kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۹۵۶۱
تاریخ انتشار : ۲۲ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۱
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

بیانیه اروپا‌، واکنشی طبیعی بود اما پاسخ ایران تند بود!

 

سرویس سیاسی-
روزنامه آرمان ملی در مطلبی به قلم فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: «فضاي توافق هسته‌اي کلا فضاي مبهمي است به‌خصوص که بيانيه سه کشور اروپايي يک مقدار فضا را سنگين‌تر کرد و پاسخ ايران هم به اين بيانيه، پاسخ تندي بود. از طرفي آمريکايي‌ها هم از اين بيانيه حمايت کردند. برداشتم اين است که بيانيه اتحاديه اروپا و سه کشور اروپايي با هماهنگي آمريکا صادر شده و آمريکايي‌ها حتما در جريان بودند و با همديگر رايزني کردند که اين بيانيه را صادر کنند. درحقيقت آمريکايي‌ها نمي‌خواستند خودشان اين کار را انجام دهند چون اگر خودشان دست به کار مي‌شدند، منجر به يک تنش سنگين بين ايران و آمريکا مي‌شد و احتمال داشت اصل ميز مذاکره را تحت تاثير قرار دهد و تا مدت نامعلومي به تعويق بيندازد. بنابراين آمريکايي‌ها ترجيح دادند اتحاديه اروپا اين بيانيه را صادر کند. اتحاديه اروپايي که مبتکر اين جمع بندي و ارائه طرح نهايي مذاکرات بين دو کشور ايران و آمريکا بوده.» در ادامه مطلب آمده است: «نکته دوم اينکه بيانيه برخلاف برخي اظهارنظرهايي که گفته شده، آنچنان تند نبود. بيانيه نشانگر اين بود که اروپايي که به ميدان آمده و اعتبار سياسي خود را به ميان آورده و طرح جمع بندي
35 صفحه‌اي را داده و نهايتا هم با يک اقدام ايران به بن‌بست خورده و متوقف شده، بايد يک واکنش از خودش نشان مي‌داد چون ايران بود که ميز مذاکره را با طرح مسئله ضرورت بسته شدن پرونده در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به اينجا رساند. آمريکايي‌ها از اول استقبال کرده بودند و مشکلي براي امضاي تفاهم براساس طرح اروپا نداشتند. بنابراين واکنش اروپايي‌ها واکنشي طبيعي بود اگرچه يک مقدار شايد نابهنگام بود.» مدعیان اصلاحات در حالی که اعتراف می‌کنند بیانیه اخیر تروئیکای اروپا با هماهنگی آمریکایی‌ها تنظیم شده و همچنین به خوبی می‌دانند که در این بیانیه علیه جمهوری اسلامی ایران، اتهامات واهی و جعلی را تکرار شده اما بازهم در قامت ماموریت شبکه نیابتی دشمن به میدان آمده تا کینه‌توزی و دشمنی غرب با ایران را لاپوشانی کنند. آنها نه تنها بیانیه اروپایی‌ها- که با چراغ سبز آمریکایی‌ها منتشر شده- را واکنشی طبیعی می‌دانند و می‌گویند بسیار تند نبوده است، بلکه بیانیه و پاسخ ایران را «تند» می‌دانند! این در حالی است که کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به بیانیه غیرسازنده و خلاف حسن نیت سه کشور اروپایی در مورد مذاکرات رفع تحریم گفته بود: باعث تاسف است که سه کشور اروپایی با این بیانیه نسنجیده، گام در مسیر رژیم صهیونیستی مبنی بر شکست مذاکرات گذاشته‌اند و بدیهی است در صورت تداوم چنین رویکردی، باید مسئولیت نتایج آن را نیز بپذیرند. ناصر کنعانی با یادآوری انفعال طرف‌های اروپایی در ماه‌های اخیر و همچنین اقدام نابجا و سیاسی این کشورها در پایه‌گذاری قطعنامه در شورای حکام آژانس، گفت: به سه کشور اروپایی توصیه می‌شود به جای ورود به فاز تخریب روند دیپلماتیک، برای ارائه راه‌حل جهت پایان دادن به اختلاف نظرهای معدود باقی‌مانده نقش فعال‌تری ایفا کنند.
