پسلرزههای سیلی اوپک پلاس به غرب؛ بنزین و اقلام اساسی در آمریکا گران شد
فقط چند روز از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت میگذرد، اما آثار این تصمیم با افزایش قیمت بنزین و برهم خوردن معادلات دموکراتها در آستانه انتخابات میاندورهای، در آمریکا ظاهر شده است.
به تدریج تبعات و آثار تصمیم مهم اوپک پلاس در کاهش تولیدات نفتی ظاهر میشود و نتایج خود را بر اقتصاد کشوری همانند آمریکا هم تحمیل میکند. تصمیمات مهم صادرکنندگان نفتی که برخی از آنها در اوپک حضور ندارند ثابت میکند که رویههای تولید حتی بر اقتصاد ظاهرا قدرتمند آمریکا هم بیتاثیر نیست. از آمریکا خبر میرسد که افزایش قیمت کالاهای اساسی، شهروندان آمریکایی را در تهیه کالاهای اساسی با مشکل مواجه کرده است. اعضای اوپک پلاس روز چهارشنبه گذشته در یک تصمیم غافلگیرکننده و از پیش تعیین نشده، اعلام کردند که تولیدات نفتی خود را کاهش میدهند. خبرگزاری رویترز در آن روز ضمن ارزیابی تصمیم اوپک پلاس در گزارشی نوشت: «این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر حاصل شده و عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنا هست، محدودتر میکند» سمبهای که اعضای اوپک پلاس را نتوانست قانع کند حالا صاحب سمبه را تحت فشار سیاسی قرار میدهد. از واشنگتن گزارش میرسد که قیمت بنزین بار دیگر روند صعودی به خود گرفته و حالا همین تصمیم برای کاهش تولید نفت، قیمت طلای سیاه را در برخی از ایالتها حتی به بیش از ۶ دلار به ازای هر گالون رسانده است! صدای نگرانی حزب دموکرات آمریکا نیز در فاصله کمتر از یک ماه مانده به انتخابات بلند شده، آنها میگویند این افزایش قیمت قطعاً به ضرر حزبشان در آستانه انتخابات میاندورهای تمام خواهد شد و احتمالا کرسیهایی را در پی افزایش قیمت این کالای اساسی از دست میدهند. همزمان برخی از تحلیلگران آمریکایی میگویند که تعطیلی دو پالایشگاه مهم در ایالات غربی آمریکا از جمله «نوادا» در افزایش بیشتر قیمتها بیتاثیر نبوده است. هرچند که ظاهرا تنها قیمت سوخت گران شده، اما این تورم به سایر کالاهای دیگر هم سرایت کرده است. واشنگتن پست درباره تبعات اقتصادی و سیاسی تصمیم اوپک پلاس مینویسد: «تورم که دموکراتها گمان میکردند از اهمیتش کاسته شده است، بار دیگر به عنوان یک تهدید سیاسی در آستانه انتخابات میان دورهای آشکار شده است». همزمان جمهوریخواهان تلاش میکنند تا از فرصت بهوجود آمده، بیشترین استفاده سیاسی را ببرند. تلاشهای جمهوریخواهان برای مقصر دانستن جوبایدن در افزایش هزینهها، کاهش رونق بازارها و نگرانی از احتمال رکود اقتصادی در روزهای اخیر دوچندان شده است. روزنامه فایننشال تایمز نیز در گزارشی تحلیلی شاخبهشاخ شدن آمریکا و اوپک پلاس را تفسیر و از آن بهعنوان یک جنگ جدی یاد میکند. به عقیده این روزنامه تحولات جاری در بازار نفت، حاکی از شکافی جدید و شاید خطرناک میان کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده نفت، مخصوصا آمریکا و عربستان باشد.
به موازات این اتفاق، تحلیلگران روابط بینالملل حمایت عربستان از طرح روسیه برای کاهش تولید را شکست دیگری برای سیاست خارجی جو بایدن میدانند. بایدن در ابتدای دوره ریاستجمهوری خود، برای اقناع افکار عمومی و بهنمایش گذاشتن التزام ظاهری دموکراتها به حقوق بشر، برخی سختگیریها در روابط دوجانبه با آمریکا را به نمایش گذاشت. بایدن اما خیلی زود پشیمان شد و برای انتفاع اقتصادی بیشتر در بازار نفت شخصا به ریاض سفر کرد و پاک موضوع «جمال خاشقجی» را به باد فراموشی سپرد. با این وجود عربستان در تصمیمی خلاف بر سیاستهای آمریکا، عملا واشنگتن را در عرصه بینالمللی ضایع کرد و از طرح کاهش تولید نفت حمایت کرد! از سوی دیگر حالا که دست مقامات آمریکایی از همهجا کوتاه شده، نگران اقتصاد جهانی شدند. «جانت یلن» وزیر خزانهداری آمریکا گفت: «اقدام اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت تصمیمی «ناموثر و غیرعاقلانه» برای اقتصاد جهان به ویژه بازارهای نوظهور است» فراموش نکنیم که همه این اتفاقات و شکستهای پیدرپی اقتصادی و سیاسی بایدن در حالی رخ میدهد که انتخابات میان دورهای کنگره ۱۷ آبان برگزار میشود و تازهترین نظرسنجیها همچنان تاکید میکنند که بایدن رئیسجمهوری شدیدا «نامحبوب» است. بگذریم که وضعیت جمهوریخواهان هم چندان تعریفی ندارد.
همزمان با برگزاری دادگاه عالی برای بررسی افتضاح سیاسی حمله ۶ ژانویه حامیان ترامپ به ساختمان کنگره، پولیتیکو به نقل از کتابی تازه منتشره شده از حرفهای نگفته آن روز مینویسد:« لیندسی گراهام چهره نزدیک به ترامپ، تا مدتها ماموران را بازخواست میکرده که چرا به معترضانی که وارد ساختمان کنگره شدهاند، شلیک مستقیم نکرده است!»