نگاه تردید اقتصاددانان مستقل به رشد اعلامی بانک مرکزی
بالاخره پس از کش و قوسهای فراوان و اعلام آمارهای متناقض رشد اقتصادی از سوی برخی مقامات رسمی کشور، بانک مرکزی این نرخ را 4/6 درصد اعلام کرد، نرخی که به اعتقاد برخی از کارشناسان به دلیل وجود رکود سنگین بر اقتصاد کشور مقداری خوشبینانه اعلام شده است.
دکتر رسول بخشی دستجردی، رئیس سابق دانشکده اقتصاد دانشگاه یزد در این باره گفت: رسیدن به این رشد شاهکار است. البته رسیدن به این رشد امکانپذیر نیست و خلاف ادبیات رشد اقتصادی است. در اقتصاد عواملی وجود دارد که تعیینکننده رشد است که یکی از آنها رشد جمعیت و رشد تکنولوژی است که به نظر من در این مدت سه ماهه اول سال این اتفاق رخ نداده است. ولی بهنظر میرسد بانک مرکزی روی افزایش درآمدهای نفتی خود تأکید دارد که با وجود تحریمهای موجود اتفاق خوبی است اما این امر نمیتواند رشد کلی اقتصاد باشد. به هرحال رشد واقعی نیازمند رشد اشتغال و تولید است که حداقل در سه ماهه اول سال این اتفاق رخ نداده است.
به گزارش نسیم، وی افزود: این آمارهایی که از سوی بانک مرکزی اعلام شده با عوامل اصلی رشد اقتصادی همخوانی ندارد. به اعتقاد من آمار رسمی کشور را باید مرکز آمار اعلام کند که مرجع رسمی کشور است. ضمن اینکه آمار را باید به صورت سالیانه اعلام کرد. به نظر میرسد دولت چون پیشبینی میکرد که در سه ماهه دوم سال شاید نتواند به این آمار و ارقام دست یابد، این آمار رشد را اعلام کرد تا وضعیت اقتصاد را خوب جلوه دهد. بهتر است مسئولان به جای اعلام آمارهای اینچنینی، روی چگونگی تجهیز نیروهای داخلی برای رشد طولانیمدت تمرکز کنند. این همه جوانهای مستعد و زمینها و سرمایههای آمادهبهکار داریم که با اتخاذ یک سیاست صحیح از سوی دولت میتواند هم ایجاد اشتغال کرد، هم تولید را رونق بخشید. به جای اینکه چشممان به دست کشورهای بیگانه باشد باید همین عوامل مستعد داخلی را پرورش و مدیریت کنیم تا به رشدی پایدار دست یابیم.
رکود ادامه دارد
همچنین علی قنبری، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: معتقدم باید آمار مراجع رسمی کشور را پذیرفت و به این آمار اعتماد کرد. در غیر اینصورت باید به تمامی آمار اعلام شده ایراد گرفت. اما اینکه بگوییم با این رشد اقتصادی که مختص به سه ماهه اول سال(فصل بهار) است، از رکود خارج شدیم، صحیح نیست؛ زیرا برای رسیدن به رشد اقتصادی حداقل باید سه تا چهار سال به طور پایدار رشد بالای 8 درصد داشته باشیم تا بتوان اعلام کرد که با این رشد از رکود خارج شدهایم. البته برخی کارشناسان معتقدند که این رشد در فضای اقتصادی کشور ملموس نیست که بنده عرض میکنم از منظر اقتصادی این رشد امکانپذیر است، حتی زمانی که به طور مثال شاهد نزول شاخص بورس هستیم. در پایان باید به این نکته اشاره کنم که برای اعلام آمار صحیحتر، باید این ارقام به صورت 6 ماهه اعلام شود.
دکتر حجتالله عبدالملکی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) هم گفت: وقتی رشد اقتصادی در طول یک برهه کوتاه، از منفی 5/8 به مثبت حدود 5 درصد میرسد، باید عده کثیری از مردم و فعالان اقتصادی آن را لمس کرده باشند. البته باید از مردم پرسید آیا این رشد را لمس کردهاند؟
وی افزود: من به عنوان کارشناس اقتصادی میگویم بنده لمس نکردم. وقتی اقتصادی در یک مقطع چنین رشد اقتصادی را تجربه کند، باید اتفاقات زیادی هم به واسطه این رشد در آن اقتصاد رخ داده باشد و قابل مشاهده نیز باشد، از جمله کاهش نرخ بیکاری و فعالیت دوباره تعداد زیادی واحدهای صنعتی که در گذشته تعطیل شده بودند. از سوی دیگر افزایش رشد اقتصادی باید با افزایش اشتغال نیز همراه باشد، نمیشود رشد اقتصادی حدود 4/6 درصد باشد اما نرخ بیکاری با روند معکوس مواجه شود. البته ما اجازه نداریم آمار بانک مرکزی را زیر سؤال ببریم، ولی پیشنهاد میکنم بانک مرکزی اجزای این رشد را به طور کامل بیان کنند و بگویند آیا این رشد از محل افزایش تولیدات کشاورزی بوده یا خدمات و...