برجامی با دستاورد تقریبا هیچ ماحصل قهرمانان دیپلماسی اصلاح‌طلبان
روزنامه شرق در سرمقاله خود نوشت: «به‌رغم‌ اینکه زمان صدور بیانیه سه کشور اروپایی همان‌طور که نماینده روسیه گفته «نابهنگام» بود، ولی نمی‌توان از نظر دور داشت که جوزپ بورل اعتبار و حیثیت سیاسی اروپا را برای خروج از بن‌بست مذاکرات با طرح نهایی خود به صحنه آورد...»
چنان‌که می‌دانید و در سرمقاله شرق نیز عنوان شده این سه کشور اروپایی بودند که با صدور یک بیانیه نابهنگام راه دیپلماسی را سخت کردند در کنار حمایت آمریکا از آن بیانیه. نکته قابل توجه آن است که موضع روسیه انتقاد از آن بیانیه بود. این در حالی است که در روزنامه شرق و به قلم نویسنده همین متن پیش از این ادعا شده بود که روسیه چوب لای چرخ برجام می‌گذارد آن هم به واسطه جنگ اوکراین. این نشان دهنده این موضوع است که تحلیل‌های طیف موسوم به اصلاح‌طلب تا چه‌اندازه برخاسته از حب و بغض جناحی آنهاست. در ادامه سرمقاله شرق آمده: «با توجه به موافقت اولیه آمریکا با این طرح و درحالی‌که جهان در انتظار سفر وزیر خارجه ایران به وین برای امضای توافق بود، شرط جدید ایران در «ضرورت بسته‌شدن پرونده ایران در آژانس» طرح اتحادیه را به کما برد. بیانیه اروپایی در چنین شرایطی و به‌طور قطع و یقین با هماهنگی آمریکا تنظیم و صادر شد. در اینکه سناریوی پیش‌روی مذاکرات چگونه خواهد بود، نمی‌توان گمانه‌زنی کرد و باید منتظر بیانیه نشست شورای حکام بود. اصرار ایران بر بسته‌شدن پرونده ایران در آژانس پاشنه آشیل مذاکرات است که باید آن را جدی گرفت. اشتباه محاسبه در این خصوص، بازی در زمین مخالفان توافق و پاس گل دادن به آنهاست. بی‌تردید فضای حاکم بر مذاکرات بر گزارش مدیرکل تأثیرگذار خواهد بود. قبول دارم که گزاره «تحقیقات پادمان سیاسی و ابزارهای چانه‌زنی نیستند» در اظهارات سخنگوی آمریکا حرفی است بی‌ربط که با هدف و غرض مشخص بیان شده است. در ادامه این متن نکته حیرت‌آوری مطرح شده است: «تصمیمات آژانس و گزارش مدیرکل به نحو غیرقابل انکاری محصول زدوبندهای سیاسی پشت پرده است‌. اشتباه ایران مشروط‌کردن توافق به موضوعی بود که می‌توانست در خلال مذاکرات بر آن تفاهم کرد. دلیل آن امر نیز ضعف دیپلماسی و فقدان دیپلمات‌هایی در سطح ظریف و صالحی و عراقچی در تیم مذاکره‌کننده کشور است[!!] که می‌دانند چگونه بدون جنجال ضمانت‌های لازم برای خاتمه‌دادن به مسئله پادمانی را مدیریت کنند.» این ادعای شرق را می‌توان به عنوان یکی از بهترین مطایبه‌های سال یا به عنوان یکی از بهترین طنزها در عرصه روزنامه نگاری انتخاب کرد. اگر موضوع PMD در دولت قبل و توسط دیپلمات‌های برجسته طیف اصلاح‌طلب بسته شده پس اکنون چرا این موضوع مورد مناقشه قرار دارد؟! موضوع دیگر این است که به راستی دیپلمات‌هایی در سطح آقایانی که در سرمقاله شرق نام برده شده چطور کلاه گشادی با عنوان برجام را پذیرفتند که دستاورد آن تقریبا هیچ باشد؟!