جدید موجب افزایش قبوض پرمصرفانِ پردرآمد شده اما یارانه نجومی آنها از بیتالمال همچنان پابرجاست.
طبق گزارش وزارت کار و رفاه اجتماعی، توزیع مشترکان پرمصرف تهرانی که در پلههای ۸ تا ۱۲ مصرف گاز هستند، نشان میدهد که ۸۸ و 83 صدم درصد از آنها در مناطق گران و مرفه شمالی تهران ساکن هستند. حال هر چند اقدام دولت یک گام رو به جلو بوده اما سؤال اساسی این است که چرا مرفهنشینان همچنان باید معادل 83 درصد گازبها را یارانه دریافت کنند؟
پاداش صرفهجویی مشترکان کممصرف
در همین حال، مدیرعامل شرکت ملی گاز هم با اشاره به ابلاغ آییننامه اجرایی تعرفه گازبها و طرحهای تشویقی از سوی دولت به وزارت نفت، در تشریح آن بیان کرد: مشترکان خانگی که مصرف گاز آنها در ماههای سرد سال نسبت به دوره مشابه پارسال کمتر شود، به ازای هر یک واحد درصد کاهش، مشمول تخفیف یا همان پاداش صرفهجویی معادل سه واحد درصد در گازبهای صورتحساب همان دوره خواهند شد که این تخفیف تا سقف ۴۵ درصد گازبها در صورتحساب آنها اعمال خواهد شد.
مجید چگنی افزود: تعرفه مشترکانی با مصرف متعارف که در سه پله نخست قرار دارند، نسبت به پارسال افزایشی نداشته و صورتحساب آنها مشابه سنوات گذشته است؛ فقط تعرفه مشترکان پرمصرف بخش خانگی، یعنی از پلکان ۴ به بعد افزایش یافته است، این تغییر تعرفه از ۱۶ آذرماه در صورتحسابهای مشترکان محترم اعمال میشود.
وی تصریح کرد: بر همین اساس، گازبهای مشترکانی که زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی قرار دارند و مصرف آنها در حد متعارف است (سقف مصرف مجاز پله
۳ در هر اقلیم)، رایگان خواهد بود، اما در عین حال، مشترکان عادی و حتی مشترکان کمیته امداد و سازمان بهزیستی اگر از این سقف مصرف، عبور کنند، حجم مازاد مصرف آنها، مشمول پرداخت تعرفههای پلکانی خواهد شد.
چگنی ادامه داد: اکنون ۶۵ درصد حجم گاز مصرفی بخش خانگی در دوره سرد سال از سوی مشترکان پرمصرف (پلکان ۴ تا ۱۲) مصرف میشود و در عین حال، بیشترین مقدار یارانه پنهان انرژی را مشترکان پرمصرف دریافت میکنند. وی یادآور شد: این در حالی است که بیش از ۶۴ درصد از مشترکان که در پلکان نخست تا سوم قرار دارند، تنها ۳۵ درصد حجم گاز مصرفی بخش خانگی در دوره سرد سال را مصرف میکنند که تعرفه آنها افزایشی نداشته است.
این مسئول افزود: بر این اساس، برای ایجاد عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه یارانه انرژی، با مصوبه هیئت وزیران، برای مشترکان پرمصرف و بسیار پرمصرف گاز نیز، جریمههایی در نظر گرفته شده که از ۱۶ آذرماه، قابلیت اجرا دارد.
تعرفه اماکن عمومی و واحدهای صنعتی
به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران،
بر اساس این آییننامه، اماکن مذهبی، هتلها، مساجد و غیره اگر بیشتر از ۱۰ درصد نسبت به بازه مشابه پارسال، صرفهجویی در مصرف داشته باشند، به ازای هر یک درصد صرفهجویی، ۱۰ درصد بخشودگی در گازها و تا سقف ۴۰ درصد خواهند داشت. چگنی درباره واحدهای صنعتی نیز توضیح داد: مشترکان صنعتی هم، چنانچه بتوانند اورهال (تعمیرات اساسی) خود را به دوره سرد سال موکول کنند و حداقل پنج روز پیاپی، ۳۰ درصد کاهش مصرف داشته باشند، گازبهای آنها متناسب با حجم گاز صرفهجویی شده، پنج درصد بخشودگی خواهد داشت.