اندیشکده کارنگی خبر داد/ گاز، پاشنه آشیل اروپا حداقل تا سال 2025 است
در حالی که کشورهای اروپایی دست و پا میزنند تا هر طوری شده خود را از وابستگی به انرژی روسیه خلاص کنند، اندیشکده آمریکایی کارنگی در گزارشی نوشته است که گاز پاشنه آشیل اروپاست و حداقل 3 سال زمان میبرد تا اروپاییها خود را از وابستگی به گاز روسیه رها کنند.
«اروپا» به گفته وزیر خارجه مجارستان« بازنده اصلی جنگ اوکراین است چرا که با تحریم انرژی روسیه بر ضد منافع خود عمل کرده است.» واقعیت این است که فشار شدید ناشی از افزایش چند برابری قیمتهای برق و گاز چنان بر مردم اروپا فشار آورده که آنها بین دو انتخاب خرید غذا یا پرداخت قبوض برق و گاز خود گیر کردهاند.فشارها چنان بالا رفته که مردم اروپا در ادامه حمایتها از اوکراین نیز دچار تردید شدهاند. پولیتیکو در گزارشی مینویسد:«مردم اروپا که از بار گرانی بهای انرژی و هزینههای زندگی به تنگ آمدهاند، چندان مایل به ادامه حمایت از اوکراین به نظر نمیرسند و به نوعی بر لغو تحریمهای ضد روسی به عنوان راهگریزی از وضعیت موجود تاکید دارند. »
در نوشتار پولیتیکو آمده است:« یک تفاوت مهم پدیدار شده است، اینکه شرکت کنندگان در تظاهرات برلین در ماه جاری، رنگ پرچم اوکراین را به نمایش نگذاشتند، بلکه به حمایت از جمهوریهای لوگانسک و دونتسک که تحت حمایت کرملین هستند، تظاهرات کردند. در واقع، هدف هشدارهای آنها نه روسیه، که آمریکا بود. در روزهای اخیر هزاران نفر از بلوک چپ و راست افراطی به خیابانهای جمهوری چک و آلمان آمدند تا نسبت به افزایش قیمت انرژی، فعالیتهای ناتو و حمایت غرب از اوکراین اعتراض کنند.»
بر اساس این گزارش« حتی اگر اروپاییها در سطحی گسترده روایت روسیه را در مواجهه با وحشتی که به اوکراین تحمیل کرده است، رد کرده باشند، نظرسنجیها در سراسر این منطقه نشان میدهد که عزم آنها رو به تضعیف است.براساس نتایج نظرسنجی موسسه یوگاو که در ماه جاری منتشر شد، در بزرگترین کشورهای منطقه شامل آلمان، فرانسه، انگلیس و لهستان، شهروندان در حال حاضر بیشتر نگران هزینههای زندگی هستند تا جنگ.به نظر میرسد رهبران اروپایی با افزایش فشار برای کاهش تحریمها علیه روسیه روبه رو هستند.فعلا رهبران اروپایی در زمینه تحریمها متحد هستند، اما شکاف در این حمایت روز به روز آشکارتر میشود.»
پولیتیکو میافزاید:« در کشورهایی با جنبشهای قوی پوپولیستی، هفتههاست جبهه ضد تحریمها در حال شکلگیری است.در اتریش، ۴۰ درصد از مردم از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو حمایت نمیکنند.در ایتالیا، مخالفت عمومی با تحریمها حتی قویتر است، به طوری که ۵۱ درصد از جمعیت این کشور با لغو تحریمها برای برداشتن فشار اقتصادی موافق هستند.اما نگرانی فوری تر، تاثیر اقتصادی جنگ اوکراین است. در حالی که تقریبا نیمی از آلمانیها میگویند برای حمایت از اوکراین آماده تحریم مشکلات اقتصادی بیشتر هستند، نیم دیگر در این مورد تردید دارند. دو سوم نیز پیشبینی میکنند که با افزایش قیمتها، همبستگی آلمان با اوکراین فروخواهد پاشید.» در سوئد نیز بر اساس گزارشها راست گرایان مخالف جنگ اوکراین در حال قدرت گرفتن هستند و احتمال دارد در انتخابات هفته جاری بیشتر کرسیهای پارلمان را از آن خود کنند.
