عملکرد یکساله دولت در سیاست خارجی منطقهای بهاندازه خروجی هشتساله دولتهای یازدهم و دوازدهم است
سرویس سیاسی ـ
روزنامه شرق دیروز گفتوگویی را با سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، استاد دانشگاه درباره سیاست منطقهای و روابط دولت سیزدهم با همسایگان منتشر کرد. شرق نوشت: «سیدجلال دهقانی فیروزآبادی جزء آن دسته از کارشناسان و تحلیلگرانی است که کارنامه دولت رئیسی در حوزه سیاست خارجی با محوریت سیاست خارجی منطقهای و روابط با همسایگان را قابل دفاع میداند؛ تا جایی که به باور او، عملکرد یکساله دولت سیزدهم در این حوزه (سیاست خارجی منطقهای) بهاندازه خروجی هشتساله دولتهای یازدهم و دوازدهم است.»
جهان از زاویه دید دولتهای یازدهم و دوازدهم به آمریکا و اروپا خلاصه میشد
مصاحبه شونده میگوید: «با توجه به آنکه اولویت دیپلماسی حسن روحانی، تنظیم و بازتعریف روابط جمهوری اسلامی ایران با جهان بود و جهان هم از زاویه دید دولتهای یازدهم و دوازدهم به آمریکا و اروپا و انجام مذاکرات هستهای و شکلگیری برجام با آنها خلاصه میشد، متأسفانه در نهایت سیاست خارجی روحانی در همه ابعاد و شئونش به دیپلماسی برجامی تقلیل پیدا کرد، تا جایی که عملا سیاست خارجی روحانی و ظریف برجامزده شد، به همین دلیل دیگر جنبههای سیاست خارجی، بهویژه سیاست خارجی منطقهای و همسایگان یا مغفول ماند یا در اولویتهای بعدی قرار گرفت... دولت سیزدهم برای اولین بار روابط با همسایگان و دیپلماسی منطقهای را به صورت مستقل از دیگر ابعاد سیاست خارجی و البته مرتبط با آنها تعریف کرد و آن را پیش برد.»
در بخش دیگری از این گفتوگو آمده است: «اساسا ما با دو تعریف و دیدگاه در دیپلماسی و علوم سیاسی و روابط بینالملل مواجهیم. گاهی تلقی و تعریف از دیپلماسی به معنای سازش، مماشات و نهایتا تسلیم است و تعریف دیگری که من به آن معتقدم و در تعریفهای مصطلح علوم سیاسی از دیپلماسی کمتر مطرح شده، این است که دیپلماسی یعنی هنر و توان اعمال مسالمتآمیز قدرت در روابط بینالملل؛ چراکه سیاست خارجی مهمترین هدفش باید تأمین قدرت، منافع و امنیت ملی هر کشور در مناسبات جهانی باشد، اما بهگونهای که باعث تنازع، بحران و نهایتا جنگ با دیگر بازیگران منطقهای و جهانی نشود. بنابراین در دولت آقای روحانی عمدتا تلقی از دیپلماسی این بود که جمهوری اسلامی ایران جهت پرهیز از تنش باید از عناصر قدرت خود در سه حوزه هستهای، موشکی و منطقهای دست بکشد یا عقبنشینی کند. در صورتی که باید عناصر و پارامترهای تولیدکننده و تأمینکننده قدرت ملی، امنیت ملی و منافع ملی در سیاست خارجی حفظ شود و در ضمن بهگونهای با کشورهای همسایه و بازیگران منطقهای و بینالمللی رفتار شود که به تنش منجر نشود. به نظر من تلقی دولت سیزدهم از دیپلماسی این گزارهای است که من به آن اشاره کردم و تیم سیاست خارجی دولت سیزدهم در این یک سال در همین راستا سیاست منطقهای و روابط با همسایگان را تعریف، تبیین و اجرا کرده است؛ بهگونهای که تلاش شده قدرت و امنیت ملی در سطح منطقهای بهصورت مسالمتآمیز حفظ، کسب و اعمال شود.»
دولت روحانی بر اساس یک نگاه برجامزده عمل میکرد
استاد دانشگاه همچنین به شرق گفت: «به نظر من در حوزه منطقهای رویکرد دولت روحانی با همسایگان یک رویکرد مستقل و حتی واقعبینانه نبود، چون دولت سابق بر اساس یک نگاه برجامزده و دیپلماسی «تبعی» عمل میکرد. درحالیکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یکی از مهمترین قدرتهای منطقه خاورمیانه نمیتواند یک سیاست خارجی تکعاملی با محوریت برجام داشته باشد. سیاست خارجی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید بتواند علاوهبر برجام، دیگر عوامل را در تقویت توان دیپلماتیک برای خود تعریف و تعقیب کرده و به شکل درست هم اجرا کند. بازیگران همسایه نیز نگاه برجامزده دولت روحانی را بهخوبی درک میکردند، چون برای همسایگان هم پذیرفته نبود که ارتقای روابط با ایران تابعی از برجام باشد؛ ازاینرو آنها نیز روابط با ایران را بر پایه برجام تنظیم میکردند.»
عربستان پیش از حمله به سفارتش تصمیم قطع رابطه با ایران را گرفته بود
در بخش دیگری از گفتوگو آمده است: «حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در ایران بیشتر یک جرقه بود؛ یعنی در حقیقت این اتفاق یک کاتالیزور در قطع روابط ایران و عربستان بود نه عامل تعیینکننده. در واقع عربستان از پیش تصمیم قطع رابطه با ایران را گرفته بود... جنگ داخلی در سوریه، تجاوز عربستان به یمن و ظهور داعش فضا را برای گسل این کشورها با جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده بود و حمله به سفارت عربستان تنها آن را قدری جلو انداخت. در آن سالها عربستان به دنبال این بود که ایران را در انزوا و موضع ضعف قرار دهد تا قدرت و نفوذ منطقهای آن را کنترل و مهار کند... دولت سیزدهم از همان ابتدا سیاست خارجی خود را روی سیاست خارجی منطقهای و ارتقای روابط با همسایگان قرار داده بود. این حکایت از اراده جدی برای پوستاندازی در مناسبات منطقهای ایران با همه همسایگان داشت.»
