تعاونی؛ راهکاری برای حل نوسانات قیمت مرغ
مرغ در چند ماه اخیر نوسان قیمت زیادی داشته، شواهد حاکی از این است که در میادین میوه و ترهبار هنوز زیر نرخ مصوب دولت به فروش میرسد. قیمت هر کیلوگرم مرغ کامل در میادین به 58 هزار تومان رسیده که نسبت به اردیبهشت ماه بیش از 10هزار تومان افزایش یافته است. حضور واسطهها و کاهش تولید عامل اصلی نوسانات قیمت مرغ است. وزارت جهاد کشاورزی میتواند با استفاده از شبکه توزیع تعاون، کالا را مستقیم به دست مصرفکننده برساند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ارسلان قاسمی؛ رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران، با تاکید بر ظرفیت شبکه توزیع تعاون، حضور واسطهها را عامل اصلی افزایش قیمت مرغ عنوان کرد و افزود: کالای اساسی متاثر از حذف ارز ترجیحی، نوسانات قیمتی بیشتری را نسبت به سایر کالاها شاهد بود.
او ادامه داد: میزان تولید مرغ در سال حدود دو میلیون و 100 هزار تن است که پاسخگوی نیاز کشور است این درحالی است که حدود یک میلیون تن هم ظرفیت خالی برای تولید وجود دارد که نشاندهنده توان تولید بیش از سه میلیون تن مرغ در کشور است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون ایران افزود: 70 درصد هزینه تولید مرغ، مربوط به خوراک طیور است چرا که ذرت، کنجاله سویا و جو که عمدتا خوراک مرغ را تشکیل میدهد، وارداتی است. قیمت نهادهها حدود پنج برابر افزایش یافته که نشان میدهد سرمایه در گردش مرغداران باید افزایش یابد.
قاسمی ادامه داد: افزایش قیمت مرغ در حالی که افزایش 57 درصدی نرخ دستمزد و 35 درصدی حمل و نقل جادهای صورت گرفت، دور از ذهن نبود اما حمایتها از تولیدکننده و حذف واسطهها میتواند تاثیر مهمی بر مدیریت قیمت مرغ و تخممرغ داشته باشد. وی با اشاره به کاهش قطعریزی جوجه در ماه، خاطر نشان کرد: براساس آمار وزارت جهاد، از نیاز 135میلیون جوجه قطعهریزی در ماه به عدد کمتر از 90 میلیون رسیدیم که زنگ هشداری است که لزوم نگاه دقیقتر و جدیتر به امنیت غذایی کشور را یادآور میشود.
همچنین ناصر نبیپور؛ رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اشاره به افزایش قیمت تخممرغ به شانهای ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان گفت: این قیمتها طبیعی است و گران نیست چرا که دولت قیمت هر کیلوگرم تخممرغ را در خردهفروشی ۳۹ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرده که با این حساب قیمت هر شانه دو کیلویی ۸۰ هزار تومان میشود.
او درباره آخرین وضعیت صادرات تخممرغ نیز خبر داد: صادرات کم و بیش به افغانستان انجام میشود اما مقدار آن زیاد نیست. افغانستان به دنبال تخممرغ ریز است اما تخممرغهای تولیدی در ایران عمدتاً درشت هستند.
گفتنی است، دولت برای حذف واسطهها و برقراری زنجیره تامین کالاهای اساسی از مبدا تولید تا خانهها، بهتر است فروشگاههای تعاونی شهر و روستا را در قالب جدید و به روز احیا کند.