انرژی پاشنه آشیل اروپا
دلیل کاهش شدید حمایت افکار عمومی مردم اروپا از اوکراین در جنگ کنونی کاملاً روشن است وابستگی شدید مردم این قاره به انرژی و افزایش شدید 10 برابری و 20 برابری قبوض گاز و برق آنها را به شدت دچار تردید کرده است.اندیشکده «کارنگی» در تحلیلی در این زمینه نوشته: «اتحادیه اروپا حداقل تا سال ۲۰۲۵ به واردات انرژی وابسته خواهد بود و چون منابع جایگزینی برای گاز روسیه ندارد، شاید با برنامهریزی جامع خود پس از آن دوره بتواند تا حدودی خود را در حوزه انرژی مستقل کند» بر اساس این گزارش بسیاری از تحلیلگران تاکید دارند که تداوم یا تشدید بحران به همراه قیمتهای بالای انرژی دردسری بزرگی برای همه دولتهای اروپایی است و بسیاری از صنایع را ناگزیر به سمت کاهش تولید و حتی تعطیلی سوق میدهد. به گزارش ایرنا به نوشته کارنگی، گاز قدرتمندترین و مؤثرترین ابزار روسیه برای اعمال فشار بر اروپا است. در چنین شرایطی بعید است روسیه مهمترین کارت بازی خود را در بن بست کنونی با اروپا، تنها برای به دست آوردن یک امتیاز زودگذر با راهاندازی نورد استریم۲ هزینه کند.در چنین وضعیتی کاخ کرملین سعی میکند تا مقدار حداقلی و مشخصی از گاز را به اروپا از طریق متحدانش در صربستان و مجارستان صادر کند. طبق اعترافاندیشکده فوق این فقط یک زمستان سخت برای اروپا نیست، بلکه قاره سبز با حداقل دو یا سه سال سخت روبهرو خواهد بود. از طرف دیگر به احتمال زیاد اروپا تا سال ۲۰۲۵ هیچ منبع اصلی جایگزین گازی در بازار جهانی پیدا نخواهد کرد.
اعتراضات در اروپا
تشدید بحران انرژی در اروپا به کف خیابانها در کشورهای اروپایی نیز رسیده است و روزی نیست که شهرهای بزرگ اروپایی شاهد اعتراضات علیه افزایش چند برابری قبوض برق و گاز خود نباشند. روز یک شنبه نیز هزاران نفر از مردم آلمان، در بخشهای مختلف این کشور در اعتراض به تورم غیرقابل کنترل و افزایش هزینه انرژی به خیابانها آمدند تا صدای اعتراض و نگرانی خود را از آینده پیش رو به گوش دولتمردان قدرت اول اقتصادی اروپا برسانند. به گزارش ایرنا از خبرگزاری اسپوتنیک، تظاهر کنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار حمایت دولت آلمان از خانوارها و کسبوکارهای کوچک در وضعیت بحرانی اقتصاد و انرژی در این کشور بودند. یک رسانه محلی آلمانی نیز با انتشار ویدیویی از تظاهرات مردم این کشور در توئیتر، نوشت:« هزاران آلمانی خواستار کنارهگیری دولت فدرال هستند و در تظاهراتی موسوم به «انجمن آزادی و دموکراسی» در شهر پلوئن تجمع کردند».در طول هفته گذشته نیز در برخی نقاط آلمان اعتراضهایی برپا شد. بنابر آخرین دادهها، نرخ تورم در آلمان در ادامه روند صعودی خود به ۸.۸ درصد در ماه اوت (مردادماه) رسید. به گفته رئیسبانک مرکزی آلمان احتمال میرود که تورم تا پایان سال به ۱۰ درصد برسد که بالاترین نرخ از دهه ۱۹۵۰ خواهد بود.«کریستین سویینگ» مدیرعامل دویچه بانک آلمان نیز به تازگی در گفتوگویی با سیانبیسی گفته بود که رکود اقتصادی در آلمان اجتناب ناپذیر است.در این میان، هفته گذشته دولت آلمان با طرح ۶۵ میلیارد یورویی جبران افت قدرت خرید عمومی و هزینههای کسبوکارها در شرایط تورم فزاینده موافقت کرد. با این امید که این طرح در بحبوحه افزایش قیمتها به کمک مردم آلمان آید، با این وجود اعتراضهای مردمی در این کشور روز به روز گستردهتر میشود و پیشبینی این است که در روزها و هفتههای آینده این روند ادامه داشته باشد. در اتریش نیز هزاران تن از مردم این کشور علیه افزایش هزینههای معیشتی در وین، پایتخت به خیابانها آمده و بسیاری، دولت و دستورکار جهانی را محکوم کردند. معترضان، دولت اتریش را به بیاعتنایی نسبت به مردم کشور متهم کردند.برخی از معترضان هم واکسیناسیون اجباری کرونا را محکوم کردند اما شعار اصلی این اعتراضات بر روی افزایش شدید هزینههای انرژی و بحران تورم در کشور بود.معترضان همچنین خواستار لغو تحریمها علیه روسیه بابت حمله این کشور به اوکراین شدند.دیگر معترضان هم به طور کلی جنگ طلبی ناتو و تلاشها برای نظامی کردن اروپا را محکوم کردند.معترضان از دولت خواستند تا قراردادهای مستقیم با تامین کنندگان گاز از جمله روسیه را برای کاهش هزینههای انرژی تضمین کند. در ایتالیا نیز معترضان مراسم نمادین تشییع جنازه شرکتهای ایتالیایی را در رم برگزار کردند.بسیاری از شرکتها در ایتالیا بسته شدهاند، و یا در حال بسته شدن هستند و به دلیل افزایش تصاعدی قیمت گاز و انرژی توان بازدهی ندارند.گفته میشود میلیونها ایتالیایی ظرف دو ماه آینده بدون نان خواهند ماند، و هرج و مرج بهوجود خواهد آمد. اعتراضات مشابهی نیز دراندونزی در قاره آسیا برگزار شد. بر اساس گزارشها دولتاندونزی به دنبال روند افزایشی قیمت سوخت در این کشور که منجر به اعتراضات سراسری خیابانی مردم شده است، خرید نفت از روسیه با قیمتی پایینتر از بازار جهانی را بررسی میکند و ممکن است به صف خریداران نفت خام از روسیه بپیوندد.