بانیان ویرانیهای هشت ساله ژست طلبکار میگیرند
روزنامه اعتماد روز گذشته در مطلبی به قلم یکی از فعالین سیاسی اصلاحطلب با عنوان «فقيرتر شدن مردم و تورمي كه تكرقمي نشد» نوشت: «اكنون كه يك سال از عمر اين دولت ميگذرد متاسفانه شاهد افزايش نرخ تورم به دلايل مختلف ازجمله اصلاح قيمتي نابهنگام و نامناسب، عدم كنترل نقدينگي، به نتيجه نرسيدن توافق برجام، ضعف مديريت اقتصادي دولت، افزايش نرخ جهاني تورم، تجاوز نظامي روسيه به اوكراين و درنتيجه افزايش نرخ برخي كالاها و خدمات هستيم... اين تناقض در برنامههاي دولت از ابتدا وجود داشته است كه چطور از يكسو شعار مبارزه با تورم داده ميشود و از سوي ديگر ابرپروژههايي چون مسكنسازي ميليوني كه به تجربه ثابت شده است تامين منابع آن موجب ايجاد كسري بودجه عظيم و لاجرم افزايش نقدينگي و چاپ پول از سوي دولت است در برنامههاي دولت قرار ميگيرد.» گفتنی است، سید ابراهیم رئیسی، طی یک سال گذشته بهرغم میراث شومی که از دولت قبل به ارث مانده بود، در حال اداره امور کشور است و عملاً نه در حرف نشان داده میشود که طی ۸ ماه بهاندازه ۸ سال مدعیان اصلاحات ـ اعتدال کار کرد. اما طرفداران مدیریت اشرافی غربگرا بر اساس یک خطر خبری هماهنگ و مشترک با معاندین و ضد انقلاب در تلاشند سفید را سیاه، شیرین را تلخ و خوب را بد جلوه دهند. این جریان رسانهای همکار غرب در داخل ایران بر اساس این خط تخریبی تحت پوشش بیمه خدمات درمانی قرار دادن چند میلیون نفر از اقشار محروم کشور بهصورت رایگان را که حقیقتا کار بزرگی است، «سانسور» میکنند. افزایش فروش نفت به روزی حدود یک و نیم میلیون بشکه، آن هم بدون برجام یا افایتیاف را «لطف آمریکا» به ایران جا میزنند. افزایش روابط تجاری با تقریبا تمام ۱۵ کشور همسایه را هم به «لطف آمریکا به ایران» گره زدند. عضویت در سازمان شانگهای را که بیش از دو دهه، دولتها برای رسیدن به این نقطه تلاش بینتیجه کرده بودند را «به نتیجه رسیدن تلاشهای دولتهای قبل» تفسیر میکنند. طرح جهش مسکن برای ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال را «بیفایده و تورم زا» مینامند. طرح لازم و ضروری اصلاح اقتصادی که هیچ کارشناسی، تأکید میشود هیچ کارشناسی با نفسِ این کار مخالفتی ندارد را با جمله «بدون احیای برجام بیفایده است» مورد حمله و هجمه قرار میدهند. این جریان در تلاش است با برجسته کردن مشکلات و کاستیهایی که اتفاقا نتیجه عملکرد دولت مورد حمایتشان است، فکر و ذهن مردم را از تلاشهای شبانهروزی و اقدامات مثبت و موثر دولت مردمی طی یک سال گذشته برای گرهگشایی از مشکلات کشور دور و جوانههای امید در دل آنها را بخشکانند. طیف بیکارنامهای که ماحصل مدیریت دولت مورد حمایتشان نابودی معیشت مردم با گره زدن همه امور کشور به برجام و FATF بود، این روزها نیز از تلاشهای شبانهروزی دولت مردمی برای احیای امید در جامعه به تنگ آمده و در پی آنند تا بارقههای امید در دل مردم را به ناامیدی تبدیل کنند. عقدهگشایی طیف مدعی اصلاحات علیه دولت سیزدهم در حالی است که دولت روحانی با کمک همین طیف سیاسی و با شعار مذاکره و رفع تحریمها و ایجاد درآمد سرشار برای مردم رای آنها را گرفت اما ۸ سال بعد بهرغم امضای برجام، علاوهبر نابود کردن معیشت مردم، افزایش چند صد درصدی قیمت مسکن، دلار، خودرو، کالاهای اساسی، کاهش چند ده درصدی ارزش پول ملی و... کشور را با ۸۰۰ تحریم جدید دیگر تحویل داد و رفت.
تحریف سخنان سردار اشتری در روزنامه غربگرا
روزنامه جمهوری اسلامی دیروز تیتر تحریفآلود «با افزایش قیمتها آمار سرقتها 30 درصد بالاتر رفته است» را به نقل از سردار اشتری، فرمانده کل انتظامی کشور در صفحه نخست خود منتشر کرد. این در حالی است که سردار اشتری گفته بود: «از سال 97 که قیمتها افزایش یافت، آمار سرقتها 30 درصد بالا رفت.» اما این روزنامه بخش نخست سخن فرمانده کل انتظامی کشور را در تیتر خود کاملا سانسور کرده تا دولت مردمی را تخریب کند و کماکان توجیهگر خیانتهای مدیریت برجامی و پادوی اشرافیت غربگرا باشد.