kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۲۵۷
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۸

نگاهی گذرا به ماجرای ارتفاعات 402 سومار


سید محمد مشکوهًْ‌الممالک

ارتفاعات کهنه ریگ در سومار نیز از جمله مناطق مهم به حساب می‌آید که مرز مشترک ایران و عراق را تشکیل می‌دهد و در آغاز جنگ به علت عدم نیروی کافی به اشغال و تصرف عراق درآمد.
آزادسازی ارتفاع 402 سومار در عملیات مسلم‌بن عقیل
تصرف این مجموعه در روزهای نخستین جنگ توسط ارتشیان عراقی باعث شد تا شهر سومار و نفت شهر سقوط و ارتفاع 402 که به کلید منطقه معروف بود به دست دشمن بیفتد. بنابراین نیروهای ما به فکر بیرون راندن متجاوزین از خاک مقدس کشور افتادند و عملیات آفندی خود را آغاز کردند.
در نهم مهر 61 ارتفاعات کهنه ریگ و در راس آن ارتفاع مهم 402 در عملیات بزرگ و غرور آفرین مسلم بن عقیل آزاد شد و نیروهای ما بر شهرهای مندلی، دوله شریف، علی نایر، نفت خانه و چندین بخش و روستای مرزی عراق تسلط کامل پیدا کرد.
عراق برخلاف قوانین بین‌المللی اقدام کرد
بعد از پایان عملیات بزرگ مسلم بن عقیل تا پذیرش قطعنامه و پایان جنگ، ارتش عراق بار‌ها و بار‌ها حملات گسترده‌ای را از جناح‌های مختلف با تجهیزات رزمی و نفری کامل انجام داد و برخلاف قوانین بین‌المللی سه مرحله اقدام به استفاده و پخش انواع عوامل شیمیایی کرد تا شاید بتواند یک بار دیگر این مجموعه ارتفاعات را تصرف کند.
صدام حسین شخصا فرماندهی این عملیات را به عهده گرفت
26 تیر ماه سال 66 بود که صدام حسین به دلیل اهمیت این ارتفاعات که به 402 سومار معروف شد شخصا فرماندهی این عملیات را به عهده گرفت و در قرارگاه تاکتیکی شهر مندلی به فاصله هفت  کیلومتری مرز با تمامی امکانات و تجهیزات نظامی و عده کامل در منطقه حضور پیدا کرد.
خودرو بنز، جایزه پیروزی بر رزمندگان اسلام بود
همانطور که گفته شد صدام حسین به دلیل اهمیت مضاعف این منطقه شخصا فرماندهی عملیات را به عهده گرفت، دختر صدام هم با پدرش به این منطقه آمد و جهت تشویق و بالابردن روحیه مضاعف ارتشیان عراقی تعداد 402 عدد سوئیچ بنز سواری آلمانی آورده و برای نیروهای عراقی سخنرانی کرد، قول داد افرادی که موفق به فتح این ارتفاعات شوند به عنوان هدیه سوئیچ خودرو خود را تحویل گرفته و به همراه ببرند.
داشتن روحیه ایثار رمز شکست دشمنان شد
26 تیرماه 1366، ساعت حدودا 9 شب را نشان می‌داد که صدای تیراندازی انواع سلاح ‌ها از طرف دشمن شنیده می‌شد، آن شب آتش دشمن با سایر شب‌ها متفاوت بود؛ پرحجم، دقیق و مداوم.
با اینکه به مدت پنج روز با نیروهای ورزیده کماندویی این حملات ادامه داشت اما با ایستادگی و مقاومت غیورمردان نیروی زمینی ارتش لشکر 88 زرهی سیستان و بلوچستان، با تحمل تلفات بسیار بالای نیروی انسانی و  اسارت 52 تن از ارتشیان عراق، دشمن مجبور به عقب نشینی شد.
دشمن پس از خاتمه جنگ در سال 67 با تعصب و ناراحتی از عدم تصرف این ارتفاع سربلند و سرافراز، بلافاصله با چندین دستگاه لودر و بلودوزر حدود 18 تا 22 متر از این ارتفاع را صاف کرد و به میدان فوتبال و باند فرودگاهی اضطراری تبدیل کرد تا چنانچه در آینده با کشور ایران جنگی داشته باشد به راحتی بتواند برای تصرف و اشغال آن اقدام کند.
این، گوشه‌ای از عملیات 402 سومار بود که برای بیان جزء جزء وقایع آن زبان از بیان قاصر است. جانفشانی رزم آورانی که برای حفظ کشور و دفاع از ناموس خویش ذره‌ای کوتاهی نکردند و جان و مال خویش را در جهت احتزاز پرچم ایران اسلامی در اختیار گذاشتند.