قطع امید پناهجویان اوکراینی
همزمان با این که مردم اروپا از ادامه حمایتها از اوکراین دلسرد شدهاند گزارشها نشان میدهد پناهجویان اوکراینی نیز که با امید به بازگشت زودهنگام به وطن خود، کشور جنگ زدهشان را به مقاصد اروپایی ترک کرده بودند حالا با گذشت ۶ ماه از جنگ و در آستانه سرمای سخت و از کمک چشم آبیها قطع امید کرده و نگران زمستان سخت هستند. روزنامه گاردین با اشاره به شرایط اوکراینیها در اوایل شروع جنگ نوشت: با شروع جنگ کشورهای هم مرز اوکراین یک اقدامی را برای کمک به میلیونها پناهجوی اوکراینی انجام دادند. دولتها برنامههای حمایتی اضطراری تدارک دیدند و میلیونها شهروند برای تامین غذا، لباس و سرپناه داوطلب شدند.
این نشریه اضافه کرد: اما همزمان با نزدیک شدن به یک زمستان پرهزینه و بیثبات، دولتهای اروپایی از برنامههای حمایتی برای اوکراینیها عقب میکشند و در حالیکه بسیاری از داوطلبان هم که از میزبانی آنها خوشحال بودند حالا پی بردند این جنگ شاید سالها طول بکشد. بدین ترتیب اغلب اوکراینیها شرایط سختی را تجربه خواهند کرد.به نوشته گاردین، برخی از پناهجویان اوکراینی در سراسر اروپا برای خود زندگی جدیدی را آغاز کردند و وضع خوبی دارند. درحالیکه اوکراینیهای جوان و آشنا به اینترنت نیز قادر به دستیابی به اطلاعات و ارتباط با اعانه دهندگان هستند، مددکاران اجتماعی گفتند که اغلب پناهجویان مسنتر و آسیب پذیرتر به ویژه آنهایی که نمیتوانند انگلیسی صحبت کنند و نمیدانند به کجا روی بیاورند، احتمالا به حاشیه رفته و نادیده گرفته خواهند شد. حتی آنهایی که پول هم دارند از اینکه چه زمانی ممکن است بازگشت به وطن را تجربه میکنند، آگاهی ندارند. روزنامه گاردین در این گزارش اشاره کرد حتی در لهستان که پناهجویان بیشتری نسبت به دیگر کشورهای اروپایی پذیرفته، یک نظرسنجی انجام شده که در آن ۶۲ درصد مردم حمایت از پناهجویان اوکراینی را بسیار هزینهبردار توصیف کردند.
فشار تورم بر مردم آمریکا
همزمان با اروپا در آمریکا نیز تورم در سال جاری تقریباً با سریعترین سرعت در ۴۰ سال اخیر در حال افزایش بوده که منجر به مخارج مصرفی سرسام آور و هزینههای بالاتر برای غذا، اجاره، مراقبتهای پزشکی و سایر ملزومات شده و فشار کمرشکنی را بر اقشار کم درآمد وارد کرده است.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، انتظار میرود امروز (سه شنبه) دولت آمریکا گزارشی ارائه دهد که افزایش قیمتها در ماه مرداد در مقایسه با سال گذشته کند شده است با این وجود اقتصاددانها بر خلاف نظر دولت آمریکا برآورد میکنند قیمتهای مصرفکننده در ماه مرداد در مقایسه با سال گذشته ۸.۱ درصد افزایش یافته است که طبق آمار موسسه فکت ست نسبت به ۸.۵ درصد تورم سر به سر در تیرماه، کاهش نامحسوسی نشان میدهد. بر اساس نظرسنجیها ۹۷ درصد از صاحبان مشاغل کوچک میگویند فشار تورمی مشابه یا بدتر از سه ماه قبل است. همچنین ۶۵ درصد آنها قیمتها را برای جبران هزینههای بالاتر افزایش دادهاند و ۳۸ درصد میگویند که به دلیل افزایش قیمتها شاهد کاهش تقاضای مشتریان خود بودهاند.